Vrăji muzicale pe clape albe şi negre, cu Teo Milea, pe scena...

Vrăji muzicale pe clape albe şi negre, cu Teo Milea, pe scena Filarmonicii Banatul FOTO&VIDEO

7
DISTRIBUIȚI

  MTF_1384

Deşi a avut ocazia să cânte de câteva ori în diverse locaţii interesante atât în țară cât şi peste hotare – inclusiv pe scena Operei din Dortmund – pianistul timişorean Teo Milea a primit „botezul“ publicului larg aseară, pe scena Filarmonicii Banatul, unde muzicianul a susţinut un concert extraordinar în faţa unei săli pline, evenimentul bucurându-se de un succes deosebit.

Cei ce au avut ocazia să asiste la vreun concert semnat Teo Milea ştiu deja că muzica lui e una care te vrăjeşte prin simplitate şi bun gust, muzicianul fiind catadicsit cu acel har care te face să vorbeşti în limbajul universal al muzicii. Influenţele declarate ale muzicianului se învârt în jurul unor nume ca Mozart, Chopin, Rachmaninoff, Einaudi sau Esbjorn Svensson, iar pe alocuri în compoziţiile sale se regăsesc şi arome sonore folosite de artişti „actuali“ ca Volker Bertelmann sau Nils Frahm.

Evenimentul a debutat cu un moment „Remember Ştefan Călărăşanu”, prezentat de Robert Şerban, după care Teo şi-a început „asediul“ cu o adiere de primăvară. Rând pe rând, urechile melomanilor au fost răsfăţate cu piesele care se regăsesc pe albumul său de debut, „Pe clape albe şi Negre“: de la Povestea lor (o piesă compusă de Teo Milea special unui cuplu, ca dar de nuntă), Agonie şi extaz, Ireversibil, Sarabanda sau Nostalgia. Momentele muzicale au fost completate cu poveşti, iar aplauzele furtunoase cu care s-a ales în urma acestor speech-uri improvizate au demonstrat că această formă de apropiere de spectatori a fost una cât se poate de izbutită.


„Când am aflat că voi merge la Dortmund să cânt o piesă, am sunat-o pe tanti Marika (n.n. – mentorul muzical al artistului, profesoara de pian Maria Bodo), să-i cer sfaturi. Îi mulţumesc profund. Nu doar pentru că mi-a dat acele sfaturi, ci pentru că e omul de la care am învăţat nu doar culorile. Mai mult decât muzică, m-a învăţat să fiu un om“, a subliniat Teo Milea pe scena pe care a numit-o de mai multe ori „sufrageria muzicală a Filarmonicii Banatul“.

Una din piesele interpretate a fost „Străzi în creion” – ce va fi inclusă în următorul disc – un cadou special pe care Teo Milea l-a dedicat mamei sale de ziua ei, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Evenimentul a cuprins şi o premieră absolută, căci alături de Andreea Olariu artistul a interpretat şi prima compoziţie a sa pentru două piane, Duo, care a fost reluată şi la al doilea bis, iar după recitalul care a fost sold-out, Teo Milea a acordat autografe şi s-a fotografiat alături de fanii săi.

Unicul cusur al muzicii lui Teo Milea este acela că, pentru a „intra în film“, e nevoie de o atenţie mărită. E o audiţie superbă doar în condiţiile în care reuşeşti să te deconectezi total de lumea din jur, dar efortul merită pe deplin, căci rezultatul final conferă tuturor iubitorilor de frumos o stare aparte. „După succesul de la Dortmund, unde am cântat pe un moment al prim-balerinei operei, Monica Fotescu, vreau ca în viitor să repet şi la Timişoara acest moment. Îi mulţumesc soţiei că se înţelege bine cu amândoi, şi cu compozitorul şi cu interpretul Teo Milea şi voi reprezenta cu mare plăcere şi drag oraşul Timişoara întotdeauna“, a mai declarat Teo Milea.

Trei dintre piesele timişoreanului sunt difuzate peste Ocean, la secţiunea Solo Piano din platforma SKY.FM. De-a lungul celor aproape doi ani de carieră, timişoreanul născut în Chişineu Criş a fost invitat să interpreteze piesa Agonie şi Extaz la Gala Internaţională de Balet a Operei din Dortmund şi a susţinut o serie de concerte peste hotare, printre acestea numărându-se unul desfăşurat în sediul Comandamentului NATO din Bruxelles şi mai multe recitaluri ca reprezentant al României în cadrul Biofach 2013, cea mai mare expoziţie mondială de produse ecologice desfăşurată la Nurnberg.

Foto: Mihai Toth

7 COMENTARII

 1. Eu tot nu inteleg cum nu-i spune nimeni omului asta ca muzica lui e de nivel de clasa a V-a.

  O sala de filarmonica intreaga s-a dus sa asculte o muzica atat de infantila, incredibil!

 2. Stimata Eliza, urla frustrarile in tine pe toate canalele posibile! :))
  Fa o plimbare in parc, citeste o carte…muzica lui Teo Milea nu e pentru toata lumea…E doar pentru oamenii cu MINTEA DESCHISA 🙂

 3. muzica asta infantila despre care vorbesti este media dintre muzica comerciala de azi si muzica clasica de…ieri.
  mie nu mi se pare infantila deloc.

  faptul ca aud o simfonie complexa nu ma satisface mai mult decat ce canta teo milea pentru ca simplitatea pieselor lui imi da niste stari pe care la mozart si chopin nu le am.

  daca nu iti place muzica lui, stai acasa.
  sau du-te si fa-i infantili pe alex velea si pe pitipoancele astea ale protv-ului si nu pe omul asta care incearca sa aduca ceva diferit fata de „boom boom – mergem la mare – boom boom”.
  sau…si mai bine…compune tu ceva…ca is curioasa ce compozitie elaborata de nivelul lui mozart scoti!

 4. Tipic, domnișoare sensibile care sar arse când cineva dintr-o sută (din nefericire) crede că muzica asta e de o simplitate cruntă. ”Nu e pentru toată lumea”; ba chiar e, se cheamă ”pentru mase”. Probabil citiți și blogul lui Otravă sau postați citate din Gandhi pe FB cu aceeași atitudine și ”minte deschisă”. :d

  Prea impresionabil și autorul, care altminteri, în alte contexte, pe la filarmonică nu văd să dea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.