Patriarhie: Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii, aproape 80 milioane euro în stadiul...

Patriarhie: Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii, aproape 80 milioane euro în stadiul roşu-gri

1
DISTRIBUIȚI

catedrala

Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, anunţă Patrarhia Română.

„Iniţial, costurile lucrărilor la roşu-gri, adică construcţia netencuită, dar cu geamuri şi uşi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca în final suma să fie de 80 de milioane de euro”, a explicat pentru Mediafax, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuiţi aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a mai spus Stoica.

Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

„Totodată subliniem faptul că paralel cu construirea Catedralei şi a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română continuă opera social-filantropică, medicală şi educaţională desfăşurată în beneficiul comunităţilor de români din ţară şi străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat.


În acest sens, reamintim că pentru susţinerea acestor activităţi în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei, cu 10 la sută mai mult decât în anul anterior pentru ajutorarea a aproape un milion de români în peste 780 de instituţii socio-medicale şi educaţionale proprii, respectiv cantine sociale, brutării, cabinete medicale, farmacii, centre educaţionale pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, grădiniţe sociale şi after-school, centre pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane etc.”, a mai precizat sursa citată.

Viitoarea catedrală patriarhală se construieşte din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaşte caracterul naţional al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult şi reprezentativ pentru credinţa majorităţii poporului român, care, la ultimul recensământ al populaţiei din anul 2011, şi-a declarat apartenenţa la Biserica Ortodoxă Română în proporţie de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.

1 COMENTARIU

  1. Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.