Film documentar despre iubita lui Beethoven, care a locuit la Timișoara. Când...

Film documentar despre iubita lui Beethoven, care a locuit la Timișoara. Când are loc premiera

0
DISTRIBUIȚI

Beethoven tanar wikipedia

Ca să se întrețină, la începutul carierei lui, Beethoven dădea ore de pian. Prima sa iubire, de la 17 ani, a fost o tânără pe care a cunoscut-o la Bonn, în casa consilierului Brunsvik. Era blondă, avea ochi albaștri și între cei doi s-a iscat o atracție greu de stăpânit.

„Curios este că, deși e vorba de vârsta respectivă, de o iubire scurtă, adolescentină, toți biografii lui Beethoven o consemnează”, arată Brîndușa Aramanca, realizatoarea primului film documentar care prezintă iubirea celor doi, ”Iubiri imposibile: Ludwig van Beethoven și Jeanette d’Honrath”.

Marți, 18 martie, la ora 19.00, la Galeria Triade/Jecza din Calea Martirilor, nr. 51, va avea loc premiera filmului documentar ”Iubiri imposibile: Ludwig van Beethoven și Jeanette d’Honrath”. Filmul, realizat de Brîndușa Armanca și produs de TVR Timișoara, reconstituie un moment de tinerețe din biografia marelui compozitor Ludwig van Beethoven care se leagă de istoria Timișoarei. Prima sa iubire de la 17 ani, o tânără pe care a cunoscut-o la Bonn, în casa consilierului Brunsvik unde Beethoven dădea lecții de  muzică, este înmormântată în Timișoara, în cimitirul din Calea Lipovei.

Cum a ajuns blonda Jeanette în cetatea Timișoarei, cum era cetatea la 1823 când a ajuns aici ca soție a comandantului Carl von Greth, ce isprăvi de arme i se atribuie comandantului austriac și ce suferințe și nostalgii a trăit Jeanette-Johanna în reședința din palatul conților de Soro – azi Casa Armatei – filmul reușește să reconstituie cu ajutorul documentelor, unele complet necunoscute până acum, dar și cu ajutorul consultanților – prof.


Luciana Ianculescu, istoricii Ioan Hațegan și János Szekernyés, precum și a actorilor Adriana Sâncrăian și Adrian Korek.

Jeanette d’Honrath, sursă de inspirație

În prima perioadă a creaţiei sale titanul a compus Cvartetul în La major op.18, un Adaggio din Cvartetul în Do major, care a fost încadrat, mai târziu, în Sonata op. 2 nr.1, Sonata pentru violoncel, şi o secvenţă ce se regăseşte în Simfonia I în Do major op 21. Muzicologii sunt de acord că în toate acestea  se regăseşte prima sa iubită. Toate piesele au o structură entuziastă, care ne prezintă un Beethoven îndrăgostit până peste urechi de juna blondă ce a preferat haina militară geniului muzical, Jeanette d’Honrath devenită, după căsătorie, Johanna von Greth.

Mai mult decât atât, când a aflat că prima lui iubire a murit departe de ţară, Ludwig a lăsat deoparte ura ce i-o purta rivalului ales de Jeanette drept soţ în locul său, încât a cerut adresa comandantului garnizoanei Timişoarei şi i-a transmis condoleanţe. „S-au găsit aceste informaţii în caietul său de notiţe din 1823, ceea ce ne certifică faptul că, deşi povestea lor de dragoste s-a consumat în anii tinereţii, Beethoven încă se interesa de Jeanette”, explică profesoara Ianculescu, consultantul științific al filmului.

Johanna von Greth a ajuns în oraşul liber crăiesc Timişoara la începutul anului 1823, urmându-şi soţul, generalul Karl von Greth, detaşat comandant al cetăţii. Avea 53 de ani şi era bolnavă. Cei doi au locuit în „Casei armatei”, din Piaţa Libertăţii, fostul palat al conţilor de Soro, unde, în 2009, prin grija doamnei Ianculescu, a fost dezvelită o placă comemorativă.

Evenimentul de la Triade este primul dintr-o serie aniversară. Intrarea este iberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.