Băsescu: Extremismul de stânga şi cel de dreapta prind iarăşi rădăcini în...

Băsescu: Extremismul de stânga şi cel de dreapta prind iarăşi rădăcini în Europa, pe fondul crizei

3
DISTRIBUIȚI

traian basescu01

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că, după ce Europa a trecut prin drama Holocaustului, astăzi, pe fondul unei crizei economice prelungite, extremismul de stânga şi cel de dreapta, neofascismul, prind iarăşi rădăcini în Europa.

eful statului a militat în cadrul discursului său pentru o acţiune foarte rapidă a forţelor democratice europene, pentru a stopa acest extremism.

Traian Băsescu a declarat, după decorarea preşedintelui Congresului European Evreiesc, Moshe Kantor, şi a preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, că, până nu demult, România nu recunoştea că pe teritoriul său s-au petrecut acte care ţin de Holocaust şi nu recunoştea că cetăţeni români de etnie iudaică au fost victime ale unei ideologii barbare.

„Este meritul fostului preşedinte Ion Iliescu, care a acceptat să se formeze Comisia Wiesel, destinată investigării Holocaustului în România şi este meritul Guvernelor următoare care au dezvoltat recomandările Comisiei Wiesel”, a spus şeful statului, precizând că sunt multe lucruri de făcut în continuare.

Şeful statului a mai declarat că s-a recunoscut Holocaustul în urmă cu 10 ani, dar „conştientizarea acestui accident criminal din istoria noastră va necesita încă mult timp”.

„Este una să îl recunoaştem oficial, la nivelul statului şi alta până când populaţia, în întregul ei, va fi conştientă de ceea ce s-a întâmplat în România în perioada 1933-1945. Sunt încă mulţi dintre români care spun: Nu s-a întâmplat pe teritoriul României şi speculaţiile geografice sunt uşor de făcut, dar realitatea este că evreii din România au fost transportaţi de căile ferate române, păziţi de armata română, în Transnistria, unde au fost supuşi la muncă şi la moarte”, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

Băsescu a menţionat că „vom avea de lucrat cu această realitate” şi a adăugat că îl îngrijorează prezentul.

„După ce Europa a trecut prin drama Holocaustului, astăzi, pe fondul unei crizei economice prelungite, vedem că extremismul de stânga şi de dreapta, neofascismul, prind iarăşi rădăcini în Europa”, a spus şeful statului, în cadrul ceremoniei de decorare, militând pentru o reacţie extrem de dură a Europei.

Traian Băsescu a mai afirmat că forţele democratice europene trebuie să acţioneze foarte rapid.


„Am văzut acţiunea în Grecia, împotriva unui partid extremist, şi felicit Guvernul Greciei că l-a scos în afara legii, vedem partidul Jobbik, din Ungaria, vedem partidul doamnei Le Pen din Franţa şi apar peste tot şi alţii”, a mai declarat preşedintele României.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, „profitând de libertatea pe care toţi ne-am asigurat-o prin democraţie, foarte mulţi din oamenii acestor partide extremiste cred că pot spune orice şi cred că pot face orice, în numele democraţiei, dar promovând, de fapt, fascismul”.

Băsescu a mai afirmat, în finalul discursului său, că România este un stat care va lupta pentru democraţie. „Vă spun cu satisfacţie că, deşi am avut alegeri în 2012, în decembrie, după o perioadă de criză puternică, în România nu există niciun partid extremist în Parlament”, a continuat şeful statului.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a declarat, vizibil impresionat, că „trăieşte clipe de necrezut” şi a afirmat că un evreu român, trecut prin Holocaustul din România, ajunge la vârsta şi la vremea când preşedintele României îl decorează pentru a doua oară cu una dintre cele mai mari decoraţii româneşti.

Vainer i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru „atitudinea deschis democratică şi curajoasă în multe situaţii”. „Ştim prea bine ce aţi făcut şi ce veţi face ca poziţia noastră să fie cunoscută şi recunoscută”, a mai spus acesta.

„În mod cert, un astfel de eveniment nu ar fi putut avea loc cu ani în urmă”, a ţinut să sublinieze Aurel Vainer, considerând că este „un semn al democraţiei româneşti şi al deschiderii faţă de toate componentele acestei naţiuni, dar şi pentru deschiderea faţă de Europa şi faţă de lume”.

3 COMENTARII

  1. alo, vrajitoru cu pixelu albastru, noroc ca nu aveai in mana un pistol ca poate atunci se interpreta ceva de genu „sa descarcat” si in nici un caz vechea sintagma, armele nu omoara oameni, oamenii omoara oameni, criminalule mie rusine ca mai ai tupeu sa iesi in public sau probabil crezi ca o sa mai ai imunitate si dupa, mai bine ne spui cum speli banii prin CEC sau niste povesti marineresti ca sa pari credibil. Gunoiule ar trebuii sa fii exilat impreuna cu Iliescu pentru toate crimele comise in ultimii 25 de ani. Ultima vrajeala sa pui poporul cu botu pa labe, e criza fraierilor, de aia iau credit un milion de oiro ca noi din dinastia Basitii prosperam, dar cum sa apara un securist sa confirme ca banii sunt de la Astra

    • bai jegosule,infuleciCACAT cat cuprinde,papagal hipnotizat de antena 3,da-ti foc ma’ raie ! prostalai ca tine au bagat tara inCACAT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.