Caz REVOLTĂTOR la Timişoara: un copil cu sindromul Down nu a fost...

Caz REVOLTĂTOR la Timişoara: un copil cu sindromul Down nu a fost primit în clasa pregătitoare, în 12 şcoli. Vezi motivaţiile ruşinoase ale dascălilor

21
DISTRIBUIȚI

60519803

Caz revoltător la Timișoara! Mama unui băiețel de șapte ani, diagnosticat cu sindromul Down, a bătut la porțile a 12 școli în speranța că va reuși să-și înscrie copilul în clasa pregătitoare, dar de abia la ultima i-a fost admisă cererea. Deși legea prevede faptul că micuții cu nevoi speciale pot urma cursurile unei școli normale, reprezentanții unităților de învățământ nici măcar nu au vrut să audă că în instituția pe care o conduc ar putea să învețe un copil cu handicap mintal.

“Directoarea de la Școala Generală Nr. 13 mi-a spus că băiețelul meu îi va face școala de rușine, că ea nu înscrie copii handicapați în școala ei. Cristian are și el dreptul la educație, la o viață normală, nu este un monstru”, povestește Rodica Mărculescu, mama copilului cu sindromul Down. Timișoreanca ne explică faptul că neurologul băiețelului i-a recomandat să-l dea la o școală normală în clasa zero pentru că are potențial de a se integra și mai ales că și la grădiniță este înscris tot într-una de masă și nu crează nicio problemă.

“M-am gândit să încerc să-l înscriu la o școală normală, iar dacă nu se descurcă, o să-l mut la învățământul special.


Copilul face logopedie de mic și medicul neurolog al băiatului mi-a spus că așa este bine, să fac cumva să-l înscriu la o școală normală, să încerc să văd dacă va face față”, ne spune Rodica Mărculescu.

Un dascăl responsabil

După finalizarea primei etape de înscrieri în clasa pregătitoare, din acest an, băiețelul cu sindrom Down a fost admis, în final, la Școala Generală Nr. 12, după ce o învățătoare din unitatea de învățământ a fost impresionată de povestea copilului și i-a dat o mână de ajutor. Rodica Mărculescu este optimistă și speră ca băiețelul ei să fie cât de cât independent, mai ales că și cunoaște cazurile unui profesor și a unui psiholog din Timișoara care au reușit să termine o facultate și să profeseze, deși suferă de Sindromul Down.

“Este copilul meu, nu este nimeni de vină că s-a născut așa și, ca mamă, trebuie să fac tot ce îmi stă în putere ca să aibă parte de educația pe care o merită”, a concluzionat mama lui Cristian.

21 COMENTARII

  1. foarte bine,veau sa o intreb pe mama cind a aflat ca ,copilul ei are acst sindrom mai mult ca sigur ca atunci se putea face ceva mai mult asa chinuie toata societatea .Nici mie ca parinte nu mi/ar conveni ca ,copilul meu sa stea in clasa cu persoane cu handicap si cu asta basta

    • SUNTZU, cum poti fi asa de ingust,-ã la minte? O fi sindr.Down contagios si nu stiam? Cu ce iti afecteaza copilul daca l-ar avea coleg? Ai insinuat cumva ca fi trebuit sa faca avort? Eu asa am inteles din scarboasele tale cuvinte. Ma oripileaza gandul ca oameni urati la suflet ca tine fac umbra pamantului,esti de o rautate fara cuvinte. Cel mai trist e ca si daca citesti randurile astea, nu ai intelege cu ce gresesti…

    • Cunosc foarte bine acest caz, mama acestui copil nu a stiut niciodata ca sarcina ei este cu probleme, doctorul care i-a urmarit sarcina a spus ca este totul in regula. Cine suntem noi sa decidem ce facem cu o viata??? Oare copilul tau care este normal nu poate chinui o societate??? Cum iti permiti sa judeci un copil??? Nu iti este frica de Dumnezeu??? Cristi este un copil care rade,vorbeste (mai greu intradevar),un copil frumos ,un copil care merge la o gradinita de masa fara a creea nimanui probleme. Doar pentru faptul ca este un pic diferit de ceilalti nu va da dreptul sa-l condamnati !!! Rusine sa va fie! Va mai numiti si parinte !!! Cu tot respectul, nu va puteti numi MAMA sau OM !!!

    • Rusine celor ce au comentat impotriva copilasului bolnav. Nu-mi vine sa cred cata rautate si egoism exista in ziua de azi. Sa-i dea D-zeu sanatate micutului copil si multa putere parintilor. Mult respect si pentru doamna educatoare ca il va pregati pe copil.

    • holocaustul a fost posibil datorita unor oameni cu astfel de convingeri, zi direct …. copiii cu sindromul down ar trebui gazati … bravo,,, oare chiar esti OM ????? … pardon ,,faci parte din specia umana ? eu am un baiat cu sindromul down si multumesc lui dumnezeu ca mi-a dat un inger… la patru luni l-am operat pe cord deschis la timisoara si a supravietuit la limita, acum are 13 ani si in vara anului trecut a facut a doua operatie pe cord deschis si a uluit toti medicii din clinica de cardiologie iasi la spitalul parhon din iasi si toti medicii si asistentele i-au acordat diploma pentru cel mai curajos pacient, a iesit din operatie si dupa doua zile incuraja adultii din sectie, dragul meu, esti jalnic, vino sa-l cunosti pe Robert si cereti scuze apoi umanitatii!Esti o eroare morala jalnica!

    • Va salut,am un baietel cu Down,medicii nu mi-au zis de asta inainte de a se naste , desi toate analizele indicate au fost facute
      (in Bucuresti , la privat ), asa ca …ce ai face , ca parinte ,in locul acestui parinte, ti-ai „ascunde” copilul sau ai incerca sa lupti pt „sufletelul tau „l tau,sa faci OM din el ??!! sau ….DACA TU, CA PARINTE , AI AVEA COPILUL CU DOWN ,AI VREA CA EL SA FIE MARGINALIZAT ?? Intelege in primul rimul, rand ce inseamna si cum se manifesta Sindromul Down, nu e ceva contagios si nici nici periculos pt cei din jur … ( din Ignoranta apar cei mai mari monstri!! )
      ulos pentru cei din jur … din pacate , suntem victimele IGNORANTEI NOASTRE !

  2. Oameni buni…la adevaratele pb ale societatii romanesti nu reactioneaza nimeni???…Nu face nimeni,niciun comentariu??Numai daca e ceva penal,criminal sau daca e vb de vreun tun,primar,city manager…etc??Doar atunci vb de handicapati,doar atunci avem opinii???Dar cand e vb de copii,oropsiti,batuti de Dumnezeu…fara ca acestia sa aiba vreo vina…cand in toate institutile e vai si amar,atunci nu avem nimic de spus!!??Of,in ce lume traim?????

  3. Directoarea de la Gen. 13, ar trebui data afara imediat! Scoala ei? A mostenit-o de la ma-sa? Un om cu gindiri primitive si discriminatorii, nu are ce cauta acolo, unde copiii ar trebui sa invete respectul pentru toti oamenii din jurul lor. Acesti copii se pot dezvolta normal, pot avea o profesie, un talent, sint copii, ca toti ceilalti. Cred, ca handicapati sint cei care nu l-au vrut la scoala lor.

  4. SUNTZU, cum poti fi asa de ingust,-ã la minte? O fi sindr.Down contagios si nu stiam? Cu ce iti afecteaza copilul daca l-ar avea coleg? Ai insinuat cumva ca fi trebuit sa faca avort? Eu asa am inteles din scarboasele tale cuvinte. Ma oripileaza gandul ca oameni urati la suflet ca tine fac umbra pamantului,esti de o rautate fara cuvinte. Cel mai trist e ca si daca citesti randurile astea, nu ai intelege cu ce gresesti…

  5. La Gradinita Notre Dame ( langa Generala 12), este un baietel cu Sindrom Down. Acest copil pe nume Alexandru este un baietel minunat. Copiii au fost indrumati frumos de catre cadrele din aceasta unitate, astfel Alexandru este un copil iubit, agreat si foarte ocrotit de catre colegi. In felul acesta copiii nu sesizeaza handicapul existent, conteaza foarte mult cum sunt indrumati. Unui parinte care are pareri cel putin invechite, nu poti sa-i cer sa inteleaga ca acest copil poate avea un comportament normal, atata poate, atata gandeste. Din pacate asa va fi si generatia viitoare daca sunt si astfel de parinti. In cazul lui Alexandru parintii sunt minunati, iubitori, afectosi. La fel este si baietelul si va amintesc ca se descurca singur in toate privintele, ca si ceilalti copilasi. Trebuie doar sa le acordam incredere, caldura si sa-i privim ca si pe ceilalti copii. De noi adultii depinde acest lucru.

  6. Domnule sau doamna Suntzu , tin sa va aduc la cunostinta sau in cazul dumneavoastra constiinta ca , sindromul Down este singurl care nu se poate descoperi in sarcina. Nu pot sa cred ca handicapul unui copil nevinovat va lasa rece. Ma intreb in ce lume traiti …?cea a oamenilor roboti fara suflet??? V-ati gandit ca vi se poate intampla sa aveti un nepot sau o ruda cu aceeasi problema ??? Va doresc multa sanatate iar, mamei baietelului mult succes in lupta cu sistemul. Spun asta pentru ca am o prietena al carei baietel sufera de autism si stiu prin ce trece.

  7. In primul rand vreau sa ma prezint, ma numesc Turcanu Diana si sunt mama lui Alexandru despre care a scris Elena mai sus. Intradevar RESPECT pentru cadrele didactice de la Notre Dame si pentru parintii copiilor din acea gradinita. Iar acum pentru D-na Mari si alte persoane ca ea:Sunt mandra ca sunt mama unui astfel de copil in schimb regret ca traim printre astfel de oameni. Este usor sa judeci fara ca macar sa cunosti – ce nu sti nu accepti, fara ca sa ai macar o urma de curiozitate. Este strigator la cer ceea ce afirmati – eu pot sa spun ca atat mie cat si mamicii in cauza Dumnezeu ne-a posibilitatea, din punct de vedere financiar, de a face toate analizele – care stim cu totii ca nu sunt tocmai ieftine, dar cate mamici isi pot permite acest lucru – si de cand sunteti dvs. in masura sa judecati cine are dreptul de a fi mama. Ce vina avem ca, unii doctori isi fac treaba superficial sau poate pur si simplu nu sunt semne clare din timpul sarcinii. Mie la al doilea copil mi-a iesit la dublu test risc de de SD 80% si am acceptat sa fac amniocenteza, cu riscul de a pierde sarcina – vreau sa va spun ca am un geniu de copil si regret cate zile am pentru prostia care am facut-o.

  8. Este foarte adevarat ca astfel de copii nu sunt acceptati cu usurinta in scoli. Cu aceeasi problema m-am confruntat si eu, nu este un subiect necunoscut mai marilor conducatori din sistemul de invatamant, dar din pacate nu se ia nici o masura. Cu argumente clare sau nu ni se inchid usile pe rand in nas. Pot sa ma consider o norocoasa ca Alexandru a fost acceptat la Sc. Gen. Nr. 2 – si vreau sa-i multumesc pe aceasta cale D-nei Dir. Miut Alina, o persoana deosebita. Ramane de vazut daca se va integra sau nu, daca va fi acceptat de parinti sau nu, dar cel putin nu voi ramane cu regretul ca eu ca mama nu am facut tot ce mi-a stat in putinta. VA MULTUMESC TUTUROR care ne sustineti si sunteti alaturi de noi mamicile cu copii speciali.

    • Va rog sa-mi spuneti cum a evoluat copilul Dumneavoastra, a trecut un an scolar, credeti ca se poate pentru copiii nostri sa-i integram cumva intr-o scoala normala ? Este foarte importanta experienta pe care ati avut-o si sper sa fie de folos si altor parinti !Multumim!Cum credeti ca ar trebui sa arate noua Lege a Educatiei in ceea ce priveste copiii cu disabilitati …sa nu mai cersim bunavointa si lipsa de omenie a unor dascali…daca isi merita numele de dascal…..de ce ?la altii se poate!..fara umilinta!!

  9. Dnei jurnalist Adriana Mit.

    Buna seara.
    Ati mentionat in acest articol numele scolii in care lucrez de 14 ani asadar ma vad nevoita sa iau pozitie fata de cele scrise mai sus.
    1) In cadrul scolii gimnaziale nr. 13 Timisoara sunt integrati copii cu diferite cerinte educationale speciale .
    2) Nu ati venit la scoala noastra pentru a afla pozitia directiunii fata de aceasta situatie.
    3) Suntem un grup de profesori entuziasti care nu avem in vocabular cuvantul „handicapat” si nici nu consideram ca un copil ne-ar putea face de rusine. In nici un context. Suntem foarte mandri de copiii nostri. Mai ales de cei care au nevoi speciale. Ei sunt cei care ne predau dau zi de zi lectiile despre vointa.

    Cu stima,
    prof. Daniela Nica,
    membru in Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale nr. 13 Timisoara.

    Va rog sa clarificati cum

  10. Doamna Turcanu (mama lui Alexandru ) este multumita ca fiul domniei sale a fost primit cu bratele deschise de cadre didactice si de colegi la Gradinita Notre Dame dar, tot doamna Turcanu este cea care si-a inscris celalalt copil la aceeasi gradinita dar in alta grupa ci nu in cea in care il are pe cel cu sindrom down. Ce sa intelegem din asta ca, copiii nostri pot accepta un copil cu probleme dar insasi mama nu poate accepta ca fratele sa mearga in aceeasi clasa cu celalalt. Frumos!!!
    Ce explicatie aveti doamna Turcanu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.