EXCLUSIV Activismul ca artă. Unul dintre cei mai influenți artiști contemporani vine...

EXCLUSIV Activismul ca artă. Unul dintre cei mai influenți artiști contemporani vine la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

perjovschi

Un celebru desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de „performance”, unul dintre puținii români care se pot lăuda că au avut ”personală” la MOMA (Museum of Modern Art – New York), vine la Timișoara. Pe 19 mai, Dan Perjovschi, răspunde pozitiv invitației venite din partea activiștilor timișoreni pentru un eveniment special, mai exact într-un atelier de artă activistă.

Activiștii timișoreni au primit confirmarea zilele acestea. De ce l-au vrut pe Perjovschi în persoană la Timișoara? La manifestații i-au folosit lucrările drept mesaje pe pancarte. ”Arta sa activistă, cu mesaj acid și penetrant, a atins ochii multora din întreaga lume. Știm că este o prezență mult solicitată în afara României, că ale sale mesaje încântă ochii privitorilor din Tokyo, Berlin, Rio de Janerio, New York, și, este o «rara avis» în galeriile românești. A inspirat și ne-a inspirat de multe ori, vizual, în lupta noastră a activiștilor cu nedreptățile sociale, cu RMGC – în special în timpul «Toamnei Românești», seria protestelor masive începuta în 1 septembrie – și, așadar, e vremea să ne cunoaștem și să schimbăm pe viu o impresie, o vorba, un gând. El însuși și mesajele lui motivează”, a explicat Florin Arhire, unul din activiștii timișoreni.

Anonymous Club adună lumea cu atitudine civică

În noul lor spațiu – Anonymous Club – activiștii au gândit o serie de invitați speciali din „lumea cu atitudine civică”. Seria a fost începută cu Eugen David, a urmat geologul Georgeta Elisabeta Ionescu, apoi reprezentanții Indignados 15M și profesorul de regie Vlad Ioachimescu, de la UNATC.


Această serie a VIP-urilor invitate continuă cu Dan Perjovschi. ”Motivarea activismului civic timișorean considerăm că trebuie să crească, așadar o prezență de un asemenea calibru, este în mod evident, benefică. Desenele sale cu mesaj, nu doar au constituit elemente de «like» și «share» în spațiul media alternativ numit Facebook, ci au ajuns chiar pancarde purtate de oameni la proteste”, a mai arătat Arhire.

”Eu creez posibilități de înțelegere a unor situații. Non stop”

Dan Perjovschi desenează de 30 de ani și, din cauza schimăbrilor contextului (revoluție, tranziție, democrație, lume liberă) și a ascocierii cu jurnalismul (Contrapunct, Revista 22, Tiuk), desenul lui s-a schimbat puțin câte puțin și a devenit mai „activist”.  „Arta mea este bazată pe observarea realității și captarea sensului unei povești complicate în câteva linii. Acum cu social media pot face asta global și zilnic. În social media am un public precis de 5.000 de prieteni și aproape 10.000 de follow-eri. Pot fi văzut de oricine oriunde”, a declarat pentru PRESSSALERT.ro artistul Dan Perjovschi.

Perjovschi vine la Timișoara pentru că în aceeași perioadă va participa și la un proiect de artă și intervenție urbană la Arad. Pe 19 mai va fi prezent, seara, în orașul de pe Bega la Anonymus Club, unde va avea o prezentare publică. De ce un om instruit 12 ani să facă pictură și cu 30 de ani de activitate artistică  la nivel mondial se implică în Salvati Roșia Montană? ”Eu nu transmit mesaje semenilor, ci creez posibilități de înțelegere a unor situații. Unii se identifică cu ce fac alții nu. Unii văd cultural alții nu. Unii nu pot ieși din definiția artei din manualul de clasa a V-a. Eu îmi văd de treabă. Implicarea mea în social există din 1988. Desenez despre condiția românească săptămânal în Revista 22, din anul 1990. Desenez condiția lumii pe pereții muzeelor din toată lumea cam din 1995. Non stop. Cred în cauza ecologică, cred în miile de tineri care au ieșit pe stradă. Cred că democrația trebuie apărată și recâștigată, cred în redistribuirea veniturilor și egalitatea de șanse și drepturile omului. Pentru toate astea sunt capabil să mă implic cu ce știu eu mai bine”, a mai spus artistul activist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.