Cum s-a cheltuit un milion de lei din banii statului pentru o...

Cum s-a cheltuit un milion de lei din banii statului pentru o pădure care nu există

2
DISTRIBUIȚI

Documentele în povestea pădurii invizibile de la Cenad (Timiș) scot la iveală lejeritatea cu care autoritățile statului s-au raportat la întreaga situație. Concret, la Cenad, guvernul a plătit peste un milion de lei pentru împădurirea unei suprafețe de 73,14 hectare, iar la două luni după plantare s-a constatat că 350.000 de puieți de stejar, fag, salcâm etc. s-au uscat, concluzia fiind că a fost secetă și gata.

documente padure_Page_1

Reamintim că joi la primăria Cenad au fost percheziții, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, realizat în urma unui control al Curții de Conturi. Nicolae Crăciun, edilul din Cenad, a fost audiat vineri. Procurorul de caz informează că “valoarea estimată a proiectului a fost de 1.827.698 lei, din care s-a plătit suma de 1.035.214 lei, aceasta fiind şi valoarea estimată a prejudiciului cauzat Administrației pentru Fondul de Mediu ( AFM)”.

”Afacere” veche din 2011, cu o firmă care nu plantează copaci

În august 2011, Primăria Cenad a semnat contractul de finanțare cu AFM. ”Ne-am gândit să facem o perdea de protecție la intrarea în comună, pe o suprafață agricolă degradată”, explică primarul Nicolae Crăciun. Execuția lucrării a câștigat-o SC Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Mehedinți SA.

Firma avea de executat ”plantări și întreținere”, conform contractului, până în 2016. Pe pagina web a companiei, la lista domeniilor de activitate, nu apare niciunde plantarea de păduri sau măcar de copaci.

Cei 350.000 de puieți de stejar, frasin, tei și alți arbuști au fost plantați în trei etape, în primăvara lui 2012.


”La fiecare tranșă (pregătire teren, împădurire, întreținere), s-a facut recepția lucrărilor, de către o comisie din care făceau parte și reprezentanți ai  Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timiș, ai executantului, ai Primăriei și un diriginte de șantier.  Au venit și cei de la AFM, au constatat că lucrările au fost efectuate cum trebuie. Recepția finală urma să aibă loc în 2016. În mai 2012, comisia a verificat stadiul plantației, rezultând un procent de prindere de 82%”, a mai declarat edilul.

Apoi a venit seceta și peste 300.000 de copaci s-au uscat

În iulie 2012 o comisie de evaluare din cadrul ITRSV Timiș a constat că  puieții de pe cele 73,14 hectare sunt uscați. ”Factorul vătămător care a acționat a fost seceta, în perioada mai – iunie 2012”, se notează în procesul-verbal de calamitate, care, în plus, constată că nu există alți vinovați în ceea ce privește uscarea puieților de copaci. Nimeni nu l-a întrebat pe Dan Bălan, patronul firmei care a plantat copacii, de ce nu i-a și udat. Menționăm că în aceeași perioadă, tot prin AFM; Compania mehedințeană a câștigat mai multe licitații pentru împădurirea unor zone. Până la ora publicării acestui articol reprezentanții TPSUT Mehedinți SA nu au putu fi contactați.

documente padure_Page_2

documente padure_Page_3

2 COMENTARII

  1. Asas afacerile in toate primariile primari cu 2 clase is si manageri .Se fura en gros cu tupeu si o nesimtire la maxim de catre toata clasa politica . Ce sa le mai facem citim si ramanem cu cititu si ei cu maniiii si s multi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.