Martie, luna francofoniei. Ce invitați de marcă vin la Timișoara

Martie, luna francofoniei. Ce invitați de marcă vin la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

film queen-of-mentreuil theberlinglobal-de

În acest an, toate evenimentele organizate de Institutul Francez stau sub semnul francofoniei, care înseamnă o multitudine de schimburi şi intersectări culturale, o viaţă comună şi toleranţă într-o lume pluralistă şi deschisă. Francofonia este sărbătorită în luna martie şi va fi marcată la Timişoara prin o serie de evenimente culturale.

După ce ieri a avut loc vernisajul expoziţiei care prezintă fotografiile lui Josef Koudelka, în 7 martie va avea loc concursul de creaţii jurnalistice „À la une”, în colaborare cu liceul Jean-Louis Calderon şi inspectoratul şcolar, care constă în redactarea unei ştiri de prima pagină într-un cotidian de limba franceză pentru elevii de gimnaziu şi de liceu din judeţul Timiş.

Cinemateca francofonă va fi prezentă la festivalul internaţional de film Cinecultura, cu comedia franceză „Queen of Montreuil” (foto), care va fi prezentat în Aula Magna a Universităţii de Vest în 11 martie iar în ziua următoare, societatea arădeană AMIFRAN va prezenta în sala studio a teatrului maghiar spectacolul „Misterele iubirii, misterele vieţii” care îndeamnă la reflecţii asupra iubirii şi vieţii, teme eterne care preocupă omenirea.

Al XI-lea colocviu internaţional de studii francofone va avea loc la Universitatea de Vest în zilele de 13 şi 14 martie, tema acestei ediţii fiind „Le texte en contexte(s)” şi tot în 14 martie, la librăria „Cartea de nisip” din strada V.V.


Delamarina va fi organizată o seară de lectură şi dezbatere cu scriitoarea franceză de origine libaneză Ezza Agha Malak, care va vorbi despre identitatea francofonă, despre temele abordate în opera sa literară, şi va citi fragmente din cel mai recent roman al său.

Între 19 şi 21 martie vor fi organizate ateliere de circ în limba franceză, animate de Nicolas Peyroux, iar în 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei, toţi francofonii pot participa, la Iulius Mall, la ateliere de creaţie, muzică, dans, zumba, karaoke, întâlniri cu întreprinderi francofone şi tombolă cu premii surpriză.

O conferinţă despre viaţa lui Hector Berlioz şi despre simfonia sa fantastică va fi susţinută în 25 martie de dirijorul Michäel Cousteau, care a fost invitat să dirijeze orchestra filarmonicii timişorene, şi va fi urmată de proiecţia filmulului „La Symphonie Fantastique”, realizat de Christian Jaques, cu o distribuţie de excepţie.

Preselecţiile pentru concursul „Chants sons sur scène 2014” vor fi organizate în 26 martie la colegiul „Ion Vidu” iar între 26 şi 28 martie va fi organizată cea de-a XII-a ediţie a Zilelor Filmului Francofon, un festival care îşi propune să realizeze o punte de legătură între cinematografia ţărilor francofone şi România, tema din acest an fiind familia. În 26 martie va avea loc, la colegiul „Ion Vidu”, decernrea premiilor pentru concursul de creaţii în jurul celor zece cuvinte ale francofoniei iar în ziua următoare, la Institutul Francez, va avea loc concursul de traducere „Mot à monde”, destinat studenţilor.

Foto: theberlinglobal.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.