Jurnalistă ATENȚIONATĂ de primărie să nu își mai exprime opiniile pe Facebook....

Jurnalistă ATENȚIONATĂ de primărie să nu își mai exprime opiniile pe Facebook. Cum a fost pusă „să dea cu subsemnatul”

23
DISTRIBUIȚI

simoPare incredibil, dar este cât se poate de adevărat! Simona Mara, jurnalistă la un post de televiziune, a fost chemată la primărie „să dea cu subsemnatul” pentru postările pe care le-a făcut pe profilul său de Facebook. Funcționarii plini de zel ai primarului din Reșița, Mihai Stepanescu (care nu are cont pe rețeaua de socializare), l-au informat pe acesta de postările jurnalistei legate de activitatea instituției. Edilul-șef a fost foarte deranjat de opiniile personale ale acesteia, astfel încât și-a pus angajații de la Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat al Municipiului Reșița, să îi întocmească „un dosar”, crede Simona Mara, și să o cheme la primărie pentru a fi admonestată. „M-a sunat insistent un funcționar din primărie, sub pretextul că trebuie să merg să vorbim ceva. Nu aveam timp, fiind foarte prinsă cu munca de teren, însă m-am gândit că poate fi vorba de un subiect interesant și m-am dus. Dacă știam despre ce este vorba, nu îmi sacrificam timpul să merg acolo. Când am ajuns mi-au arătat, copii după postările mele de pe Facebook în care îmi exprimam opinia despre modul în care ar trebui să opereze primăria în selecția dosarele pentru ANL. Și despre unii angajați din primărie care dețin locuințe ANL și le închiriază altora. Spre exemplu, pentru un copil se primesc 1 punct, iar pentru studii superioare 15 puncte și am susținut că ar trebui realizat un proiect de lege prin care să se modifice acești algoritmi. Am considerat că primordiale în selecție ar trebui să fie cazurile sociale, acesta fiind argumentul pentru care am făcut una dintre postări. Mi-au adus la cunoștință că pagina de Facebook îmi este atent monitorizată. Din câte imi aduc aminte, a trecut opresiunea comunistă, epoca în care eram spionați și trebuia să dăm cu subsemnatul pentru te miri ce. Or fi făcut și comandament special pentru subiectul acesta, că poate au rezolvat deja restul problemelor cu care se confruntă reșițenii și au prea mult timp liber”, povestește jurnalista reșițeană.

notaFuncționarii cărășeni, plătiți din bani publici, au efectuat o adevărată anchetă pe postările de pe Facebook ale Simonei Mara, care a implicat și angajați din serviciul juridic.


Totul a culminat cu o „notă informativă”, semnat de nu mai puțin de trei șefi ai Primăriei Reșița, prin care ziarista să își ia „angajamentul” de a nu-și mai exprima opinia personală, după cum se arată în document: „Vă rugăm ca înainte de a posta opiniile personale referitoare la conținutul unor documente, chiar dacă sunt publice, să vă documentați (…), iar pentru lămuriri suplimentare aveți dreptul și posibilitatea să vă adresați instituțiilor specializate”. Jurnalista Simona Mara spune că va continua să își exprime liber opiniile pe rețelele de socializare, chiar dacă acestea nu vor fi pe placul primarului.

stepanescuPrimarul Reșiței, Mihai Stepănescu, susține că jurnalista a fost chemată la Direcția Juridică pentru a i se aduce la cunoștință că nu este legal să facă publice datele personale ale solicitanților de locuințe ANL. ”Eu am fost informat de juriști și apoi am dat posibilitatea juriștilor să o înștiințeze că este nelegal. Ea nu avea voie să treacă pe spațiul public cum este Facebook datele personale ale unor terțe persoane. Jurnalista a fost chemată, din respect, ca să i se aducă la cunoștință o greșeală”, a declarat edilul Reșiței. El spune că ziarista a obținut legal acele documente, dar că ”s-a grăbit” când le-a postat pe rețeaua de socializare. ”Categoric, ea nu a fost amenințată. A fost chemată să i se spună că nu poate face publice CNP-urile cazurilor sociale pe internet”, a mai spus Stepănescu. Acesta susține că jurnalista s-ar putea să răspundă penal sau administrativ pentru fapta ei.

În replică, jurnalista susține că nu a făcut public nici un CNP și că listele, primite de la primărie nu conțineau astfel de date. Mai mult, aceasta spune că și dacă ar fi făcut publică o asemenea informație, vina ar fi aparținut instituției care le-a întocmit și le-a oferit jurnaliștilor, respectiv administrația locală. Mai mult, pe aceste liste se regăsesc numele unor angajați ai Primăriei Reșița, care, spune Simona Mara, au subînchiriat apartamentele primite de la stat.

23 COMENTARII

 1. Mirela, tu ai citit articolul asta dupa ce l-ai scris ? Cum sa-si ia jurnalista aia un angajament care incepe cu fraza spusa de altii care suna asa „Vă rugăm ca înainte de a posta opiniile personale referitoare la conținutul unor documente, chiar dacă sunt publice, să vă documentați”.

  Nici intre ghilimele asta nu e angajament.

  O fi fost ce-o fi fost acolo, dar articolul nu e decat unul tendentios care nu reuseste sa dovedasca nimic, desi poate era ceva de dovedit.

  • Bine punctat, sunt de acord. Titlul si unele fraze sunt nuantari neveridice, ceea ce mie nu-mi place deloc, nu cred ca face cinste talentului si profesiei de jurnalist.

 2. Dragutil de el … cat e de grijuliu sa nu care cumva sa cada jurnalistii in pacat.
  Cand am pus pe FB un filmulet despre „calitatea” lucrarilor platite de primarie au sarit imediat postacii primarului sa ma linseze …

 3. Cand se vad cu matza in sac toti recurg la amenintari fiingca le e frica de puscarie ca de dracu! PSD-PC= Partidu Comunist Roman. Asta sa va fie invatatura de minte, din cauza ca ii lasam pe bosorogii comunisti sa voteze in favoarea lor in loc sa ne facem noi tineretu singuri dreptate. Traiasca Republica Socialista Romania! Traiasca Comunismul!

 4. Exact, Adi! Ai gasit acum oportunitatea perfecta pentru propaganda politica de rahat, cu al tau argument atat de plauzibil. Sunt impresionat. Nu ne chemi si la o conferinta unde primim mici, bere, pixuri, brichete si tricouri gratis? Degeaba ne exprimam cat de bou e unu si hot altul, cand totul se tot repeta, fara destula urma de gandire critica, care la randul ei este sufocata de minti programate intr-un astfel de sistem definit ca natural. Sunt atatea diferente care sunt luate prea personal. Prea putin se lucreaza in comun la astfel de situatii. Dar e ok. Respirati.

 5. „igny” multumim ca ne confirmi ca, ai ANL, saui apartenenta la tovarasu Stepanescu, pacat ca nu a baut clor ca si Crin sa fie mai fotogenic. Bravo doamna Mara, asa trebuie sa fie tot al-II-lea roman

 6. Vad ca documentul este semnat de Nedelea Florin pe care Mishu l-a dat afara, inca un proces pierdut de primărie :)). Nu sesizează nimeni ca Reșița pierde bani mulți pe mofturile lui Mihai Stepanescu. Poate Dvs de la presa din tm ca cea din Reșița are dosare…..

 7. Ştiam că există astfel de practici, dar ca de obicei haznaua nu pute decât dacă o scormoneşti.
  Desigur menirea unui jurnalist de cele mai multe ori e modelată ca plastelina după dorinţele şi nazurile edililor, se trăieşte pe lângă casa stăpânului, iar orice rupere a tipicului deranjează.
  Desigur ceva nu funcţionează, reţeaua F.B mai are şi încercări de răzmeriţă verbală, oamenii nu sunt chiar plante, aşa cum ar conveni conducerii de partid şi de stat locale.
  De multe ori forma de exprimare pe reţeaua de socializare e destul de dură, dar reală.
  E adevărat că există destule spinări plecate din Primărie, care au menirea să aplaneze şi să susţină cauza actualilor conducători, ori de câte ori cineva, sub o formă mai elegantă, sau mai burtă, aduce vreun afront practicilor din interiorul instituţiei.
  Lipsa unei adevărate societăţi civile e marele neajuns, pentru că cine are curajul să ridice piatra nu are de cine fi apărat.
  E bine să continuaţi să aveţi păreri, nu sunteţi euglenă şi nici în stare vegetativă, dar presiunile mincinoase vor continua, deci depinde cât sunteţi de puternică şi decisă să nu dormiţi bine noaptea.
  Poate ar trebui ca mulţi dintre cei ce pretind că fac presă să renunţe la impresii şi să se lase de o meserie pe care nu o au, pentru că sigur nu vă vor apăra, e mai importantă nota de plată decât adevărul.
  Ca demersul Dvs. să poată avea succes şi să-i facă pe domnii din cloacă să nu treacă de linia care face demarcaţia dintre democraţie şi dictatură locală, probabil că e nevoie ca orice atitudine pe care o aveţi, orice rând scris să devină cât mai viral.
  Metoda căutaţi-o şi poate dă roade. Sunt destui care vă vor susţine, nu mai e nimic de pierdut..

 8. de la ce partid este acest nabab stepanescu? acum cred ca toti Resitenii s-au convins ce au votat, o sleatca de hoti si impertinenti infrunte cu plagiatorul lor.

 9. Adica primarul nu are cont pe Facebook dar „i s-a adus la cunostinta”! Bai primare daca vezi ca pastilele ce le iei nu-si fac efectul schimba frate ori doctorul ori tratamentul? Ia fa matale publice listele cu cei care detin ANL sa vedem ce mai zic juristii tai! Oricum tare faza: Simona cea mai mare problema a Resitei! Daca ar durea prostia ar fi un vacarm in primarie mai ceva ca pe un stadion olimpic!

 10. Daca nu vorbim de postare de date personale ale unor terte persoane (situatie in care doar respectivele persoane ar putea fi indreptatite sa se simta lezate), orice poatare pe facebook este o simpla judecata de valoare pentru uzul prietenilor sau – functie de setarile contului persoanei care posteaza – pentru cei care au acces la pagina respectiva, prin urmare nu putem vorbi despre spatiu public ! Doar autoritatile locale si ale statului trebuie sa invete ca activitatea lor este publica si ca pot da socoteala, din moment ce ii platim noi, contribuabili, iar eventualele injuraturi pe care le primesc pe paginile de socializare le pot servi doar ca sa se corecteze sau sa se pozitioneze in relatia cu cetateanul. Nu poate fi vorba de amestecarea justitiei si nici de amenzi administrative , iar daca cineva e tentat sa se gandeasca la asta atunci s-ar putea creea un precedent deosebit de periculos. Si – ca sa nuantez si mai departe – ceea ce spune un ziarist pe suportul celui care il plateste (audiovizual sau tiparit ), se supune regulilor mijlocului media respectiv si – eventual deontologiei profesionale, iar ce spune ziaristul pe pagina lui personala intr-o retea de socializare e cu totul altceva. Daca vreau sa aflu o stire o culeg de la radioul, televiziunea sau ziarul care cred eu de cuviinta dar s-ar putea sa vreau sa fiu prieten cu un ziarist sau altul tocmai ca – pe langa pozitia oficiala a ziaristului respectiv, exprimata in stire sau ce-o fi – vreau sa stiu si parerea lui personala in problema respectiva, ca de-aia e „prieten” cu mine…

 11. Constitutia Romaniei, articolul 30, alineatul 1, 2, 3 si 4: ” – Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. – Cenzura de orice fel este interzisă. – Libertatea PRESEI implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.- Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.”

 12. O dai in judecata daca dumneata, domnule Primar, consideri ca a incalcat dreptul cuiva, nu o ameninti, nu o urmaresti si nu ii „atragi atentia”.

  • Si cine sa-i judece ? Dinozaurienii comunisti din Justitie ? Scriu cu J mare, desi n-ar trebui.

 13. Romania ridicola, din pacate, asta e povestea asta.
  Ce scop are scrisorica aceasta, care nu are niciun efect legal?
  Sa i se aduca la cunostinta ce? Sa nu isi exprime parerile? Oricine are dreptul la o parere. Iar fraza „va rugam ca inainte de a posta opiniile despre probleme DESI PUBLICE, sa va documentati” este mai mult decat comica. ESTE TRSITA. Cine a dictat si cine a scris textul asta penibil evident nu are nicio urma de rationalitate si logica.
  Intr-adevar, domnisoara jurnalista are o responsabilitate publica, cum are si primaria. Ma intreb de ce nu scriu toate primariile scrisori la toate canalele media, cand emit niste pareri publice.
  Si, ca sa fie rahatul cu mot, hai sa ne semnam si sa stampilam. Ce sa stampilam, fratilor??? O rugaminte??? Ca sa Speriem fatuca asta sa tina gurita inchisa? unelte, cum ati zis si voi, din perioada comunista, care nu au efect asupra oamenilor democrati. Poate ne smulge un zambet si o privire trista.

 14. Sunt alaturi de jurnakista Simona Mara.Apropo,unde putem vizualiza listele cu persoanele care au intrat in posesia unei locuinte ANL.Si mai ales ale celor care le-au subanchiriat.Trebuie sa fie publice intrucat locuintele sunt facute din bani publici;si persoanele care le ocupa trebuie sa fie facute publice,doar stau in locuinte publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.