Percheziţii ale DIICOT la Georgică Cornu şi mafia ţigănească a facturilor de...

Percheziţii ale DIICOT la Georgică Cornu şi mafia ţigănească a facturilor de la Strehaia pentru un „tun” de peste 60 milioane de lei UPDATE 9 Decizie de ultimă oră VIDEO şi FOTO

12
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1352433013">

CORNU ACASA01_resize

Georgică Cornu, supranumit regele asfaltului din Banat, membrii ai mafiei ţigăneşti a facturilor de la Strehaia şi alţi complici sunt suspecţi şi sunt căutaţi de anchetatori într-un dosar instrumentat de DIICOT Timişoara, fiind acuzaţi că prin evaziune fiscala au adus un prejudiciu statului român de peste 60 de milioane de lei. În această dimineaţă, în paralel, echipe formate din poliţişti şi membrii ai trupelor speciale ale Jandarmeriei au descins atât la impunătoarea vilă a lui Georgică Cornu de la Ghiroda, la sediul firmei Izometal, la mai multe adrese din Timişoara, Târgu Jiu şi Strehaia. La Strehaia se efectuează cele mai multe percheziţii, la patronii firmelor care, conform documentelor, ar fi livrat cantităţi enorme de marfă către firma lui Cornu. După ce au bâjbâit minute în şir, căutând reşedinţa lui Cornu, poliţiştii de la IPJ Timiş trimişi să-i percheziţioneze casa au sunat la poartă. Le-a răspuns o femeie care le-a spus că proprietarul nu este acasă, ci este doar ea cu copiii.

Ancheta în acest dosar a fost începută de DIICOT Timişoara în 2012 după ce un fost contabil al regelui asfaltului din Banat l-a denunţat, susţinând că înşeală statul prin metoda factura –  pentru a nu plăti taxe la bugetul de stat în contabilitatea firmei erau înregistrate facturi emise pe bandă rulantă de către firmele deţinute de ţiganii de la Strehaia. Documentele erau înregistrate în contabilitate, banii livraţi în conturile mafiei facturilor, ulterior fiind scoşi şi returnaţi după reţinerea unui comision. La vremea respectivă, au fost ridicate documente în urma percheziţiei, iar împotriva lui Cornu  a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În prima fază a anchetei au fost luate la verificat tranzacţiile din perioada 2007 – 2009, constatându-se tot felul de situaţiii aberante cum ar fi faptul că într-o singură zi un camion de 20 de tone a făcut şi patru transporturi de fier între Strehaia şi Timişoara, adică 2.000 de kilometri. Ilegalităţile comise în serie, i-au făcut pe anchetatori să cerceteze şi tranzacţiile ulterioare, până-n 2011, ajungându-se la acest prejudiciu de peste 60 de milioane de lei.

Între timp, majoritatea firmelor lui Georgică Cornu au intrat in insolvenţă, regele asfaltului acuzând statul român că este principalul vinovat pentru eşecul său pe motiv că „ statul român este cel mai mare țepar din istoria României. Dacă știam că așa se va întâmpla, nu cream locuri de muncă, nu mă dezvoltam, mă duceam și eu la Gardă sau la Finanțe! Îmi pică foarte prost această situație, pentru că am lucrat cu statul român, am luat credite ca să execut lucrări, iar statul român își bate joc”. Chiar dacă firmele erau în faliment, Cornu nu a ezitat să facă pe Mecena, organizând tabere de creaţie pentru artiştii plastici cu motivaţia că „nu totul se reduce în viață la bani și nu fac din orice o afacere”.

UPDATE 1 Georgică Cornu a fost identificat și ridicat din București, urmând să fie adus pentru audieri la Timișoara.

UPDATE 2 „Regele asfaltului” din Banat se îndreaptă spre Timișoara pentru audieri. Acesta a declarat pentru portalul sursadevest.ro că nu a fugit de anchetatori, ci că era prins într-o întâlnire de afaceri. „ Sunt plecat la o întâlnire de afaceri. Nu am fugit nicăieri. Dacă aș fi știut că urmează aceste percheziții, nu aș fi plecat nicăieri. Nu am nimic de ascuns. Habar nu am ce caută anchetatorii. Toate documentele despre care vorbesc ei sunt la DIICOT din 2012. Când mă întorc în Timișoara, voi merge la Parchet pentru a clarifica această situație. Îmi pare rău că s-a creat această situație, care nu a făcut decât să îmi sperie copiii și angajații. Puteau să mă invite la Parchet, și aș fi mers fără nicio problemă”  a declarat omul de afaceri Georgică Cornu, pentru sursa citată.

UDATE 3 Contabilul de la care a pornit întregul dosar al DIICOT, în care Georgică Cornu este acuzat de evaziune fiscală, a acordat PRESSALERT.ro o declaraţie în exclusivitate la ieşirea de la audieri: „Am observat în contabilitate că a intrat un număr foarte mare de facturi, era nefiresc. După ce am denunţat, s-a făcut o percheziţie, iar acele documente au fost ridicate la vremea respectivă. Eram director economic la firma lui Cornu şi am fost destituit de către acesta fără nici un motiv”.

DIICOT a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că gruparea infracţională era „formată din 26 de persoane,  structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată(…) Prejudiciul cauzat a fost de 61 milioane lei, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia. La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara urmează să fie audiate  26 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române”.

UPDATE 4 Poliţiştii de la Crimă Organizată şi Investigaţii Criminale au sosit la sediul DIICOT cu patru bărbaţi şi o femeie ale căror locuinţe din Strehaia au fost percheziţionate în cursul dimineţii. „Că sunt frumos, de aia m-au adus la Timişoara. Nu am făcut afaceri cu Cornu şi nici nu le-am dat facturi”, a susţinut unul dintre suspecţi.

UPDATE 5 Georgică Cornu a ajuns, la ora 16.35, la vila sa din Ghiroda. Mașina cu care a sosit de la București a fost parcată în curtea casei, chiar la intrarea în clădire, „regele asfaltului din Banat” refuzând să facă comentarii pe tema anchetei DIICOT și spunând „lăsați-mă, că am vorbit toată ziua cu voi. Ce legătură să am eu cu țiganii de la Strehaia? Mie nu mi-au făcut acte false. E un spectacol care nu știu cât o să dureze”. Cornu urmează să vină la sediul DIICOT Timișoara pentru a fi audiat.

UPDATE 6 Georgică Cornu a plecat de acasă cu mașina poliției, însoțit de cei care de dimineață au venit să-i percheziționeze locuința. Întrebat de jurnaliști dacă a făcut afaceri cu țiganii, Cornu a tăcut. Fără vlagă, dar nervos, a răspuns, când a fost întrebat dacă este un dosar fabricat: „nu știu. Nu știu, mă, lasă-mă-n pace”. La scurt timp a sosit și avocatul său. „Regele asfaltului” din Banat urmează să fie audiat de procurorii DIICOT.

UPDATE 7 Opt dintre ţiganii de la Strehaia şi o angajată de la firma lui Cornu au fost lăsaţi să plece acasă, liberi dimineaţa în jurul orei 3, după ce au dat declaraţii. Aceştia au primit măsuri de control judiciar, dar erau extrem de fericiţi că nu au fost reţinuţi.”Ce să facem? Am belit o capră!”, le-a spus jurnaliştilor o ţigancă care şi-a acoperit faţa cu basmaua înaimte de a se urca în maşina rudelor care o aşteptau. Audierile continuă.

UPDATE 8 Trei dintre avocații care i-au apărat pe o parte dintre suspecţii de la Strehaia au ieşit, vineri dimineaţa, la ora 6,25, din sediul DIICOT Timişoara după audierile maraton care au durat toată noaptea. Aceştia au confirmat că pe numele lui Mihai Zaharia, liderul clanului Mihai, şi pe cel al lui Georgică Cornu au fost emise ordonanţe de reţinere pe 24 de ore. Omul de afaceri este audiat de procuror.

UPDATE 9 Georgică Cornu nu va mai fi dus în arestul Poliţiei Timiş, ci va fi dus direct în faţa unui judecător de la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă, în jurul orei 11. Regele asfaltului din Banat va fi însoţit şi de celălalt reţinut – Mihai Zaharia.

FOTO: Adrian Pîclişan12 COMENTARII

  1. Are mare dreptate: Asta macar a creat locuri de munca, a incercat sa faca ceva si bineinteles a falimentat si mai devreme sau mai traziu tot in puscarie ajunge.
    Reversul medeliei il reprezinta fratii corsicani din Timisoara care au luat fabrici de la stat, le au falimentat, concasat si vandut la tona. Muncitorii din fabricile lor au ajuns someri si vai de capul lor. Ei au devenit tot mai bogati si sunt sigur ca nu vor ajunge in puscarie.

  2. Bravo DIICOT……Ce face DNA Timis ? Parcă si ei aveau un dosar cu respectivul..Se pare că nu au profesionisti in acest domeniu..Bine ca umblă după spăgi de 200 euro si precis ca dosare de acest tip cu evaziune de milioane euro stau pitite bine merci sub cheie…după interes…Sa fie oare numai lipsa de pricepere a unor procurori ? Ce bine cand te ajuta alte servicii..Ce te faci insa cand ramii singur? Pana cand inspectia judiciara nu analizează activitatea acestora in dosarele de evaziune ?

    Inca odata bravo DIICOT…

  3. din nou BCCO Timisoara nu este implicat in ancheta, chiar daca comabaterea criminalitatii economice este organul care ar trebui sa lucreze astfel de nemernici…pai cum sa fie daca fiul lui Cornu este chiar ofiter la BCCO Timisoara? Oare cine a platit bani multi la seful BCCO Timisoara sa il angajeze ofiter pe fiul lui Cornu? Lupul paznic la oi….

  4. Paiii , era si timpul ca hotul asta sa raspunda pentru tot jaful facut de jegul asta de bandit . Confiscarea totala a averii facute din furtul a poporului Roman .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.