Sute de bolnavi din vestul țării au nevoie de un transplant de...

Sute de bolnavi din vestul țării au nevoie de un transplant de rinichi. Care este cea mai răspândită afecțiune renală

1
DISTRIBUIȚI

operatie-51-640x426

În jur de 700 de persoane din vestul țării care se află pe listele de așteptare speră că vor primi un rinichi sănătos, cu ajutorul cărora să poată trăi. Bolnavii, majoritatea suferinzi de insuficiență renală, sunt nevoiți să aștepte chiar și ani întregi ca să beneficieze de un transplant de rinichi. Anul trecut, doar nouă persoane din vestul țării au beneficiat de  un transplant de rinichi, în timp ce în anul 2012, numărul acestora a fost de 19. Astfel, listele de așteptare devin tot mai lungi.

Gheorghe Berinde, președintele Asociației beneficiarilor de transplant din Regiunea Vest, spune că tot mai multe persoane tinere se prezintă la spital cu insuficiență renală, principala cauză care duce la apariția acestei boli crunte o reprezintă apa nesănătoasă.


Tocmai de aceea, medicul timișorean le recomandă oamenilor să se prezinte la un urolog pentru consultații de două ori pe an, astfel încât să poată fi depistate problemele la rinichi din timp ca să poată fi tratate cât mai eficient. Doar pacienții la care boala se descoperă în stadiu incipient au șansa de a li se salva rinichiul.

Cei 700 de bolnavi din vestul țării care așteaptă un transplant de rinichi sunt condamnați la dializă. Anul trecut, Viorel Bucuraș, șeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, a dorit să redeschidă Centrul de Transplant Renal din orașul de pe Bega, dar, din păcate, acest lucru nu s-a mai realizat.

La Timișoara, operații de transplant renal s-au realizat în jurul anilor ’80, însă centrul a fost închis în perioada comunistă, pentru că au existat nemulțumiri că rinichii erau prelevați și de la persoane aflate în moarte cerebrală. Centrul de Transplant Renal a fost redeschis în anul 1994 și a funcționat până în anul 2006, iar în această perioadă s-au realizat 50 de operații.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.