Feroviara Transdimensională sau cum se vede copilăria prin ochii adultului FOTO

Feroviara Transdimensională sau cum se vede copilăria prin ochii adultului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

biserika feroviara transdimensionala 5

”Trenulețul Infinitului” este un proiect Biserika. Un proiect cu caracter colaborativ și work-in-progress. Prima expoziție a fost prezentată la Muzeul de Artă Arad în cadrul Kinema Ikon: serial (sezonul unu / episodul 3) sub numele de Craciunikon (20 decembrie 2013). Al doilea eveniment expozițional a început la finele acestei săptămâni la galeria Pygmalion din Timișoara (Casa Artelor) sub numele de Feroviara Transdimensională.

Proiectul constă într-un peisaj magico-meta-simbolic format din jucăriile copiilor ajunși la vârstă maturității, din floră culeasă de prin pădurile drumețiilor și din machetele arhitecților viitorului. Contextul, în care trenulețul electric cu ochiul de sticlă a unei camere web montată în spatele locomotivei înregistrând și proiectând din micro-perspectivă-i lumea creață spontan, devine pretext de întâlnire în cadrul unei grădini mai mult sau mai puțin secrete pe cale să înflorească sub soarele de primăvară.

Galeria Pygmalion rămâne plină de jucării timp de trei săptămâni, iar trenulețul își va face traseul lung de câțiva metri prin cel mai fantastic peisaj.


Alături, păpuși Barbie fac plajă sau stau la o șuetă, o lampă cu plasmă colorează globul, mașinuțe, cutii de chibrituri sau bomboane întregesc atmosfera ”înnorată” cu nori decupați în polistiren alb. Pe un perete o maimuță neagră atârnă alături de Omul-Păianjen, înnegrit și el. La subsol, o lume a altor simțuri se dezvăluie curajoșilor care traversează un hol cu podeaua plină de valuri de beteală.

Sergiu Sas, un inginer de la o multinațională, care e membru al grupului Biserika, alături de alți artiști, povestește că la proiectul Feroviara Transdimensională au participat cu jucării 20 de oameni. ”Grupul se numește Biserika pentru că, la începutul nostru, recontextualizam obiecte religioase. Feroviara Transdimensională sperăm să o ducem și în alte localități, poate la București. Este artă și joacă deopotrivă, joaca aduce mereu ceva nou, îți folosește imaginația”, ne spune tânărul. Artiștii au lucrat la pregătirea peisajului fantastic al feroviarei Transdmensionale cinci zile. ”Am pornit de la ideea de a face un experiment din colecții, pentru că fiecare dintre noi colecținam câte ceva, de la dulciuri la jucării, până la chibrituri sau mai știu eu ce”, a mai spus Sergiu Sas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.