Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

1
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Nu spune profesor. Nici doctor. Dacă nu eşti cel mai bun sau nu ai părinţi cu influenţă, poate chiar patroni de clinici sau facultăţi private, nici să nu te gândeşti. Ce ar fi dacă ai spune pompier? Sau poliţist? Jandarm, nu. Să nu spui jandarm că doar ai auzit că acolo salariile sunt foarte mici şi eşti la dispoziţia politicienilor pentru orice răzmeriţă sau derby care se lasă cu capete sparte şi picioare rupte. Uite, eu ţi-aş propune să te faci preşedinte. Sau premier. Ministru, măcar, şi tot e mai bine. De ce? E simplu. Poţi să faci orice şcoală îţi doreşti, să te angajezi unde vrei tu sau chiar să stai pe banii părinţilor până la 30 și ceva de ani şi să te joci pe internet, că nu te admonestează nimeni. Ca să fii politician nu trebuie să înveţi prea multe, ci să te descurci. Să te adaptezi, ca să spun aşa.


Spre exemplu. Dacă un coleg învaţă bine la şcoală, are lucrări geniale şi profesorii nu îl scot din 10, trebuie neapărat să te împrieteneşti cu el. Să îl inviţi pe la tine pe acasă, să îl momeşti cu grupul tău de prieteni pierdevară, dar interesanţi şi adaptaţi social până peste poate, până îl faci pe săracul netot să îţi facă temele, să îi copiezi tezele şi să treci ca gâsca premiantă prin apă. Profesorii te vor iubi, părinţii te vor recompensa, iar cercul de prieteni se va mări, pentru că eşti şi deştept, şi de gaşcă.

Când termini cu toată distracţia, te înscrii într-un partid politic și cauţi să te bagi pe sub pielea vreunui mahăr. La început îi cari geanta, după care îi aduci servil cafeaua, mai apoi începi să îi faci toată treaba de care are nevoie. Până capătă încredere şi ajungi indispensabil. Atunci poţi deja să ridici pretenţii. Mai un contract cu statul, mai un post de şef pe la vreo regie/agenţie, după care un post de subsecretar de stat pe la minister, peste câţiva ani secretar şi pe urmă chiar ministru. Dacă vrei mai mult, muşcă mâna care te-a hrănit, ia-i locul, trădează-ţi vechii prieteni, fă-ţi alţii noi, mai influenţi, mai bogaţi, mai avizi de putere şi lipsiţi de scrupule. În scurt timp vei obţine ce ţi-ai dorit. Dacă respecţi paşii, vei ajunge şi bogat, şi recunoscut, şi votat. Uneori, şi înjurat. Dar asta e irelevant când ţelurile sunt atât de înalte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.