Gili Mocanu, unul dintre cei mai influenți artiști contemporani, expune la Timișoara

Gili Mocanu, unul dintre cei mai influenți artiști contemporani, expune la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

mocanu

Al doilea proiect al platformei „Desenul sans rivages” – o platformă despre gândirea în desen, despre desenul contemporan ca idee şi proces, despre intenţionalitatea şi flexibilitatea lui –  va fi vernisat luni, la ora 18,00, la galeria timişoreană Calina. Expoziţia, intitulată „La Geometria”, prezintă lucrări semnate de Gili Mocanu, considerat unul dintre cei mai promiţători şi influenţi artişti contemporani.

Mocanu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Bucureşti – departamentul de grafică în 1999 iar un an mai târziu a obţinut masteratul cu expoziţia „Gili a murit”.


A expus lucrări la muzeele de artă din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara, precum şi la muzee din Germania, Austria, San Francisco şi colaborează cu mai multe galerii din ţară, precum şi din Portugalia şi Estonia. În anul 2004 a fost distins de Muzeul Naţional de Artă al României cu premiul „Margareta Sterian” pentru creaţie plastică, un an mai târziu a fost nominalizat la finala internaţională „Premiul Henkel CEE pentru Artă” din Viena iar în 2007 a obţinut premiul I la Rehau ARTCampus România.

În expoziţia găzduită de galeria Calina, graficianul se desparte radical de modernismul anxios dar lucrările sale sugerează o viaţă secretă, în care desenul continuă să rămână subiect vizual şi de observaţie, alege o gândire abstractă şi un mod de lucru, selectează în mod deliberat subiectul. Artistul anticipează rosturile desenului în afara liniilor, acesta poate descrie ceva anume, poate fi un obiect în sine, poate schimba realitatea, este mai mult misterios decât seductiv. Chiar dacă structurile sunt riguros ordonate, conturul raţional şi compoziţia lucidă şi austeră, grafica lui Gili Mocanu impune o geometrie luminoasă. Expoziţia, al cărei curator este Liviana Dan, va fi deschisă până în 24 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.