Şeful PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, împotriva mutării Coloanei Fidelităţii. De ce l-a...

Şeful PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, împotriva mutării Coloanei Fidelităţii. De ce l-a adus Robu pe Hitler în discuție

0
DISTRIBUIȚI

coloana fidelitatii timisoara expresDecizia de a muta Coloana Fidelităţii în Piaţa Bălcescu devine un subiect fierbinte în urbea de pe Bega. Anunţul făcut de primarul Nicolae Robu a stârnit vâlvă în rândul populaţiei maghiare, care s-a opus intenţiei primarului. De atunci, demersurile întreprinse au fost multe. Vorbim despre un sondaj pe Facebook, discuţii cu specialişti purtate de primarul Robu, dar şi o mediere între populaţia de etnie maghiară şi Societatea Timişoara, cea care a venit cu ideea mutării statuii. Ieri, preşedintele UDMR Timiş, Francisc Halasz a povestit că în urma discuţiilor de la procesul de mediere, din cunoştinţele sale s-a decis ca statuia să fie mutată, urmând a se opta pentru Parcul Botanic sau Piaţa Bălcescu. Marţi, în plenul CLT, la cererea edilului şef, consilierii locali şi-au dat acordul pentru mutarea statuii în Bălcescu. În acest sens, liderul UDMR a ameninţat cu proteste.

Subiectul a fost comentat şi de şeful PSD Timişoara, deputatul Sorin Grindeanu carea a spus că „mutarea acelei coloane trebuia făcută mult mai transparent de către primărie şi trebuie să o respectăm.


Nu aş fi pus-o în piaţa Bălcescu care e cel mai mare paşoptist român sau să schimbăn numele şi îi spunem cum a fost pe vremuri Piata Lahovari. Poate, dacă se discută, se ajunge la o decizie mai înţeleaptă şi de partea UMDR nu sunt de acord cu acţiunile extremiste şi nici cu domnul primar Robu. Cu toată agitaţia stârnită de anunţ, Robu rămâne ferm pe poziţii şi spune că „decizia de muta Colona Fidelităţii este „una ireversibilă. Nu mai avem ce să negociem asupra acestui lucru dacă mutăm sau nu o mutăm în Piaţa Bălcescu. Eu ma bucur că iniţiativa mea a avut şi susţinerea consilierilor locali de toate culorile politice. În al doilea rând, eu sper să nu existe niciun fel de proteste pentu că nu există un obiect al protestului, decât o eventuală dorinţă a unora de politicianisme ieftine, de ieşire din spiritul Timişoarei. În spiritul Timişoarei trebuie să ne comportăm cu toţii cu respect unii faţă de ceilalţi, să împărtăşim înspre şi dinspre ceilalţi tot ce vedem bun şi să nu avem niciunii dintre noi pretenţia de a ne impune în faţa celorlalţi, nici majoritari, nici vreun grup etnic minoritar nu au dreptul să încerce să se impună doar pentru că aşa le-ar plăcea, trebuie să discutăm totul pe bază de argumente, iar în faţa argumentelor UDMR nu are niciun motiv de nemulţumire”. Primarul a adăugat că „este cea mai mare prostie, este chiar mârşăvie ca cineva să creeze tensiuni etnice în Timişoara pe acest subiect”. Robu a conchis că „punem laolaltă nişte contrarii ale istoriei nostre comune şi ni le asumăm. Nu cred că există etnie în istoria ei care să nu aibă şi anumite specimene care au făcut mult rău. Ce ar însemna ca nemţii de astăzi să se simtă vinovaţi că a existat un Hitler care a condus Germania la un moment dat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.