Eveniment de neratat pentru melomanii timişoreni: lansarea volumului „Peste rock şi după...

Eveniment de neratat pentru melomanii timişoreni: lansarea volumului „Peste rock şi după roll”

1
DISTRIBUIȚI

Mimo the Presenter

Lansarea primei cărţi dedicată rock-ului timişorean, „Peste rock şi după roll”, scrisă de Mimo Obradov, le va prilejui melomanilor o seară agreabilă,  evenimentul fiind unul de neratat pentru toţi acei care sunt interesaţi de muzica made in Timişoara. Critic muzical şi publicist, realizator de emisiuni radio şi TV şi traducător din mai multe limbi, Mimo Obradov (născut în 21 mai 1958, la Timişoara) a devenit cunoscut melomanilor din întreaga ţară graţie celor patru volume ale „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000. Printre capitolele incluse în acest volum apărut la editura Brumar se numără şi cel dedicat începuturilor scenei timişorene. „Copiii teribili de pe malul Begăi, după câteva cântări în parcuri şi în brigada artistică a şcolii, au făcut rost de instrumente şi au început să cânte în cluburi.

La vârsta studenţiei au devenit faimoşi pe plan local, dar au atras şi atenţia autorităţilor. Pentru a putea continua , au fost obligaţi să-şi schimbe numele. Şi-au spus Phoenix, au făcut primele înregistrări pentru radio (Ştiu că mă iubeşti) şi Electrecord, le-a apărut primul disc E.P,, pe care, alături de două reluări impuse (Lady Madonna, Friday on my mind), au strecurat două piese proprii, cu mesaj subversiv, Vremuri şi Canarul“, spune autorul în capitolul dedicat începutului muzicii rock din oraşul nostru.


Alte capitole sunt dedicate unui super session desfăşurat în 1996 la Crossroads Blues Club, lui Erland şi Dietrich Krauser, regretaţilor Nae Tarnoczi, Bojan Alexander Perin (Boiţa) sau Bela Kamocsa, începuturilor Cargo sau celor de la Implant pentru Refuz. Volumul cuprinde şi un poem care marchează debutul lui Mimo Obradov în postura de poet, care poartă numele de meloPOiEM. „Tot aşteptam să apară o lucrare dedicată rock-ului timişorean. Ştiu că regretatul nostru coleg Petru Umanschi, Petea, a strâns material pentru o asemenea carte. Dar Petea s-a dus. În rest, nu există nimic. E drept, a apărut o carte cu istoria blues-ului şi a jazz-ului, a lui Johnny Bota, dar despre rock nimic. Titlul cărţii este o găselniţă mai veche şi vine după o dedicaţie în care am inserat această sintagmă. Evident, titlul vine din piesa celor de la Led Zeppelin – Stairway to heaven. Acolo se foloseşte «to be a rock and not to roll». Are aceste două elemente despărţite de alte cuvinte. Rock-ul deja ţine cumva de trecut, de o cultură care şi-a atins apogeul şi care acum e pe o linie de plutire, e mai mult de nişă. Suntem în epoca post. Post orice. Şi după roll. Cea mai mare parte a volumului este dedicată rock-ului timişorean. Nu sunt portrete în adevăratul sens al cuvântului. Sunt eseuri, note, referinţe despre scena locală“, spune Mimo Obradov. Lansarea acestui volum mult aşteptat de melomanii din întreaga ţară va avea loc în 2 aprilie la clubul Bunker, de la ora 19. Evenimentul va avea parte de prezentări făcute de Silviu Rogobete şi Emil Biebel şi momente muzicale alături de ALL Friends Band şi Implant pentru Refuz, iar intrarea este liberă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.