Îngrijorări exprimate de OSCE cu privire la independenţa presei în Ungaria, înaintea...

Îngrijorări exprimate de OSCE cu privire la independenţa presei în Ungaria, înaintea alegerilor

0
DISTRIBUIȚI

ungaria

Misiunea de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat, marţi, îngrijorările cu privire la independenţa mass-media în Ungaria în vederea alegerilor legislative prevăzute pentru 6 aprilie.

„Experţi media şi-au exprimat îngrijorările serioase cu privire la lipsa de independenţă a televiziunii publice Magyar Television, care pot să dăuneze pluralităţii emisiunilor politice”, a notat biroul OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), într-un raport interimar.

„Principalele posturi comerciale de televiziune sunt afiliate partidului aflat la putere (Fidesz) sau au un program axat pe divertisment”, au explicat observatorii, în timp ce partidul premierului conservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, este creditat ca învingător în alegeri de sondajele de opinie.

Lipsa independenţei agenţiei de presă naţionale şi a Consiliului Mass-Media, o nouă instanţă desemnată să reglementeze sectorul, a fost, de asemenea, evocată.

OSCE abordează, de asemenea, legislaţia privind calomnia, care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare şi „poate să submineze jurnalismul de investigaţie şi să reducă la tăcere opiniile divergente”.

Organizaţia listează, de asemenea, la capitolul îngrijorări exprimate de interlocutorii săi componenţa comisiei electorale, pe care unii o consideră prea apropiată de puterea în exerciţiu, şi în legătură cu delimitarea circumscripţiilor, lipsind transparenţa.

Alegerile legislative vor avea loc în Ungaria la 6 aprilie.


Ultimele sondaje creditează Fidesz cu 32 la sută, urmat de alianţa partidelor de stânga cu 23 la sută şi partidul de extremă dreapta Jobbik cu 11 la sută. Potrivit analiştilor, Fidesz ar urma să câştige din nou două treimi din mandate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.