Cum funcţiona mecanismul de evaziune fiscală pus la cale de Georgică Cornu...

Cum funcţiona mecanismul de evaziune fiscală pus la cale de Georgică Cornu împreună cu mafia ţigănească a facturilor de la Strehaia

14
DISTRIBUIȚI

cornu 05_resize

Georgică Cornu a pus la punct un mecanism extrem de bine elaborat de fraudare a statului, mecanism care a fost „disecat” în propunerea de arestare preventivă a DIICOT Timişoara în dosarul evaziunii fiscale de peste 61 milioane de lei. Vă reamintim, că ieri, Tribunalul Timiş a respins cererea de arestare preventivă a lui Cornu şi a lui Mihai Zaharia, liderul clanului ţigănesc din Strehaia care a furnizat facturi pentru pseudo-livrări de materiale. Anchetatorii au susţinut că „membrii grupului infracțional au gândit un circuit infracţional complex menit să asigure sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin înregistrarea în evidențele contabile de operațiuni care nu reflectau realitatea, fiind întocmite în acest scop, doar scriptic, acte care să ateste diferite operațiuni comerciale fictive, activitatea infracţională având ca rezultat diminuarea artificială a bazei impozabile și, implicit, deducerea ilegală de TVA și, respectiv reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat. Întreg circuitul economic fraudulos a fost coordonat de inc.Cornu Georgică – director general respectiv administrator al societăților comerciale SC Izometal SA și SC Izometal Magellan SRL”.

Firmele lui Cornu au înregistrat în contabilitate, în perioada 2007 – 2009, 131 de facturi emise de firma lui Mihai Zaharia – Metal Inox Import Export SRL, dar verificările Gărzii Financiare au scos la iveală faptul că, în unele situaţii, firma furnizoare a declarat TVA zero, deşi apar zeci de facturi emise. De asemenea, s-a stabilit că plata furnizorilor firmei din Strehaia s-a făcut exclusiv prin chitanţe şi nu prin viramente bancare.


S-a ajuns la situaţii halucinante, în care unul dintre „furnizorii” celor de la Metal Inox Import Export a livrat, de exemplu, conform facturilor emise, în fiecare zi câte 511 tone de criblură timp de 35 de zile consecutiv, dar nefiind indicat niciun mijloc de transport cu care s-a efectuat livrarea. O altă tranzacţie cu cântec a fost livrarea în fiecare zi, în perioada 01.08.2009 – 09.09.2009, a câte 530 de tone de piatră de către o altă firmă din Strehaia. Ulterior, cele 20.140 de tone de piatră ar fi fost livrate către firmele conduse de Georgică Cornu din Timişoara. De asemenea, firmele din Strehaia au livrat la Timişoara nisip, verificările ulterioare stabilind, că în realitate, niciodată firma de transport indicată în documente nu a efectuat vreun drum pe acest traseu.

Când firmele lui Cornu plăteau facturile prin bancă, toată suma era ridicată în numerar de către Mihai Zaharia în baza unor borderouri de achiziție, potrivit cărora firma acestuia ar fi achiziționat de la mai multe persoane fizice diverse mărfuri (țeavă neagră, bară cupru, bară inox, cornier, fier vechi), „în condițiile în care societatea nu a înregistrat în evidența contabilă achiziții de la persoane fizice, rezultând astfel că borderourile de achiziție sunt fictive fiind întocmite doar cu scopul de a retrage numerarul din contul societății”.  De asemenea, specialiştii DIICOT au constatat că „în perioada în care au fost desfășurate aceste operațiuni comerciale SC Metal Construct Import Export SRL, cât și societățile comerciale de la care a înregistrat achiziții de mărfuri, nu figurează în baza de date a Inspectoratelor de muncă cu angajați și niciuna dintre acestea nu au declarate puncte de lucru la adresele unde se susține că au fost încărcate mărfurile livrate și nici nu au putut prezenta contracte de închiriere sau altfel de contracte prin care să justifice că au avut în folosință locațiile de unde susțin că au fost încărcate mărfurile. De asemenea nici SC Metal Construct Import Export SRL, și nici societățile comerciale de la care face achiziții, în scopul justificării provenienței mărfurilor facturate către SC Izometal Magellan SRL, nu au putut prezenta documente privind contabilitatea de gestiune  respectiv nu au fost identificate note de  recepție, fișe de magazie astfel că nu se poate face dovada că mărfurile respective au fost recepționate faptic, facturile circulând între societăți doar cu scopul de a da o aparență de legalitate având în cele mai multe cazuri costul de achiziție sensibil egal cu cel de vânzare”.

Pentru a îngreuna verificările, Cornu şi Mihai au interpus în afaceri şi alte firme, majoritatea deţinute de rude ale lui Mihai, ajungându-se ca, în unele situaţii să existe şi cinci intermediari pentru a se pierde urma pseudo-tranzacţiilor.

14 COMENTARII

  1. Este un prim pas… Al doilea ar fi cercetarea tuturor functionarilor cara au efectut controale financiare la societatile implicate si nu au constatat nici o neregula in toti acesti ani… macar demisi din functiile pe care le detin daca nu considerati complici prin pasivitatea actiunilor de control …

  2. Acest Cornu , nu detine si functia de presedinte al CCIAT ? Pai acolo s-a scolit in toate domeniile ,stia foarte bine ce face acolo sunt toate informatiile ce-i trebuie pentru , afacerile cu statul ….

  3. Subscriu la comentariul de mai devreme. Sunt aceleasi persoane de la finante care sunt slugile sefilor lor…iar acestia sunt slugile altora care i-au pus acolo. Sa mearga DNA-ul si peste cei de la finante si sa inceapa sa-i bage la puscarie.

  4. Bota lasa-l dreaqu pe nea Georgica,si da pe fata cazul lui nea Cornel de la aeroport:A.Seria cheltuielilor aberant de exagerate nu se mai termină la Aeroportul Internaţional “Traian Vuia”, condus de pedelistul Cornel Sămărtinean, protejatul lui Constantin Ostaficiuc. Nu mai puţin de 615.000 lei, echivalentul a 150.000 euro euro, va da anul AITV pentru “managementul faunei din perimetrul aeroportuar”. Conform caietului de sarcini “prestatorul are responsabilitatea efectuării serviciilor de supraveghere si îndepărtare a păsărilor şi câinilor fără stăpân şi aplicarea măsurilor specifice in perimetrul aeroportuar” şi “întocmirea unor rapoarte zilnice privind locaţiile în care a fost detectată prezenţa păsărilor fiind identificate specia şi numărul aproximativ inclusiv direcţia de deplasare”. Se specifică şi faptul că trebuie să fie prezent “minim o persoană” la programul stabilit.

  5. “Dipl.ing.Samartinean Cornel-Mircea,sau fara dipl.am inteles din surse,am lucrat pe aeroportul din Timisoara,DAR,n-am identificat inca,acel drum perimetral asfaltat!?!ai declarat ca este 100%asfaltat,in realitate este o.k. numai pe latura de N-V a pistei in proportie de cativa zeci de metri din cei 12 km!?!Ar trebui la Timpolis sa dai un interviu cu falsurile in acte,decesul subing.Mihut Nicolae,spionajul real al angajatilor!?!”
    Suma totala pentru lucrarea perimetrala,a 12.000 metri de asfalt,incasata de firma fantoma a PDL-600.000 EURO!!!

  6. Pedelistul Cornel Sămărtinean nu a irosit nici o ocazie, cât a fost director al aeroportului “Traian Vuia” din Timişoara, să bage bani în conturile firmelor portocalii, orice pretext fiind exploatat la maxim. Pe lângă contractele ilegale pentru închirierea spaţiilor comerciale către firma verişorului deputatului Alin Popoviciu sau achiziţionarea la fel de neleagă a sistemelor de supraveghere a angajaţilor, bani s-au sifonat şi prin metoda…consilierilor. Conform raportului Curţii de Conturi, aeroportul a încheiat un contract cu SC Pre Quality SRl, reprezentată de Mircea Preunca, fost ofiţer SRI şi fratele pedelistului Daniel Preunca, acesta fiind şi şi cel care a furnizat şi echipamentele de spionare a angajaţilor. În calitate de consilier, Mircea Preunca “se obligă să execute servicii de consultanţă în domeniul activităţii aeroportuare”, mai precis de problemele de securitate. Auditorii Curţii de Conturi au constatat că rapoartele de activitate lunare nu erau înregistrate nici la emitent, nici la beneficiar. “În rapoartele de activitate lunară sunt menţionate activităţi curente, obişnuite (de altfel, sunt prevăzute şi în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al societăţii pentru care erau persoane angajate pentru aceste activităţi) şi nu activităţi speciale pentru care era necesară atragerea în activitatea de analiză a unor consilieri sau consultanţi pentru luarea unor decizii complexe de către directorul general”, se arată în raport. Suma cheltuită ilegal în această operaţiune a fost stabilită de cei de la Curtea de Conturi la 130.466 lei.

  7. Aprobarea contractării unei linii de credit în valoare de 1,5
    milioane de euro cu posiblitatea prelungirii anuale , fără a depăşii trei ani de la data primei acordări cu BRD GSG destinată
    cheltuielilor curente. Totodată împuterniceşte directorul general, directorul economic şi directorul comercial al Societăţii să
    semneze contractul de credit; să semneze în numele şi pe seama societăţii, în forma şi conţinutul aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor; să semneze, să expedieze şi
    să primească, în numele şi pe seama Societăţii, toate documentele aferenente contractului de credit în legătură cu aceasta; să
    reprezinte Societatea în faţa oricăror autorităţi publice, notari
    publici, şi a persoanelor fizice în scopul îndeplinirii tuturor formalităţilor necesare sau utile pentru încheierea şi perfectarea
    valabilă a contractului de credit şi să ducă la îndeplinire în numele şi pe seama societăţii, toate formalităţiile care ar putea
    fi necesare pentru validitatea şi obligativitatea contractului de
    credit faţă de Societate, conform art. 14 alin. (7), lit. r din Statutul S.N. Aeroportul Internaţional Timişoara – „Traian Vuia“
    S.A. – Nota 11.139-29.06.2011.

  8. Auditorii au constatat că ilegalităţile au fost atât în cazul contractului pentru proiectul tehnic, cât şi la cel de instalare a sistemului de supraveghere. Când s-a solicitat întocmirea unui proiect tehnic, “s-a optat pentru “achiziţia directă”, primindu-se 3 oferte, care nu au dată şi număr de înregistrare, nici din partea ofertanţilor şi nici la entitatea verificată, şi în niciuna dintre oferte nu precizează nimic în legătură cu proiectul tehnic”. Câştigătoare a fost declarată firma M.T.Systems, societate condusă de Mircea Preunca, fost ofiţer SRI, fratele fostului consilier judeţean PD-L Daniel Preunca. Când s-a făcut controlul, auditorilor nu li s-a putut prezenta proiectul tehnic pentru care aeroportul a plătit 40.324,87 lei, fără a exista viza controlului financiar preventiv.

    Nici în cazul contractului de furnizare a echipamentelor de supraveghere, cele trei oferte de preţ nu au dată sau număr de înregistrare, câştigătoare fiind, în final, SC AGORA IT&C SA. Culmea este că pentru acest contract nu a fost găsit caietul de sarcini şi nici propunerea tehnică. În plus, nu există “documente prin care au fost recepţionate produsele de la achizitor”. Plata celor 76.717,13 lei s-a făcut în 29 decembrie 2010 fără a exista viza compartimentului de specialitate, ci doar a directorului de securitate şi protecţie civilă Călin Marinete, “această viză punându-se doar în data de 05.01.2011″.

  9. După cererile de ofertă, câştigătoare a fost fost firma MT Systems SRL, administrată de fostul ofiţer SRI Mircea Preunca, fratele consilierului PD-L Daniel Preunca, cu care s-a semnat un contract în valoare de 40324,87 lei. Cu excepţia preverilor legate de obiectul contractului, preţ şi durată, restul prevederilor nu au nici un fel de legătură cu instalarea echipamentelor de supraveghere, ci cu lucrări de…construcţii. Printre altele se prevede că “toate fosilele, monedele, obiectele de valoare sau orice alte vestigii sau obiecte de interes arheologic descoperite pe amplasamentul lucrării sunt considerate, în relaţiile dintre părţi, ca fiind proprietatea absolută a achizitorului”. . De asemenea, în stufosul contract, se fac referiri la amenajarea şantierului şi la obligaţia executantului “de a utiliza în mod rezonabil drumurile sau podurile ce comunică cu sau sunt pe traseul şantierului şi de a preveni deteriorarea sau distrugerea acestora”. Toate aceste prevederi şi multe altele care nu au nici o legătură cu echipamentele de surpaveghere apar în contractul semnat de toată conducerea de la acel moment a aeroportului “Traian Vuia”, neexistând, însă, nici un rând despre asigurarea datelor personale şi a drepturilor angajaţilor monitorizaţi.

  10. Care Garda Financiara a efectuat verificari ? N-au fost vamesii lui Diaconu de la DGAF ? De cand s-a infiintat antifrauda, condusa de vamesi, Romania nu mai are evazionisti, nu-i asa ? Daca se grabeau nitel si desfiintau Garda cu vreo doi ani in urma si Cornu ar fi scapat, cu siguranta !

  11. De aeroport nu mai vb … am fost acolo… am vazut… dar nimeni acolo nu va patzi nimic !!! E o gaura controlata de servicii si masoni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.