Cum își bate joc Inspectoratul Școlar Timiș de o elevă care ar...

Cum își bate joc Inspectoratul Școlar Timiș de o elevă care ar fi trebuit să meargă la faza națională a olimpiadei la matematică

8
DISTRIBUIȚI

tabla exercitii matematica1

Tatăl unei eleve înscrise în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timișoara acuză Inspectoratul Școlar Timiș că a oprit-o pe fiica sa să participe la faza națională a Olimpiadei la Matematică, deși  a ocupat locul întâi la faza județeană. Conducerea Inspectoratului Școlar Timiș a confirmat că eleva nu poate merge mai departe, deși este cea mai bună din județ la matematică, și asta pentru că nu a participat la faza locală a competiției.

Lucian Szabo, tatăl elevei, povestește că, atât fiica sa, cât și alți copii de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” au participat la un alt concurs de matematică, programat cu câteva luni înainte, ce s-a desfășurat pe 21 februarie.”Unii dintre ei ar fi participat cu drag şi la olimpiadă. Cu câteva zile înainte de aceste competiţii, inspectorul Zeno Blajovan a schimbat însă data pentru olimpiadă. În loc să se desfăşoare sâmbătă, 22 februarie, a organizat concursul vineri, 21 februarie. Evident, elevii de la Liceul Teoretic Bartok Bela nu puteau fi în două locuri”, spune Lucian Szabo.

Tatăl elevei mai precizează că inspectorul Zeno Blajovan ar fi realizat că a creat un haos și i-a asigurat pe elevii care au obținut rezultate bune la concursul la matematică că vor putea participa la faza județeană a olimpiadei, lucru care s-a și întâmplat. Astfel, acest concurs să fie echivalent cu etapa locală a olimpiadei la matematică.


“Cred că este corect să facem asta, pentru că elevii participanți la concursul Zrinyi Ilona nu sunt vinovați că noi am schimbat data olimpiadei””, preciza într-un mesaj Zeno Blajovan.

“Când a câştigat unul din locurile I a fost înlăturată cu cruzime chiar de cei care au formulat condiţiile de participare! Astfel, o elevă de doar 14 ani cu rezultate de excepţie la învăţătură este discriminată, nimeni dintre cei responsabili neavând curajul să o contacteze şi să-i explice de ce i-au făcut această nedreptate. Mai mult, nici măcar nu a fost invitată la festivitatea de premiere”, mai spune revoltat tatăl elevei.

Ce spune Inspectoratul Școlar Timiș

Conducerea Inspectoratului Școlar Timiș a transmis un comunicat de presă în care explică de ce Liza Szabo nu poate merge la olimpiada națională la matematică. Reprezentanții ISJ Timiș precizează că  demersul inspectorului școlar pentru matematică de a echivala rezultatele elevilor obținute la celălalt concurs de matematică “poate fi considerat o intenţie şi nu un demers instituţional, atât timp cât nu a fost aprobat de conducerea I.Ş.J. Timiş”.

Cu alte cuvinte, ISJ Timiș nu a aprobat solicitatea inspectorului pentru matematică, ci doar ca aceștia să fie primiți în afara concursului.

“În consecinţă, la afişarea rezultatelor finale ale etapei judeţene a Olimpiadei de Matematică, pe tabelele afişate, pentru toţi elevii proveniţi de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara s-a făcut menţiunea “în afara concursului, neparticipare la etapa locală”, transmite conducerea ISJ Timiș.

8 COMENTARII

 1. De dataasta inspectoratul nu+si bate joc de elevi. Eleva in cauza a luat o decizie neinspirata si suporta consecintele. Tatal ei vorbeste aiurea.
  Apropo – ce concurs era mai important decat faza locala la olimpiada – unul in limba maghiara (asa deduc din articol)? E vorba de doua lucruri diferite :).

 2. in regulamentul de organizare a olimpiadelor scolare nu este prevazuta participarea in afara concursului. asta e praf in ochi, s-o scalde si ei cumva. daca rezultatul de la acel concurs nu poate fi echivalat cu cel pe faza locala, rezulatutul de la faza judeteana nu spune nimic?

 3. De ce sa mai participam la olimpiade? Sanse au doar copiii pregatiti de ,, prietenii lui Blajovan,,.
  Pentru domnul inspector doar unii profesori sunt buni si aceia sunt si prietenii lui, abonatii la gradatii de merit.
  De ce a fost primita fata la faza pe judet?
  NU VA MAI BATETI JOC DE ELEVI!

 4. In Romania si elevii si profesorii trebuie sa invete sa respecte regulile. Daca am sari peste etape atunci am putea sa ne prezentam direct la etapa nationala apeland la diverse scuze. Sunt toti copii buni si eu personal ii felicit pentru munca depusa, dar o alegere neinspirata in anumite momente atrage dupa sine niste consecinte. Daca atat parintii cat si elevii si profesorii ar invata ca trebuie sa ne asumam cateodata si hotararile care nu ne avantajeaza, si ca drumul nostru nu se termina cu o olimpiada, cred ca ar fi mare lucru. Nu sunt profesor si ma bucur ca nu sunt, imi pare rau pentru tristetea acestei copile dar fruntea sus si alegerile viitoare sper sa fie mai inspirate si regula trebuie sa fie regula indiferent ca este copilul nostru sau altul. Copiii mei sper sa invete din acest incident ce e drept si ce nu.

 5. Johnny: Liza a castigat locul I si la concursul in maghiara. Acel concurs a fost cu taxa si banii au fost inca din decembrie platiti. Liza, fiind asigurat locul la olimpiada, chiar daca nu a participat la locala, a ales sa mearga la ambele. Nu este vina ei, ca inspectorul nu stie regulile.

 6. Asa de buna este aceasta eleva ,incat azi ,la Concursul Interjudetean Traian Lalescu s-a facut de ras …ca si acum 2 ani cand a mai participat : locul 17 din 24 participanti si 9 puncte din 40 :))) deci ,unde ii este valoarea ???? Oricum pentru cine urmareste concursurile de matematica nu este o surpriza …astea ii erau mereu ‘performantele ‘ …ce este FOARTE DUBIOS este rezultatul de la judeteana …am MARI dubii ca este real !!!!!
  Niciodata nu a facut vreo performanta ,era mereu dupa locul 10 la concursurile de matematica …asa ca … nu avea ce sa caute la Nationala ,o depaseste cu muuuult .

 7. Acum de ce nu mai scrieti articole despre REMARCABILA performanta ce a reusit-o la Nationala eleva de etnie maghiara Szabo Liza ???? Aceasta eleva ajunsa in mod FRAUDULOS si DISCRIMINATORIU la faza nationala a facut judetul de ras ,obtinand DOAR 5 PUNCTE DIN 28 …RUSINE !!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.