Imagini care spun 1.000 de cuvinte, expuse în acest weekend la Timișoara...

Imagini care spun 1.000 de cuvinte, expuse în acest weekend la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI

expozitie foto 5

Aflat la cea de-a III-a ediție, Salonul de Carte Bookfest Timișoara si-a deschis porțile la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT). Cu această ocazie a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie cu lucrări semnate de Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea, vernisaj prezentat de Prof. Univ. Dr. Marcel Tolcea. Tot în cadrul vernisajului a avut loc o dezbatere pe tema „Fotografia, între galeria tradiţională şi internet”.

Marcel Tolcea a deschis vernisajul cu o prezentare a lucrărilor semnate de cei trei artiști fotografi, lucrări pe care le-a încadrat în trei mari teme: Natura, Omul și Ambrientul. „Este foarte greu să vorbești despre fotografie în România pentru că nu există educație în ceea ce privește consumul de artă fotografică. Fotografia e mai mult decât o artă. În opinia mea, lucrările lui Mihai Zegrea au un construit renascentist. El redă lupta omului cu el însuși”, spune acesta. Creațiile lui Ionică se încadrează, în vizunea lui Marcel Tolcea, într-o ipostază romantică. „Nu e vorba despre un romantism în sensul de stare de spirit. E vorba despre un infinit, dar nu al culorilor, despre o formă de neliniște ce ține de ființa umană”

„Roșu și Negru – forța vitală a organismului”

Lucian Ionică a realizat cele 10 fotografi expuse în cadrul Bookfest, pe parcursul a trei ani de zile.


Asta pentru că, spune el, pentru fotografie îți trebuie timp și stare. Nu poți realiza o fotografie bună, care să transmită un mesaj fără să ai starea și timpul necesar. „Cele mai multe sunt facute in concediu pentru că atunci am timp și stare pentru a face fotografie. Unele sunt făcute în Italia, Suedia, Franța sau Ucraina. Asta e din Timișoara. Asta e o imagine pe care am văzut-o de nenumărate ori și care m-a obsedat”, afirmă artistul făcând referire la fotografia cu titlul „Roșu și Verde”, care a avut un mare impact asupra publicului.

În viziunea lui Lucian Ionică „Roșu și Negru” simbolizează forța vitală a organismului. Asta pentru că pe un zid lăcuit au crescut plante. „E un loc puțin propice și totuși aceste semințe au germinat în aceste condiții. E un simbol formidabil pentru voința de a trăi a materiei vi”, a concluzionat acesta. Lucrările sale reprezintă natura și omul deoarece în fiecare fotografie este redată, discret, prezența umană.

Tehnici și idei diferite

Dan Buruleanu a folosit o tehnică aparte pentru a putea contura mai bine mesajul fotografiilor lui. Este vorba desrpe o tehnică strict fotografică, realizată într-un laborator de fotografie cu un revelator, fixator și soluții de virare. „Am ales o tehnică diferită să mă pot să exprima mai bine și mesajul transmis să fie unul mai puternic. Puneam revelatorul pe hârtia fotografică și apoi reveneam cu pensula pentru a o vira în Sepia”, spune Dan Buruleanu. Fotografia cu titlul „Domul înfrunzit” a fost incadrată în cele mai frumoase 100 de fotografi din România la Salonul Fotografului Român organizat anul trecut la București.

Mihai Zegrea a ales ca temă pentru anul acesta sportul. În număr de șase, fotografiile realizate de Zegrea au ca scop reprezentarea expresivității sportivilor din mai multe domenii. Expresivități unice care trec de cele mai multe ori neobservate. „Anul trecut am ales muzică și muzicieni. Acum am ales sport pe parte de portret pentru că am vrut să redau expresivitarea practicanților de anumite sporturi printre care și tirul cu arcul, sport pe care îl practic și eu”, spune acesta.

Expoziția poate fi vizitată inclusiv astăzi și mâine, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT), între orele 10.00 și 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.