Nervi şi nemulţumire la dezbaterea pe regulamentul de gestionare a câinilor comunitari....

Nervi şi nemulţumire la dezbaterea pe regulamentul de gestionare a câinilor comunitari. Ce propuneri a primit primăria

3
DISTRIBUIȚI

maidaneziDiscuţii aprinse, astăzi, la Primăria Timişoara la dezbaterea pe tema regulamentului de gestionare a populaţiei canine de pe raza urbei de pe Bega. Venit la şedinţă, şeful Direcţiei de Mediu a anunţat că „scopul este de a avea un serviciu cât mai eficient şi de a proteja animalele de pe domeniul public. Urmărim reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătăţii celor din adăposturi, stoparea creşterii numărului de câini comunitari de pe raza municipiului, prevenirea pierderii şi abandonului, reducerea riscurilor şi a agresivităţii asupra oamenilor. A existat regulament şi până acum, dar conform normelor am încercat să îl îmbunătăţim”.

Prima persoană care a ajuns la microfon, Baciu Valentina, o femeie care aproape tremura de nervi a vrut să ştie cum e cu responsabilizarea firmei care va avea gestiunea câinilor şi cum va plăti compania daune şi de ce la Iaşi s-a putut ridica un adăpost public cu 1.000 de locuri din banii autorităţilor locale. A doua persoană care a luat cuvântul a fost Ruxandra Bizera preşedinte al Pet Hope care a cerut ca „eutanasierea să fie făcută numai la cazuri grave, să continuăm cu sterilizarea şi cu adopţiile. Tot trendul acestui regulament este de a pasa răspunderea operatorului în condiţiile în care operatorul nu decide care sunt măsurile. Cum îşi poate asuma răspunderea operatorul pentru ce se întâmplă în strad?” Adriana Maghiar, medic veterinar, a menţionat că „actuala lege este super persmisivă şi că nu stabileşte neaparat obligativitatea de a eutanasia animalele. Primăria nu vrea să aloce un buget pentru ca problema să fie rezolvată şi altfel”. Maghiar a atenţionat şi că, dacă proprietarii de câini maidanezi nu îi sterilizezeă, urbea va fi în continuare plină de câini vagabonzi, in ciuda eutanasierilor. Adrian Orza, fost viceprimar a atenţionat că „”este nevoie ca strategia aplicată să fie aplicată la nivelul întregului judeţ, pentru că altfel discuţiile pe tema mobilităţii câinilor nu vor înceta”. Nu numai asta, dar Orza spune că elementele coercitive asupra proprietarilor de câini care nu respectă regulile clare, inclusiv curăţenia pe domeniul public. Preşedintele Cartierului Plopi spune că cei de la Danyflor „au aruncat câini în zonă. Firma care a fost înainte eu nu sunt mulţumit la nivel de oraş. Firma care câştigă să plece de la ideea ca trebuie să facă treabă şi atunci când nu mai sunt câini în oraş ştim că au terminat”.
Pleşan Carolina animalele a fost ceva mai incisivă şi atenţionat că „animalele nu trebuiau eutanasiate. Avem o lege made în România care suntem de mirul lumii. Timişoara este un oraş civlizat, dar din punct de vedere a aplicării legi este sub nivelul mării. La Braşov, Oradea şi alte oraşe nu au fost eutanasiaţi, de ce nu avem o deplasare la aceste oraşe să vedem cum se rezolvă acolo problema”.
Tarcea Lizeta a spus „ aţi sterilizat 2.000 de câini care ar fi costul şi care ar fi costul omorârii lor. Care e rostul sterilizării lor, sterilizăm ca să îi omorâm. Care este atribuţiunea dumneavoastră. Atenţionată că nu vorbeşte la subiect, femeia a ţipat că e dezbatere publică vă spun ce vreau. Câte abandonuri aţi înregistrat să opriţi izvorul care alimentează oraşul Timişoara. Una se spune de la Bucureşti că până la sfârşitul anului 2014 toţi cei care deţin câini trebuie să fie microcipaţi”.Văcaru Alina a atenţionat că acest regulament nu rezolvă problema câinilor din Timişoara. Sursa sunt câinii cu stăpân, iar Adina Oltean, cea care a încheiat seria intervenţiilor pe tema câinilor comunitari a propus ca în fiecare cartier să fie ridicat un mini adăpost.

Proiectul va fi aprobat de CLT

Bere a menţionat că toate propunerile au fost consemnate şi că vor fi prezentate CLT, urmând să fie votate sub forma unui proiect. Practic este vorba despre regulamentul revizuit conform solicităilor celor prezenţi care va fi votat la reuniunea CLT.


Până acum au fost eutanasiați nu mai puțin de 280 de câini și adoptați 294, iar procesul de omorâre a maidanezilor va fi reluat după ce o nouă firma va obține contractul de gestionare a populației canine.
Discuţi aprinse astăzi la Primăria Timişoara la dezbaterea pe tema regulamentului de gestionare a populaţiei canine de pe raza urbei de pe Bega. Venit la şedinţă, şeful Direcţiei de Mediu a anunţat că „scopul este de a avea un serviciu cât mai eficient şi de a proteja animalele de pe domeniul public. Urmărim reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătăţii celor din adăposturi, stoparea creşterii numărului de câini comunitari de pe raza municipiului, prevenirea pierderii şi abandonului, reducerea riscurilor şi a agresivităţii asupra oamenilor. A existat regulament şi până acuma, dar conform normelor am încercat să îl imbunătăţim”. Prima persoană care a ajuns la microfon, Baciu Valentina, o cetăţeană care aproape tremura de nervi a vrut să ştie cum e cu responsabilizarea firmei care va avea gestiunea câinilor şi cum va plăti compania daune şi de ce la Iaşi s-a putut ridica un adăpost public cu 1.000 de locuri din banii autorităţilor locale. A doua persoană care a luat cuvântul a fost Ruxandra Bizera preşedinte al Pet Hope care a cerut ca „eutanasierea să fie făcută numai la cazuri grave, să continuăm cu sterilizarea şi cu adopţiile. Tot trendul acestui regulament este de a pasa răspunderea operatorului în condiţiile în care operatorul nu decide care sunt măsurile. Cum îşi poate asuma răspunderea operatorul pentru ce se întâmplă în strad?” Adriana Maghiar, medic veterinar, a menţionat că „actuala lege este super persmisivă şi că nu stabilieşte neaparat obligativitatea de a eutanasia animalele. Primăria nu vrea să aloce un buget pentru ca problema să fie rezolvată şi altfel”. Maghiar a atenţionat şi că dacă proprietarii de câini maidanezi nu îi sterilizezeă urbea va fi în continuare plină de câini vagabonzi, in ciuda eutanasierilor. Adrian Orza, fost viceprimar a atenţionat că „”este nevoie ca strategia aplicată să fie aplicată la nivelul întregului judeţ, pentru că altfel discuţiile pe tema mobilităţii câinilor nu vor înceta”. Nu numai asta, dar Orza spune că elementele coercitive asupra proprietarilor de câini care nu respectă regulile clare, inclusiv curăţenia pe domeniul public. Preşedintele Cartierului Plopi spune că cei de la Danyflor „au aruncat câini în zonă. Firma care a fost înainte eu nu sunt mulţumit la nivel de oraş. Firma care câştigă să plece de la ideea ca trebuie să facă treabă şi atunci când nu mai sunt câini în oraş ştim că au terminat”.
Pleşan Carolina a fost ceva mai incisivă şi atenţionat că „animalele nu trebuiau eutanasiate. Avem o lege made în România care suntem de mirul lumii. Timişoara este un oraş civlizat, dar din punct de vedere a aplicării legi este sub nivelul mării. La Braşov, Oradea şi alte oraşe nu au fost eutanasiaţi, de ce nu avem o deplasare la aceste oraşe să vedem cum se rezolvă acolo problema”.

Cât costă o viaţă?

Tarcea Lizeta a spus „ aţi sterilizat 2.000 de câini care ar fi costul şi care ar fi costul omorârii lor. Care e rostul sterilizării lor, sterilizăm ca să îi omorâm. Care este atribuţiunea dumneavoastră. Atenţionată că nu vorbeşte la subiect, femeia a ţipat că „e dezbatere publică, vă spun ce vreau”. Câte abandonuri aţi înregistrat să opriţi izvorul care alimentează oraşul Timişoara. Una se spune de la Bucureşti că până la sfârşitul anului 2014 toţi cei care deţin câini trebuie să fie microcipaţi”.Văcaru Alina a atenţionat că acest regulament nu rezolvă problema câinilor din Timişoara. Sursa sunt câinii cu stăpân, iar Adina Oltean, cea care a încheiat seria intervenţiilor pe tema câinilor comunitari a propus ca în fiecare cartier să fie ridicat un mini adăpost.
Bere a menţionat că toate propunerile au fost consemnate şi că vor fi prezentate CLT, urmand să fie votate sub forma unui proiect de lege. Practic este vorba despre regulamentul revizuit conform solicităilor celor prezenţi care va fi votat la reuniunea CLT. Până acum au fost eutanasiați nu mai puțin de 280 de câini și adoptați 294, iar procesul de omorâre a maidanezilor va fi reluat după ce o nouă firma va obține contractul de gestionare a populației canine.

3 COMENTARII

  1. Un singur lucru este CERT…exista o Constitutie, Exista LEGI care TREBUIE respectate, exista o Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale ale omului, Exista LEGI IN VIGOARE…ca atare Consiliul Municipal Timisoara si primarul, TREBUIE sa fie atenti sa NU INVENTEZE ei legi ad-hoc si TREBUIE sa respecte parerile celor care s-au pronuntat in dezbaterea publica…PUNCT…sa nu uite nici primarul si nici consiliul municipal ca ei sunt ACOLO pusi de cetatenii Timisoarei NU sunt pe tronuri mostenite din mosi stramosi…Timisoara NU este fauda nimanui…este un municipiul intr-o tara DEMOCRATICA….dansii sunt acolo sa serveasca URBEA si NU invers….si cine are nevoie de INVETE LEGILE..s-o faca…nu de alta, dar NIMIC nu mai este secret pe lumea ASTA …Dl. Bere…a consemna propunerile este UNA a le lua in considerare este ALTA…in calitate de angajat al Primariei, trebuie sa le iei in considerare…CLAR ? Practic primesti salariu din BANII CETATENILOR ( al contribuabililor ) si nu uita ca toata Europa, cel putin este cu ochii pe Timisoara care doreste titlul de Capitala Europeana a Culturii…ei, depinde de voi, din Primarie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.