Timișoara va avea un ”observator de politici culturale”. Ce este acesta și...

Timișoara va avea un ”observator de politici culturale”. Ce este acesta și de ce este necesar

1
DISTRIBUIȚI

Sala Mare a TNTmAsociaţia Culturală Kratima lansează în prima parte a acestei luni un nou proiect intitulat „Noi mize ale politicilor culturale. Dinamici europene”, al cărui principal scop este acela de a înfiinţa la Timişoara un observator de politici culturale.

Cofinanţat de primărie, proiectul îşi propune, într-o primă fază, organizarea unei serii de workshop-uri cu participare internaţională, care să abordeze probleme de actualitate în materie de politici culturale, o abordare globală a temelor culturale, statornicirea unor modalităţi concrete pentru înţelegerea mizelor artistice şi culturale şi a cadrului instituţional adecvat.

Punctul de reper al acestui proiect este observatorul de politici culturale de la Grenoble, înfiinţat în 1989, având la bază o colaborare dintre o asociaţie sprijinită de ministerul culturii şi universitatea „Pierre Mendès France” din Grenoble. Acesta îşi propusese să medieze parteneriatul dintre stat şi colectivităţi şi să contribuie la dezvoltarea culturală a regiunilor, prin sprijinirea profesioniştilor din cultură pentru integrarea lor în politicile publice.

Asociaţia Kratima doreşte să înfiinţeze la Timişoara un observator pionier, partener privilegiat al colectivităţilor teritoriale şi al actorilor culturali locali, care să-şi aducă o contribuţie semnificativă la instaurarea interactivităţii între toţi responsabilii culturali.


Preşedintele asociaţiei, Camelia Mingasson, a declarat pentru Pressalert.ro că în luna aprilie va fi prezent la Timişoara un reprezentant al observatorului de politici culturale din Grenoble şi va fi pregătită seria de workshop-uri şi seminarii care vor avea loc pe parcursul acestui an, urmând ca lista participanţilor să fie stabilită pe în următoarele luni.

Primul seminar, programat pentru luna iunie, va fi coordonat de Jean Pierre Saez, directorul observatorului din Grenoble, iar la sfârşitul aceleiaşi luni va fi organizată la Oraviţa şcoala de vară „Observator 360° Kultura”, care va pune accent pe facilitarea accesului la cultură în zonele defavorizate şi izolate şi pe suscitarea interesului pentru actul cultural de calitate în rândul tinerilor. Printre temele de interes care vor fi abordate în cadrul acestui proiect se numără globalizarea, impactul noilor tehnologii asupra difuzării culturii, integrarea culturii în elaborarea proiectelor urbane, europenizarea şi evidenţierea unor modele culturale inovatoare, participarea locuitorilor la viaţa artistică şi culturală şi evaluarea acţiunii publice în favoarea culturii, precum şi strategiile pentru arta şi cultura viitorului apropiat.

Asociaţia Culturală Kratima, a cărei preşedinte este Camelia Mingasson, iar vicepreşedinte cunoscuta pianistă Manuela Iana-Mihăilescu, având ca membri de onoare pe istoricul Neagu Djuvara, dr. Milena Dragoevic-Sesic, rectorul Universităţii de Arte din Belgrad şi scriitoarea Silvia Kerim, a fost înfiinţată în anul 2009 şi a iniţiat mai multe proiecte culturale de interes local, naţional sau internaţional cu scopul de a revitaliza adevăratele valori culturale precum lectura, tradiţiile, muzica de calitate, ocrotirea mediului, cunoaşterea istoriei naţionale şi europene, în acord cu tendinţele culturale ale Europei de azi. Asociaţia a organizat la Timişoara acţiuni culturale de ţinută şi în cursul anului trecut.

1 COMENTARIU

  1. Milena Dragićević- Šešić, nu Dragoevic.

    Cred ca daca tot exista initiativa asta, care sper sa fie si utila, e necesar ca presa sa evite erorile.

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.