Firmele de pază, abonate la contracte pe bani publici cu spitalele timişene....

Firmele de pază, abonate la contracte pe bani publici cu spitalele timişene. Ce sume consistente sunt alocate

6
DISTRIBUIȚI

spital victor babaesSe plâng că nu au bani de medicamente sau de echipamente medicale, dar alocă lunar sume considerabile pentru serviciile de pază private. Cinci spitale din Timiş au preferat să externalizeze serviciul de pază, deşi cheltuielile cu paznicii angajaţi cu contract de muncă ar fi mult mai avantajoase. Chiar dacă motivul ar fi lipsa unui personal de specialitate ori sunt invocate condiţii mai avantajoase, calculele arată că sumele plătite firmelor de pază sunt mai mari decât ar fi salariile unor angajaţi proprii.

Singurul spital orăşenesc din judeţ care a recurs la serviciile unei firme pentru a asigura „serviciul de pază a bunurilor şi persoanelor şi buna desfăşurare a activităţii” este cel din Sânnicolau Mare. Acesta a încheiat un contract prin achiziţie directă cu firma S.C, Global Security Sistem SRL, pe o perioadă de un an, potrivit căruia, patru angajaţi ai firmei asigură serviciul de pază non-stop, 24 de ore din 24. Valoarea contractului este de 5.600 lei pe lună plus TVA, finanţată din bugetul propriu al spitalului. Asta ar însemna 1.400 lei pentru fiecare agent de pază, iar dacă se pune la socoteală şi TVA, suma care ar reveni unui paznic este de 1.736 lei. La alte spitale orăşeneşti care au angajaţi proprii, salariul de încadrare este, conform legii salarizării, 1.025 lei, salariul brut – cu sporurile acordate pentru serviciul de noapte şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică – ajunge la 1.350 lei, iar salariul net este de 940 lei. Conducerea Spitalului Orăşenesc Sânnicolau Mare susţine că a externalizat acest serviciu din „lipsa unui  personal cu pregătire necesară pentru a asigura paza”. În 2014, contractul cu firma de pază a fost prelungit printr-un act adiţional, deoarece  „bugetul spitalului pentru anul în curs este stabilit în prezent printr-un act adiţional la contractul pe anul 2013 cu CAS Timiş”.

 Mai scump, dar „mai avantajos”

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” a încheiat în anul 2013 un contract de pază pe opt luni cu firma S.C. Dal Security SRL, care este finanţat din bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al spitalului. Valoarea contractului, încheiat în urma unei selecţii de oferte, a fost de 59.976 lei plus TVA şi prevedea un post permanent de pază de 24 de ore la poarta de acces în spital şi un post fix de 12 ore pe timpul nopţii la secţia de boli infecţioase, care ar urma să fie eliminat în momentul amplasării de camere video. Tariful orar convenit pentru serviciul de pază a fost de 6,80 lei/oră, la care se adaugă TVA, aşadar, pentru opt ore pe zi, plata unui paznic ar fi de 1632 lei pe lună, fără TVA. Contractul a fost prelungit printr-un act adiţional pentru primele patru luni ale acestui an.

Protectorat politic

Şi Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara a încheiat, în 27 iunie 2013, în urma unei licitaţii deschise, un acord-cadru cu S.C. RAO Security pentru servicii de pază la cele 11 unităţi ale spitalului, durata contractului fiind de un an de zile. Potrivit acestuia, a fost prevăzut un număr maxim de 39.600 ore pentru efectuarea serviciului de pază, la un tarif de 6,4 lei/oră la care se adaugă TVA, aşadar, valoarea maximă a contractului ar fi de 253.440 lei, fără TVA şi 314.265,60 lei cu TVA.


Un paznic ar fi retribuit astfel de către spital, pentru opt ore, cu 1536 lei pe lună, fără TVA. Directorul spitalului, dr. Octavian Mazilu, a precizat că decontarea se face pe contracte subsecvente, valoarea lunară a acestora fiind calculată în funcţie de numărul de ore necesar spitalului, indiferent de secţie, pentru a compensa orele care nu pot fi acoperite de angajaţii spitalului pe durata concediului de odihnă, boală, zile libere sau pensionări. Această soluţie s-a impus din cauza numărului mare de clădiri aflate în diferite puncte ale oraşului şi, în opinia dr. Mazilu, „este o soluţie puţin mai avantajoasă decât cea de a mai avea nişte angajaţi permanenţi în plus”. În ciuda insistenţelor şi a cererilor adresate spitalului, nu am aflat care este salariul unui paznic care este angajat al spitalului dar se poate presupune că nu diferă prea mult de cel cu care este retribuit un paznic al spitalului clinic judeţean, adică, în jur de 1.200 lei. În 30 noiembrie 2010 şi 5 octombrie 2011, spitalul municipal a încheiat contracte de pază cu firma Regent Security pentru sumele de 16.239,29 lei (cu TVA) respectiv 105.462 lei (cu TVA), pe baza unor selecţii de oferte, şi tot în urma unei selecţii de oferte s-a încheiat contractul de pază din 15 februarie 2012 cu firma RAO Security, în valoare de 312.480 lei (cu TVA), firmă care a obţinut numeroase contracte din bani publici, protejată fiind de deputatul PSD Gheorghe Ciobanu.

 Licitaţie prin… negociere

S.C. W.B.C. Box Guard SRL este beneficiara unui contract de pază încheiat prin negociere directă cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timiş, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2013 şi are o durată de un an de zile. Contractul a fost încheiat în urma unei negocieri şi are ca obiect paza obiectivelor şi a bunurilor  care aparţin spitalului. Firma de pază are contractate 13 posturi plătite cu un tarif orar de 5,48 lei fără TVA, iar media numărului de ore lucrate pe lună este de 10.330 ore. Presupunând trei paznici pe un post, salariul pentru un paznic ar fi de 1451,50 lei (cu TVA). Purtătorul de cuvânt al spitalului judeţean spune că, potrivit legii salarizării, salariul net al unui agent de pază angajat al spitalului ar fi de aproximativ 1.200 lei, cu sporurile aferente.

 Paznici cu dosar penal

Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara a încheiat în 21 noiembrie 2013 un contract de pază cu firma S.C. Piros Security Force, pe o perioadă de trei luni, în urma unei achiziţii directe. Paza este efectuată de doi agenţi, la un tarif de 7,5 lei/oră, la care se adaugă TVA, ceea ce înseamnă 1.800 lei pentru un agent, presupunându-se opt ore de lucru. Poliţia din Vulcan a ridicat licenţa firmei în vederea suspendării, pe motiv că, în urma unei reclamaţii, a constatat că unul din angajaţi a avut un dosar penal, ceea ce contravine legii. Contestaţia se judecă la Î.C.C.J. dar managerul firmei, Pavel Piros, spune că firma funcţionează până la definitivarea procesului. „Chiar dacă ni se ridică licenţa, a doua zi depunem documentaţia pentru una nouă şi o obţinem în 30 de zile” a adăugat el.

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „L. Ţurcanu”, dr. Ovidiu Adam, s-a declarat nemulţumit de varianta colaborării cu firmele de pază. „Am avut un asemenea contract, dar paznicii n-au făcut faţă” a declarat el pentru PRESSALERT.ro.

6 COMENTARII

  1. Dar politia locala sau jandarmeria nu se poate ocupa de paza? Chiar tot banul public trebuie sa ajunga la interlopi? Toate firmwle de paza enuntate mai sus sunt ale interlopilor….rusine!!! Bine ca politia locala pazeste palmieri

  2. Pentru un post de paza 24/24 sunt necesare 4 persoane conform legilor in vigoare. La un salar minim de 800 lei in mana si 612 lei la stat daca acele persoane sunt pontate normal cu spor de 75% pentru noapte si 125% pt weekend si sărbători legale la fel conform prevederilor legale pentru servicii de paza, un calcul simplu iti da 5648 lei ca sa acoperi partea salarială. La asta se mai adauga Intre 3 si 5% pentru echipamente, registre lunare, dotare extra ceruta de beneficiar gen statie radio securizată sau dispecerat individual cum e cazul la judetean. Ajungi la o suma de aprox 6000 lei fara profit.

    Am vazut sume vehiculate în acest articol intre 1400 si 1800 lei pentru un agent cu tot cu TVA. Sa imi fie cu iertare, insa TVA-ul e al statului. Nici o firma nu păstrează acel TVA, deci informatia este eronată. Daca scoti TVA-ul din 1400 lei rămâi cu 1100 lei per persoana. Asta inseamna salarii mici in mana la angajati si de cele mai multe ori firmele sunt obligate sa recurgă la metode neortodoxe ca sa spun asa fata de angajati.

    Un pret real pentru a pute sa acoperi un post de paza incepe de la 9.2 lei/ora +TVA in conditiile in care un agent iti lucrează program normal fara suplimentare!

  3. Pana acum ce am sesizat ca firma S.C. W.B.C. Box Guard SRL ,este cea mai ieftina de pana acum (ma indoiesc ca ceilalti au oameni mai cu mot pt paza obiectivelor).Partea proasta este ca primaria (spitalele au trecut in subordinea primariei din cate stiu ),in loc sa aloce un nr de x cocalari locali din turma pestrita ce se cheama pompos pol locala (idem:numai politie nu e ),prefera sa incheie asemea contracte de paza…..logica…..poate numai Robu&Co o cunoaste sau eu sunt prea tampit sa o inteleg…….
    P.S
    Prefectul tocmai a dispus angajarea a 64 de noi cocalari locali…deci oameni sunt ,bunavointa insa nu !Nu ma refer la un infect precum Cojan fiindca e prea prost sa gandeasca atat ,ci la dl.dr,rector,superultraextra pregatit Robu !

  4. Paznicii nu au facut fata la spitalul de copii?? La ce ? La betiile organizate in sala de asteptare de la poarta? La furturile de la bucatarie? Orcine intra si iese la ora actuala din spital fara sa fie legitimat sau controlat de cand Adam are paznici proprii,la usa din spate se vand la en gros echipamente medicale furate din spital,ca sa intri la vizita trebuie sa platesti halatul plus spaga aferenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.