Băsescu: OUG privind certificatele verzi este în vigoare. Ceea ce spune Ponta...

Băsescu: OUG privind certificatele verzi este în vigoare. Ceea ce spune Ponta e ori minciună, ori proba incompetenţei, ori ambele

0
DISTRIBUIȚI

traian basescu mcv

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că OUG privind certificatele verzi este în vigoare, aşa cum a fost adoptată de Guvern, menţionând că premierul Victor Ponta minte când face declaraţii contrare pe această temă.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

DESPRE OUG DE REDUCERE A CERTIFICATELOR VERZI ŞI VICTOR PONTA

– Înţeleg că premierul a mai lansat o trăsnaie, că preşedintele blochează ordonanţe de urgenţă. Din obiceiul prost de a minţi sau din incompetenţă spune că ar fi blocată OUG 57 de reducere a certificatelor verzi, dânsul i-a spus lege, dar nici el nu ştie ce a dat. Aş vrea să v-o arăt, poate o vede si premierul

– Acest document se numeşte OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008. Legea 220 dădea un număr de certificate pentru a stimula investitţile în energie regenerabilă. Pe bună dreptate, guvernul a considerat că numărul de certificate acordate e mare, mai ales pentru perioada actuală, şi a emis această OUG 57 care este în vigoare. Ceea ce spune premierul că e blocată e ori minciună ori proba incompetenţei, ori ambele

– OUG a produs efecte şi orice ziarist ştie că preşedintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului

– Ce mă interesează este să vă arăt că acest om minte sau e profund incompetent. OUG e în vigoare, aşa cum a fost semnată de premierul Victor Viorel Ponta

– Ce mă intrigă este că nu s-a găsit niciun consilier să îi spună: „Alo, Victoraş, vezi că ordonanţa e în vigoare”

– După ce am trimis legea de aprobare a OUG în Parlament, înapoi, a început şi guvernul procesul de a intra în contact cu CE.
Procesul a fost finalizat în 24 februarie. Nimeni nu a atins OUG, faptul că s-a terminat procesul de negociere cu CE asupra schemei de reducere a numărului de certificate nu mai pune nicio piedica, nici măcar legii

– Pe mine mă interesează ca la Curtea Constituţională să se constate, poate trece şi guvernul la respectarea Tratatului de aderare, că guvernul trebuia să notifice CE

– Acum, spre marea satisfacţie a premierului, ordonanţa de urgenţă e în vigoare, aşa cum a adoptat-o dânsul, nu cu modificările din Parlament, în care au fost plasate nişte chestiuni de îngroşare a birocraţiei

– Ordonanţa, de la emitere, e în vigoare, reducerea preţului la energie s-a făcut prin două modalităţi: reducerea numărului de certificate şi scăderea nevoii de energie pe piaţă

– Am să vă exemplific, poate îşi dă seama şi Victor Viorel Ponta că i-a scăzut preţul la energie şi el nu s-a prins, îl ajutăm onest să înţeleagă ce se întâmplă în economie.


12 martie 2012 – preţul energiei pe OPCOM, pe piaţa liberă, era 232 lei pe mw/h. Pe 12 martie 2013, preţul energiei era 183,96 lei mw/h, o scădere cu circa 50 de lei a preţului. Preţul de ieri, 116,05 lei mw/h, o scădere medie de aproape 70 de lei. Deci scade preţul şi premierul nu se prinde.

DESPRE CRIZA DIN UCRAINA

– Azi îmi propusesem să citesc o declaraţie cu privire la Ucraina, care reia mai multe din tezele susţinute de la declanşarea agresiunii, dar care mai aduce şi în atenţia politicienilor români şi a colegilor mei şefi de stat şi de guvern din UE şi NATO cu privire la poziţii avute de România şi care acum se demonstrează a fi fost corecte.

– România susţine fără rezerve independenţa, integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi recunoaşte noile autorităţi drept legitime. Orice prezenţă a trupelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei este o agresiune, fără acordul Ucrainei.

– Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor. Considerăm ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă în perspectiva referendumului din 16 martie.

– România se va alătura demersurilor euro-atlantice în vederea restabilirii ordinii de drept. Consiliul European a adoptat o abordare etapizată a sancţiunilor faţă de Rusia.

– Efectul decisiv pentru trecerea la a doua etapă, precum interdicţii de călătorie, îngheţări de active, îl constituie modul în care Rusia se va conforma apeului UE de a negocia rapid cu Kievul. E imperativ ca Moscova să recunooască noile autorităţi ca unic interlocutor.
Etapa cea mai severă prevede măsuri cu implicaţii vaste pentru relaţiile dintr-o gamă largă de domenii economice, financiare, vânzarea de energie, comerţ, export de armament.

– România va continua să sprijine toate acţiunile autorităţilor de la Chişinău în aderarea la UE. Aceasta e declaraţia oficială a statului român şi vă dau câteva explicaţii.

– Ne aflăm în faţa unui precedent, nu aş spune identic, dar autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el în votul cu privire la independenţă. E vorba de Kosovo. De aceea, poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul „Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo imediat”. E o probă de slugărnicie care nu îşi are locul când privim la interesul naţional.

– Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federaţia Rusă, cel puţin nu în conjuctura actuală. România nu e o ţară pregătită de război. Suntem stat suveran, suntem membri UE, NATO, nu vă gândiţi că vom împărţi arme populaţiei

DESPRE PREŞEDINTELE PARTIDULUI JOBBIK ŞI O CONVOCARE A CSAT

– Nu avem urgenţe, va fi şedinţă la termen. Şi în perioada asta deliberat am preferat consultări cu structurile de informaţii şi nu convocarea, pentru a nu da senzaţia că România e într-o situaţie de pericol, pentru că nu este.

– Ştiu că a venit o informare, voi analiza. Eu vizez un spectru mai larg de activităţi extremiste pe teritoriul României. Fie că vorbim de Jobbik, o să-i spun corect, că ieri i-am spus greşit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.