„Invazie ’68 Praga”, una dintre cele mai celebre colecţii de fotografii a...

„Invazie ’68 Praga”, una dintre cele mai celebre colecţii de fotografii a ajuns la Timişoara. Unde are loc expoziţia GALERIE FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


p>expo (1)

Începând de astăzi, Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: sub genericul „Invazie ’68 Praga”, lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka, sunt prezentate într-o expoziţie care face parte dintr-un proiect european. Ea este rezultatul unui parteneriat în care au fost implicaţi Stanislas Pierret, consilier cultural la ambasada Franţei din Bucureşti, René Kubášek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti şi Andrea Kolzherr, reprezentantă a agenţiei Magnum Photos din Paris iar Daniel Malbert, directorul Institutului Francez din Timişoara, a fost bucuros să-i ofere găzduire. Expoziţia a sosit în România în toamna anului trecut, când s-au împlinit 45 de ani de la agresiunea militară împotriva Cehoslovaciei.

 Povestea din spatele imaginii

La începutul anului 1968, Alexander Dubček a devenit prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cehoslovacia (KPC) şi a iniţiat un program de reforme intitulat „Primăvara de la Praga”, care viza instituirea unui „socialism cu faţă umană” prin liberalizarea vieţii publice, desfiinţarea cenzurii presei, libertatea de a călători, consolidarea normelor de drept, o economie de piaţă. În 20 august, trupe ale ţărilor membre ale Pactului de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia şi au ocupat întregul teritoriu al ţării. Demonstranţii s-au aşezat în piaţa Venceslas din Praga şi s-au apărat cu cocteiluri Molotov sau cu pietre din pavaj, deşi era evident că nu puteau avea sorţi de izbândă împotriva tancurilor sovietice. După ce au murit vreo 50 de persoane şi alte aproximativ 500 au fost rănite, cel mai mare număr de victime înregistrându-se la apărarea sediului postului Radio Praga, populaţia a trecut la o rezistenţă pasivă. La îndemnul partidului, în 23 august a fost organizată o grevă generală pe întreg teritoriul Cehoslovaciei. Timp de o oră au urlat sirenele, nu mai lucra nimeni, militarii străini erau trataţi cu ostilitate, au apărut staţii clandestine de radio prin care populaţia era ţinută la curent cu desfăşurarea evenimentelor. Invazia din 1968 a fost comparată de populaţie cu a trupelor hitleriste din 1939. După o săptămână, întreaga conducere politică a Cehoslovaciei a fost dusă la Moscova iar condiţia pentru retragerea trupelor străine a fost renunţarea la reforme. Când acest proiect afost abandonat, trupele de ocupaţie au început să se retragă treptat.

Experienţa românească

Koudelka tocmai se întorsese din România, unde realizase mai multe fotografii despre viaţa ţiganilor – o temă care l-a pasionat teribil de mult ca fotograf. Inginerul în aeronautică îşi abandonase definitiv meseria, pentru a se dedica artei fotografice. Mai avea peliculă şi a folosit-o pentru a imortaliza într-un fotoreportaj secvenţe de o excepţională valoare documentară şi istorică, în care a fost direct implicat. Pe atunci în vârstă de 30 de ani, Koudelka a reuşit să realizeze o serie de fotografii din primele şapte zile ale invaziei, pe care, ulterior, a reuşit să le scoată din ţară cu ajutorul prietenilor. Fotografii grăitoare despre atmosfera acelor zile, instantanee cu chipurile îngrozite, totodată îndârjite şi solidare ale locuitorilor dar şi cu cele dezorientate ale soldaţilor, care habar nu aveau unde se află. Un an mai târziu, fotografiile au fost publicate de agenţia Magnum Photos în mai multe reviste internaţionale, fără a fi menţionat numele autorului. În acelaşi an, Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” un premiu important, medalia de aur Robert Capa. Koudelka a recunoscut public că el este autorul acelor instantanee abia în 1984, după moartea tatălui său, când a dispărut ameninţarea represaliilor împotriva familiei sale. Între timp, emigrase din Cehoslovacia şi după ce a stat câţiva ani la Londra, s-a stabilit la Paris şi a dobândit cetăţenia franceză. Fotografiile realizate în cele şapte zile dramatice ale invaziei sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic, Koudelka fiind considerat în prezent unul dintre cei mai importanţi fotografi de pe întregul mapamond.

 Album aniversar

Expoziţia, a cărei importanţă capătă conotaţii aparte în actualul context politic marcat de evenimentele din Crimeea,  poate fi vizionată la halele Timco de pe strada Circumvalaţiunii până în data de 6 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10,00-19,00. Cu ocazia vernisajului a fost lansată, de asemenea, versiunea în limba română a albumului „Invazie ’68 Praga”, publicat de editura Art, care cuprinde 249 de fotografii, majoritatea nepublicate până acum. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declaraţiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă şi un studiu al evenimentelor din august 1968. Koudelka a vizitat România de mai multe ori, continuă să o facă de câte ori are ocazia şi a mărturisit că adoră această ţară, „singura dintre ţările semnatare ale Pactului de la Varşovia care a refuzat să participe la invazie”.

Foto: Constantin Duma

 

1 COMENTARIU

  1. Amintiri frumoase cu sperante mari si atunci ca si acum 1989 dar ,n-a fost sa fie am strans iara cureaua…… In totdeauna incepem bine ,dar nu ducem nimic la bun sfarsit .Au trecut 46 de ani de sperante pentru multi degeaba s-a dus totul pe apa sambetei . Nu am fost instare de o democratie concreta si reala ! Se pare ca nu avem curaj sa fim stapani pe destinele noastre ? Puterea, dar si capacitatea noastra de a- ne lua destinele in mana se pare ca nu suntem instare sa -ne valorificam bogatiile solului si subsolului la valoarea reala ? Adica 100% ne oprim la 87 % (7,4 milioane ) de aceea nu avem parteneri loiali si nu suntem tratati ca parteneri cinstiti si corecti in tara noastra .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.