Motivul incredibil pentru care o mare parte dintre timișorence preferă să nască...

Motivul incredibil pentru care o mare parte dintre timișorence preferă să nască prin cezariană. Ce au de gând să facă doctorii

3
DISTRIBUIȚI

gravida-640x640

Doar o femeie din 200 ar trebui să nască prin cezariană, din cauza unor posibile complicații care pot apărea sau dacă este pusă în pericol viața mamei sau a bebelușului. În realitate, marea majoritate a timișorencelor nu vor să nască natural.

La Maternitatea Bega, spre exemplu, 60 % din bebeluși vin pe lume printr-o operație de cezariană, pe când la clinicile private din Timișoara, procentul este mult mai mare, de peste 80 %. Medicii consideră că a devenit o modă să naști prin cezariană.

Ginecologul Bogdan Cioata, directorul medical al unei maternități private din orașul de pe Bega, are și o explicație pentru acest procent atât de mare.


“Fiind o clinică privată, e normal să ținem cont de preferințele pacientelor. Dar, totuși, credem că este prea mult și vrem să luăm mai multe măsuri. Principalele motive pentru care femeile doresc să nască prin cezariană îl reprezintă frica de durere, dar și faptul că le va fi afectată viața intimă, dacă vor naște natural. Este o problemă foarte gravă pentru ele, deși acest lucru nu este adevărat”, povestește Bogdan Cioata.

Medicul timișorean spune că, în perioada următoare, va fi inițiată o campanie de informare, în cadrul căreia viitoarele mămici vor primi materiale pentru promovarea nașterii naturale, iar la clinica privată în care lucrează, femeile vor fi consiliate de un psiholog.

“Vrem să aflăm exact care sunt motivele pentru care doresc să nască prin cezariană și vom încerca să le convingem să se răzgândească. Ne dorim să scădem procentul nașterilor prin cezariană cu cel puțin 20 %. De exemplu, în Franța, doar 20 % dintre nașteri sunt realizate prin cezariană. Francezii au  o altă culturală, dar dacă la ei se poate, trebuie să se poată și la noi. Și Ministerul Sănătății și-a dat seama că s-a ajuns prea departe cu nașterile prin cezariană și de aceea femeile vor trebui să plătească o taxă de la 1 aprilie dacă preferă să nască astfel”, a mai precizat Bogdan Cioată.

3 COMENTARII

 1. Da si nu de acord.

  Au fost atatea cazuri cand trebuia facuta cezariana si nu s-a facut.

  Copilul acela a venit pe lumea cu probleme. Cine suporta consecintele??? Parintii pentru ca ei nu vor avea niciodata o bucurie ci dimpotriva o povara… dupa parinti urmeaza statul care aloca bani pentru cresterea si intretinerea lui, pe cand cu acei bani ar trebui sa se duca in alte scopuri, de exemplu spre educarea lui.

 2. Așa este, ai dreptate Arabela.
  Ești mămică?
  Căci eu sunt…am un fiu de 8 ani, născut natural și avea 4200g la naștere… și voi avea în curând o fetiță, care săptămâna trecută cântărea 3500g aprox și cred că, până să se nască va mai pune cel puțin 300g pe ea.
  Eu am 36 de ani și aleg nașterea naturală, pentru că încă totul este ok la bebe…are lichid destul, BCF este normal și mâine mă duc la Doppler. Am un medic care mă susține cu nașterea naturală…unul dintre puținii din Timișoara, dacă se observă ceva suferință fetală, normal că nu va sta pe gânduri și va aplica cezariana…Și nici eu, căci lucrez în învățământ special…știu ce spui și să știi că în instituția noastră procentul de copilași cu probleme cauzate de nașterea naturală este foarte mică…Statul nu dă mare lucru pentru copilații cu probleme…ba mai desfințează posturi din învățământul special, desfințează sau mută școli..etc. Dar asta este România, țara noastră cea dragă condusă de niște persoane foarte competente…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.