Povestea extraordinară a bănăţeanului care a ajuns producător la Hollywood. Ce megaproiect...

Povestea extraordinară a bănăţeanului care a ajuns producător la Hollywood. Ce megaproiect cinematografic vrea să facă la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

ABSENTProducătorul bănățean Sabin Dorohoi şi regizorul Matthew Mishory  din Hollywood au filmat recent un documentar despre Holocaustul din Basarabia. Este vorba de un documentar artistic despre Holocaustul din Nordul Republicii Moldova, film care va fi lansat în 2015.

Regizorul documentarului este  Matthew Mishory din Los Angeles, iar producătorul român este bănăţeanul Sabin Dorohoi, originar din Reşita. Altfel spus, filmul e coproducția Iconoclastic  Features Hollywood, companie cunoscută în SUA pentru filmul de mare succes despre biografia lui James Dean, şi Western Transylvania Studios România, o casă de producţie nouă, care îşi propune să dezvolte în zona Timişoarei un pol al cinematografiei româneşti.

Cimitirul Evreiesc din Cadul Rascov

“Absent” spune povestea familiei regizorului Matthew Mishory, al cărui tată s-a născut în Basarabia în vremea când aceasta fãcea parte din România. Familia lui a reuşit să fugă în Israel, chiar înainte începerii celui de-al doilea război mondial. Dar mulți evrei au rămas. Cei mai mulţi fiind ucişi în Holocaust, în lagăre de exterminare. Filmul dezvăluie şi viaţa oamenilor care locuiesc acum în acele locuri deosebit de sărace şi îşi amintesc, fie din poveştile bãtrânilor fie din experienţa personală, despre  evenimentele petrecute în război, când mii de evrei au fost ucişi”, povestește Sabin Dorohoi.

Batrana in Marculesti - Rep Moldova

Producătorul român al filmului l-a cunoscut pe Matthew la un festival de film la Reykjavik, în urmă cu șase ani.


De atunci au rămas prieteni, documentarul “Absent” fiind prima lor colaborare de acest gen.

Floresti - Republica Moldova

Filmările au durat o săptămână, în zona de nord a Republicii Moldova, dar şi în Bucureşti, explică producătorul.  Sabin Dorohoi, originar din Reșița, este un cunoscut realizator de filme, care are la activ 13 scurtmetraje, din care ultimele cinci producţii (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus aproape 30 de nominalizări şi premii internaţionale la festivaluri precum: Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia, California Independent Film Festival şi Festivalul de film Est European din Hollywood.  Ultimul său scurtmetraj, “Calea Dunãrii” a avut premiera mondiala la Hollywood, a fost nominalizat la cel mai mare festival de scurt-metraje din America de Nord şi a câştigat un premiu pe Coasta de Azur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.