Evgheni Şevciuk reafirmă dorinţa Transnistriei de a intra în componenţa Rusiei

Evgheni Şevciuk reafirmă dorinţa Transnistriei de a intra în componenţa Rusiei

0
DISTRIBUIȚI

Tiraspol_guvern_transnistria_wikipedia

Liderul separatist Evgheni Şevciuk a declarat, vineri, că Transnistria doreşte în continuare să intre în componenţa Rusiei şi a afirmat că situaţia s-a agravat după ce Republica Moldova a transferat o parte din suveranitatea sa militară României, relatează site-ul transnistrean President.gospmr.ru.

„Vreau să spun că avem o poziţie clară şi fermă.


În 2006, a fost organizat un referendum, în cadrul căruia 97 la sută dintre locuitorii Transnistriei au votat pentru independenţă şi, ulterior, pentru unire cu Rusia. Acesta este scopul nostru politic”, a declarat Şevciuk, într-un interviu pentru postul rus de televiziune RBK-TV, reamintind că „poziţia noastră în această privinţă a rămas neschimbată timp de 24 de ani”.

El a subliniat că Rusia „întotdeauna a dat dovadă de răbdare” în încercarea de a soluţiona conflictul transnistrean.

„Însă astăzi situaţia s-a schimbat radical, deoarece R.Moldova a delegat practic o mare parte din suveranitatea sa economică Europei, iar suveranitatea militară i-a delegat-o României. Există un acord de cooperare militară între R.Moldova şi România. Astfel, conflictul (transnistrean) rămâne nesoluţionat”, a afirmat liderul separatist de la Tiraspol, exprimându-şi nemulţumirea faţă de recunoaşterea limbii române drept limbă de stat a Republicii Moldova.

Şevciuk a propus amânarea negocierilor în formatul 5+2, care ar trebui să ai loc la Viena.

„Le propun partenerilor să amânăm negocierile, pentru a vedea cum se va comporta R.Moldova. Consider că desfăşurarea negocierilor în contextul blocadei economice este inutilă”, a declarat el.

Liderul de la Tiraspol a reiterat că raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ „civilizat”, care ar respecta interesele locuitorilor din regiunea separatistă.

Foto: wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.