Regulament nou pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara. Când va intra...

Regulament nou pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara. Când va intra în dezbatere

0
DISTRIBUIȚI

caine danyflor 1

Faptul că orașul de pe Bega este plin de haite de câini comunitari nu mai este un secret pentru nimeni. Sătule să se plâgă că nimeni nu ajută animalele, la preţul piperat de 350 de lei pe lună pentru adopţia de la distanţă, autorităţile locale s-au pus pe trasat sarcini pentru cei care se vor ocupa pe viitor de prinderea şi îngrijirea sau eutanasierea maidanezilor.

Primăria Timişoara a întocmit un regulament stufos care numără nu mai puţin de 25 de pagini şi care va fi supus unei dezbateri publice, miercuri, în sala de consiliu. Contractul companiei care gestiona populaţia canină din urbea de pe Bega, Danyflor, a luat sfârşit la finele lunii februarie, astfel că acum se desfăşoară procedurile de organizare a licitaţiei pentru stabilirea unui nou deţinător al resposabilităţii.

În cadrul regulamentului există mai multe precizări cu privire la adopţia câinilor maidanezi din adăposturi:

„45 În cazul în care câinele adoptat va fi ţinut într-un spaţiu deschis aflat pe proprietatea privată, adoptatorul trebuie sa facă dovada, pe care o prezintă operatorului serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timişoara, a proprietăţii sau posesiei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti, cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (4) şi alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.


205/2004 aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului internelor şi reformei administrative nr. 31/523/2008.
Art.46 În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie sa facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat, dovada care va fi prezentată operatorului serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timisoara.
Art.47 (1) Persoana care adoptă mai mult de 2 câini din adăpost şi îi adăposteşte într-un bloc de locuinţe, care apartine unei asociatii de proprietari, aceasta trebuie să prezinte operatorului Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Timisoara, la momentul depunerii cererii de adopţie, acordul asociaţiei de proprietari”.

Legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor obţine contractul, cel mai important pasaj spune că:

„Adăpostul are obligatia să deţină o sală de chirurgie sau mai multe, în functie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. În aceasta/aceste sală/săli se vor desfăşura intervenţiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum şi eutanasierea.
Art.56 Eutanasierea câinilor se face conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală, cu respectarea prevederilor Legii nr.60/2004 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie.
Art.57 (1) Cadavrele câinilor eutanasiaţi, morţi din alte cauze în adăpost sau cele colectate de pe străzi vor fi incinerate, cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, interzicandu-se folosirea lor pentru obtinerea de piei, grăsimi, carne, făina proteică şi de alte produse.
(2) În cadrul adăpostului, operatorul serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Timişoara are obligaţia să deţină incinerator autorizat sanitar-veterinar, în vederea neutralizarii cadavrelor”.

Documentul cuprinde indicaţii cu privire la gestionatea câinilor vagabonzi înainte şi după adopţie, atunci când ajung în sarcina proprietarilor, dar şi clarificări cu privire la modul în care se vor face eutansierea sau adopţia de la distanţă.

Până acum, actul nu a fost publicat pe site-ul primăriei, eși intră în dezbatere publică în două zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.