CAMPANIE PRESSALERT.ro LUPTĂTOARELE Anca Croitoru, medicul care vindecă sufletele bolnavilor de cancer...

CAMPANIE PRESSALERT.ro LUPTĂTOARELE Anca Croitoru, medicul care vindecă sufletele bolnavilor de cancer prin artă

2
DISTRIBUIȚI

terapie06_resize

Medicul timişorean Anca Croitoru este privită ca un înger de către pacienţii cu cancer sau persoanele dragi din viaţa lor. Un singur cuvânt, un simplu sfat spus la locul şi timpul potrivit de către radioterapeut, le poate schimba starea de spirit. O spun chiar cei pe care-i consiliază Anca Croitoru, în cadrul secţiei de Radioterapie de la Spitalul Municipal Timişoara.

Şocul la aflarea veştii că sunt diagnosticaţi cu această maladie cruntă este mult prea mare. Teama de moarte pluteşte la tot pasul, iar tocmai gândul că în orice clipă ar putea pierde lupta cu viaţa, că nu vor mai răspunde la tratament, îi determină pe bolnavii de cancer să se transforme, să devină din ce în ce mai singuri. Ajutor le poate oferi prea puţină lume, pentru că aceştia ajung să-şi interiorizeze sentimentele.  Anca Croitoru, care din anul 2007 luptă alături de bolnavii de cancer, cu ajutorul terapiei prin artă, nu se află, însă, în această categorie. Medicul timişorean încearcă să pătrundă în sufletul lor şi să-i ajute să aibă o gândire pozitivă.

Atelierele de pictură, terapie care schimbă starea de spirit

Poate mulţi vă întrebaţi cum poţi să aduci zâmbetul pe buze, să schimbi starea de spirit a unui om cu o pensulă, nişte acuarele şi o eprubetă pe care să pictezi ce-ţi trece prin minte. Dar, în realitate, arta chiar face minuni pentru o bună parte dintre bolnavii de cancer sau pentru persoanele dragi din viaţa lor care trec prin stări îngrozitoare, mai ales că se gândesc că ar putea să piardă pe cineva drag în orice moment. În fiecare miercuri, o sală de la Secţia de Radioterapie devine, timp de două ore, locul de întâlnire a mai multor persoane diagnosticate cu cancer, foşti pacienţi sau aparţinători. Grupul de Art Terapie Curcubeul a fost creat de radioterapeutul timişorean, în urmă cu câţiva ani, cu scopul de a-i ajuta pe cei afectaţi de această maladie să treacă mai uşor peste momentele grele.

Anca Croitoru povesteşte că există o foarte mare lipsă de oameni care să comunice mai mult cu pacienţii internaţi în Secţia de Radioterapie. Nici doctorii şi nici asistentele nu au timpul necesar, astfel că aceştia trec prin diferite stări emoţionale, fără a avea pe cineva alături. „Există pacienţi internaţi care, fie sunt în faza de negare, îţi povestesc despre greutăţile pe care le au, dar niciun cuvânt despre boală, de parcă nu ar exista, fie sunt obsedaţi de boală şi doar despre asta vorbesc. Apare un blocaj şi atunci i-am încurajat să participe le atelierele de pictură, ca mod de terapie”, ne spune Anca Croitoru.

Pentru a veni în sprijinul lor, medicul a creat acest atelier de pictură, iar în timpul în care îl petrec pictând, cei care-i trec pragul uită pentru câteva ore de problemele pe care le au, socializează, schimbă păreri.

terapie04_resize

Anca Croitoru, un înger pentru bolnavii de cancer și persoanele dragi

„Dumnezeu a lăsat-o pe pământ pe Anca ca să ne salveze sufletele”, ne spune cu ochii în lacrimi Rodica Giuică, unul dintre participanţii la atelierele de pictură.


Viaţa femeii s-a transformat într-un coşmar în urmă cu cinci ani, când a aflat că soţul ei este diagnosticat cu cancer. Rodica Giuică îşi aminteşte şi acum clipele groznice prin care a trecut atunci când a aflat că există posibilitatea să-şi piardă persoana iubită. „Acest grup de suport m-a ajutat foarte mult. Faptul că văd în faţa mea o altă persoană care a supravieţuit cancerului îmi demonstrează că se poate. Acest grup creează dependenţă. Iar Anca Croitoru este ca un înger pentru mine. Înainte ca soţul meu să fie operat mă încuraja şi îmi spunea mereu „o să fie bine”. Chiar şi acum, când mergem la controale la Bucureşti, trec prima dată pe la ea să-mi repete că o să fie bine, am nevoie să îmi spună asta”, povesteşte timişoreanca vizibil emoţionată.

Gheorghe Mochnacs are 61 de ani şi vine la atelierele de pictură încă de la început. Bărbatul a fost diagnosticat cu cancer în urmă cu şase ani, tot în acea perioadă a făcut cunoştinţă şi cu radioterapeutul Anca Croitoru, la Timişoara. „Veneam la raze la Spitalul Municipal şi am cunoscut-o pe Anca. La început aveam impresia că este asistentă, era atât de tânără, plus că nu vorbea cu noi ca un medic, ne înţelegea”, o descrie pe Anca Croitoru în câteva cuvinte Gheorghe Mochnacs.

Omul care vindecă suflete

Anca Croitoru adună, în fiecare miercuri, în sala special amenajată pentru atelierele de pictură de la Secția de Radioterapie oameni diferiți, dar care au o singură dorință în suflet, de a învinge boala. Speranța este cuvântul de care se agață mereu și tocmai de aceea ședința de terapie prin pictură nu se încheie înainte ca cei prezenți să-și aducă aminte, din nou, că au întâlnit o femeie de 80 de ani care încă  trăiește, deși a fost diagnosticată cu cancer de aproape 50 de ani.

Radioterapeutul Anca Croitoru reușește să vindece sufletele bolnavilor de cancer și a persoanelor dragi din viața lor într-un mod special. Chiar și cei care nu mai au nicio șansă la viață, bolnavii aflați în stadii terminale, sunt consiliați astfel încât să nu le mai fie teamă de moarte. “Perioada dinaintea morții echivalează din punct de vedere spiritual cu întreaga viață, se produc atât de multe schimbări. Tocmai de aceea e important să le spună persoanelor dragi ce au însemnat pentru ei, ce au adus în viața lor, să spună “Te iubesc”. Sunt oameni care nu ajung să-și spună niciodată lucrurile astea”, a concluzionat  Anca Croitoru, medicul care vindecă suflete bolnavilor de cancer.

2 COMENTARII

  1. Intr-adevar d-na doctor Anca Croitoru este medicul care vindeca suflete.Am cunoscut-o acum 6 ani dar de 3 ani fac parte din Asociatia a carei activitati le coordoneaza.Am facut parte dintr-o alta Asociatie din Timisoara, dar am participat la activitatea de psihodrama organizata in cadrul Asociatiei Impotriva Cancerului si asta m-a facut sa vad cat pret se pune aici pe sufletul si psihicul omului ,care face foarte mult in lupta cu aceasta boala nemiloasa.Daca sufletul si mintea sunt sanatoase se insanatoseste si trupul.Indiferent de cat de grava ar fi boala,pentru ca toate 3, suflet ,minte si trup trebuie sa fie in perfecta sanatate,armonie si echilibru pentru ca noi sa fim sanatosi.De multe ori ,asa cum si spune bolnavii au in primul rand nevoie de mai multa atentie si mangaiere, pe care nu o primesc din diverse motive cum ar fi retinerea,timpul pe care persoanele din jur o au sau nu.In aceasta Asociatie d-na doctor nu numai ca s-a preocupat de pacienti dar si de cei din familiile acestora care de multe ori au poate mai multa nevoie de consiliere decat bolnavii ,pentru ca ei nu stiu ce sa faca si cum sa-l abordeze pe cel aflat in suferinta data de aceasta boala a cancerului.De multe ori cei din partea de suport pentru bolnavii de cancer se preocupa mai mult de partea materiala dar eu cred ca pe un bolnav, daca il pui pe un scaun ponosit dar ii intinzi o mana sau ii spui o vorba buna deja l-ai ridicat la lupta ,decat daca ii dai un ”tron” si tratamentul cel mai bun.Cinste d-nei doctor ca dincolo de medic este in primul rand ”OM”si un om cu suflet mare ,care stie sa faca si sufletele celor care au nevoie sa mai vibreze.Dumnezeu sa o ajute in tot ceea ce face pentru cei care au nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.