Primarul Timişoarei făcut MINCINOS de Laszlo Borbely UPDATE Robu confirmă poziția deputatului...

Primarul Timişoarei făcut MINCINOS de Laszlo Borbely UPDATE Robu confirmă poziția deputatului UDMR

0
DISTRIBUIȚI

coloana fidelitatii timisoara expresPrimarul Timişoare, Nicolae Robu, a transmis informaţii eronate cu privire la părerea liderului maghiar Laslo Borbely privind scandalul mutării Coloanei Fidelităţii în Piaţa Bălcescu – sau cel puţin asta reiese în urma unui comunicat emis de deputatul UDMR. Dacă ieri Robu dădea asigurări că Borbely este pro mutării, astăzi, UDMR-istul a emis un comunicat de presă prin care informează că “în timpul unei scurte vizite la Timișoara, în ziua de miercuri 19 martie m-am dus la primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în primul rând în legătură cu această problemă, dar nu am afirmat în nici un fel că eu aș sprijini amplasarea într-o piață publică a Coloanei Fidelității, pe care populația maghiară contemporană o numea „statuia rușinii”. Nici nu aș fi putut duce tratative cu el pe această temă, pentru că sunt convins că în această problemă nu se poate ocoli opinia comunității maghiare locale. În cursul discuției, i-am spus clar edilului timișorean că această statuie, jignește comunitatea maghiară, și că, dat fiind faptul că monumentul a fost ridicat într-o vreme când Timișoara făcea parte din Imperiul Austriac, trebuie să se ofere comunității maghiare locale posibilitatea de a-și spune părerea în această chestiune.


Într-adevăr, discuția noastră s-a desfășurat într-un mod civilizat, este adevărat însă și că primarul nu a fost dispus să își schimbe opinia. Eu i-am propus să poarte negocieri cu reprezentanții locali ai UDMR și să încerce să găsească împreună o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți”.

Borbely a cochis că „dacă monumentul va fi restaurat, înainte ca el să fie amplasat într-un loc public, ar fi necesar să i se atașeze o placă inscripționată cu un text care să explice, să clarifice, mesajul acestei statui, și ar fi de asemenea necesar ca monumente timișorene importante pentru maghiari să fie, în sfârșit, restaurate și expuse în amplasamente demne de ele”. Liderul UDMR Timiş, Ferencz Halasz a ameninţat cu proteste în cazul în care monumentul va fi mutat conform dorinţei lui Robu.

UPDATE La câteva ore distanţă de Laszlo Borbely, edilul şef Nicolae Robu a emis la rândul lui un comunicat de presă, vizavi de anunţul făcut de deputatul maghiar, care spune că nu a fost de acord cu mutarea statuii din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu. „Confirm în totalitate cele declarate de dl Laszlo Borbely privind termenii discuţiei noastre şi poziţiile avute de fiecare dintre noi. Îl asigur pe dl Laszlo Borbely de întreaga mea consideraţie, precum şi de faptul că, aşa cum am procedat şi până acum, voi arăta respect deplin comunităţii maghiare din Timişoara şi o voi sprijini în satisfacerea nevoilor sale culturale, educaţionale, religioase, cum, de altfel, voi proceda şi în raport cu celelalte minorităţi etnice şi cu majoritatea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.