Şeful UDMR Timiş amenință cu proteste ale maghiarilor împotriva mutării Coloanei Fidelităţii...

Şeful UDMR Timiş amenință cu proteste ale maghiarilor împotriva mutării Coloanei Fidelităţii în Piaţa Bălcescu. De ce simte înşelat de primarul Timişoarei

6
DISTRIBUIȚI

coloana fidelitatii timisoara expresO lovitură pe la spate, aşa vede şeful UDMR Timiş, Ferenc Halasz, mişcarea primarului Nicolae Robu prin care edilul a supus la vot în plenul CLT de marţi, mutarea Coloanei Fidelităţii. „Domnul primar Robu a avut grijă ca înainte de acest eveniment festiv pentru comemorarea noastră (n.r- 15 martie 166 ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848) să ne ofere un cadou deosebit prin acea hotârâre de consiliu prin amplasarea monumentului, spunem noi al Ruşinii, din Cimitirul Eroilor în Piaţa Bălcescu. Această cotroversă a început anul trecut, eu vreau să revin asupra unui episod care nu a fost mediatizat.


După ce am avut mai multe întâlniri cu domnul Robu, Institutul Intercultual din Timişoara a iniţiat un proces de mediere între specialişti, Societatea Timişoara şi a Ariergarda care sunt promotorii iniţiali pentru scoaterea monumentului din cimitir. În urma mai multor runde de negocieri, ale căror rezultate au fost prezentate la Primăria Timişoara, am crezut că am ajuns la un final care să satisfacă amblele tabere. Am cedat în ceea ce priveşte scoaterea monumentului din cimitir şi am fost de acord să fie adus în oraş în Parcul Botanic care până la urmă este tot în centrul oraşului şi am propus alternative pentru Piaţa Bălcescu. Unul este obeliscul care aminteşte de Sfânta Ecaterina care se află tot în Cimitirul Eroilor şi cealaltă propunere este ca în acel părculeţ se doreşte montarea acestui monument, să se creeze un asamblu arhitectonic dedicat lui Wilhelm Muhle, fondatorul parcurilor din Timişoara. (…) În urma terminării acestor discuţii s-a convenit şi am crezul că am fost toţi de acord. Acum vedem că mutarea cel puţin contestată se face şi se cere şi acordul CLT. Nouă ni se pare corect ca, dacă domnul primar şi-a schimbat poziţia, să îşi anunţe partenerii de dialog,care a durat nu mai puţin de o lună şi jumătate. Valoarea lui estetică este discutabilă. Monumentul a fost donat de către un împărat absolutist pentru că Timişoara a dovedit fidelitate faţă de un regim absolutist şi tiran”. Halasz a ameninţat că, dacă în timp de o săptămână nu este căutat de Robu pentru discuţii, maghiarii vor trece la forme de protest despre care nu vrea încă să ofere detalii.

6 COMENTARII

  1. Bai sudistilor! Aici e timisoara, unde intotdeauna s-au inteles bine romanii cu ungurii, sarbii si nemtii. Asa ca mars inapoi la voi, peste carpati si acolo sa comentati.

  2. @mihai – daca este intradevar numele tau si nu cumva istvan, miklos sau zoltan
    Imi pare rau sa te contrazic insa dovedesti ca nu cunosti absolut deloc istorie. Susti un stereotip des intalnit la romanii de etnie maghiara din Timisoara si la prostalaii fara cultura. Au fost foarte multe momente in istoria acestui oras in care maghiarii nu s-au inteles cu alte etnii (iti amintesc numai doua dintre ele 1848 si 1918). Apoi au fost multe momente in care alte etnii nu s-au inteles cu romanii in zona (pe aste nu ti le exemplific ca poate te incita si mai pui si tu mana pe carte). Daca ai fi banatean get-beget, asa cum eu sunt, poate ai avut curiozitatea sa iti intrebi bunicii cum era pe timpul Imperiului. O sa ramai uimit ca populatia romana era subjugata si oprimata cultural si nu numai de catre conducerea maghiara. Daca citesti mai multe o sa aflii chiar faptul ca generalul Traian Doda (fost general in armata imperiala!!!) a fost arestat pe timpul dualitatii de catre statul maghiar pentru ca a avut tupeul sa infiinteze un liceu romanesc PRIVAT la Caransebes. Mai mult decat atat, sa nu uitam procesul de maghiarizare fortata prin care foarte multor romani li s-a maghiarizat numele. Sunt unele cazuri chiar hilare. Cam atat la lectia de astazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.