Societatea Filarmonică din Timișoara, recompensată pentru valorificarea Sinagogii Cetate

Societatea Filarmonică din Timișoara, recompensată pentru valorificarea Sinagogii Cetate

0
DISTRIBUIȚI

sinagoga

Societatea Filarmonică din Timișoara e recompensată de Registrul Urbaniștilor  din România pentru că a reintrodus Sinagoga Cetate în circuitul cultural al Timișoarei. A cincea diploma de excelență a RUR – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest îi va fi decernată joi președintei Societății Filarmonice, Alexandra – Răzvan Mihalcea.

“Societatea Filarmonică din Timișoara” s-a constituit în anul 1998, ca o continuatoare a Societății Filarmonice din Timișoara fondată în anul 1871, și are ca scop promovarea culturii și artei în general și a muzicii în special. Unul dintre obiectivele importante ale activității ei este crearea sediului unui centru muzical, intercultural și interconfesional în Timișoara, în Sinagoga Cetate.

”Existența în Timișoara a unui edificiu de o mare însemnătate istorică, arhitecturală, culturală și ecumenică – Sinagoga din Cetatea Timișoarei, situată în str. Mărășesti nr.6 – a creat premisele unui demers al Societății Filarmonice, care a urmărit să redea acest monument al orașului și al regiunii, circuitului vieții spirituale a Timișoarei și a întregii zone istorico-geografice în care se găsește, cu importantul aport al Primariei Municipiului Timișoara. În anul 2005, “Societatea Filarmonica din Timișoara” a deschis porțile Sinagogii din Cetate – închisă cu peste 20 de ani în urmă – publicului larg, prin organizarea unui eveniment muzical susținut de mari artiști ai scenei de concert.


Din anul 2006 pană în prezent în Sinagoga din Cetate s-au desfășurat peste 100 de evenimente culturale (concerte, lansări de carte, conferințe, piese de teatru, expozitii, etc.). Dintre acestea amintim prezența unor renumiți muzicieni precum Alexandra Guțu, Codrin și Diana Emandi, Franz Metz, Aura Twarowska, Erich Turk, Adriana și Sorin Dogariu, Ladislau Roth, Gabriel Banat, Caius Hera, Arthur Balogh, Emil Kindlein, actori precum Maia Morgenstern, formația de muzică renascentistă Renaissance Beograd, coruri, formații simfonice de cameră, grupuri de jazz, de muzică electronică, elevi și studenti ai instituțiilor muzicale din Timișoara, Munchen, Budapesta, București. Au fost organizate lansări de carte (Ioan Holender „De la Timișoara la Viena”), vernisaje de expoziții de artă (Adriana Lucaciu), spectacole de teatru. În Sinagogă se organizează anual festivalul de arte vizuale Simultan. Printre colaboratori se numără Filarmonica “Banatul”, Opera Româna din Timișoara, Institutul Cultural Francez, Institutul Cultural Ceh, Ordinul Arhitecților din România, Registrul Urbaniștilor, asociația Noua Acropolă, Compania d’Arte, Comunitatea Evreilor din Timișoara (care a organizat în repetate rânduri Ziua Holocaustului, comemorarea prim Rabinului Dr. Ernest Neumann, conferințe, concerte). Societatea Filarmonica a organizat vizitarea Sinagogii de către numeroase personalități artistice, culturale, politice, academice, de către grupuri de elevi și studenți din România și din lume”, a precizat arhitectul Radu Radoslav  –  Reprezentant RUR pentru Regiunea de Dezvoltare Vest.

Diplomele de Excelenţă acordate de RUR recompensează în mod simbolic contribuţia actorilor locali în creşterea competitivităţii zonei noastre prin regenerare urbană și regională.

Evenimentul va fi celebrat joi la ora 19.00, la Salonul Vega al Societății Timișoara, în incinta Bastionului Theresia, printr-un concert susținut de trioul, „Alexandra Guțu și invitații săi” format din violoncel, vioară și flaut, care vor interpreta piese clasice din Haydn, Tartini și Beethoven.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.