Festivalul „Zilele filmului francofon” aduce cele mai importante proiecții la Timișoara. Care...

Festivalul „Zilele filmului francofon” aduce cele mai importante proiecții la Timișoara. Care este programul

0
DISTRIBUIȚI

film francofon

Institutul Francez organizează în perioada 26-28 martie, la Timişoara, cea de-a XII-a ediţie a Zilelor filmului francofon, care vor putea fi vizionate în Aula Magna a Universităţii de Vest. La deschiderea care va avea loc miercuri, la ora 18,00, va fi prezentă tânăra regizoare româncă stabilită în Franţa Eva Pervolovici, pentru proiecţia filmului său „Marussia”, o coproducţie franco-româno-rusă din 2013, care a fost premiată la TIFF cu premiul juriului TV5 Monde. Eva Pervolovici a devenit cunoscută pentru numeroasele scurt-metraje, videoclipuri, fotografii şi colaborări la romane şi reviste de artă, în care a urmărit, constant, evidenţierea subiectivităţii prin exprimarea suprarealismului vieţii cotidiene. Licenţiată a Universităţii din Edinburgh, Eva Pervolovici a fost recompensată pentru creaţiile sale în cadrul a numeroase festivaluri din întreaga lume, primul ei lung-metraj, „Marussia”, fiind prezentat anul trecut, la festivalul de la Berlin.

Problemele lumii contemporane

Tematica ediţiei din acest an este individul şi familia cu problemele majore ale acestora în lumea contemporană, precum solidaritatea între generaţii, sărăcia şi marginalizarea socială, echilibrul dintre muncă şi familie, împărţirea responsabilităţilor între părinţi, maternitatea sau educaţia copiilor. Vor fi abordate, de asemenea, şi alte subiecte ale cinematografiei contemporane, care transpun în imagine preocupările epocii.

La Timişoara, filmele vor fi prezentate după următorul program:

– miercuri, 26 martie, ora 18,00 – „Marussia” (în prezenţa realizatoarei): este povestea unei rusoaice şi a fiicei ei care colindă Parisul cu valizele în mână, căutând în fiecare noapte un loc în care să se adăpostească.


Întregul periplu din care nu lipsesc însă momentele de afecţiune, în ciuda realităţii dure, este privit prin ochii copilului, care ştie să descopere şi partea frumoasă a lucrurilor. Ora 20,00 – „Fish n’chips” (dramă Cipru-Grecia, 2011): viaţa personajelor este marcată de criza de identitate pricinuită de particularităţile vieţii din ţări diferite.

– joi, 25 martie, ora 18,00 – L’enfant d’en haut” (dramă Elveţia-Franţa, 2012): Un puşti şi sora sa ajung să trăiască de pe urma unor hoţii comise asupra unor turişti bogaţi, bunurile furate fiind vândute pe bani puţini dar importanţi pentru ei. Premiul juriului la festivalul de la Berlin din 2012 şi premiul pentru cea mai bună actriţă la festivalul de film de la Cabourg. Ora 20,00 – „Du vent dans mes mollets” (comedie Franţa, 2012): Povestea unei fetiţe care se simte sufocată de grija şi dragostea excesivă a părinţilor ei.

– vineri, 28 martie, ora 18,00 – „Suzanne” (dramă, Franţa, 2013): adolescentă, mamă şi fiică în acelaşi timp, Suzanne trăieşte cu tatăl şi cu sora ei dar viaţa pe care o duce  ia o altă turnură atunci când se îndrăgosteşte de un infractor care o implică în nelegiuirile sale şi o face să abandoneze totul în jurul ei. Ora 20,00 – „Mariage à Mendoza” (comedia dramatică Franţa-Belgia-Argentina, 2012): Doi fraţi ajunşi în Argentina au parte de aventuri nebănuite. Orhideea de Aur pentru cel mai bun film la festivalul de la Réunion, 2012.  Filmele sunt subtitrate în limba română.

Pentru ediţia din acest an, care se desfăşoară sub patronajul GADIF (Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România), au fost selectate 12 filme din Canada, Belgia, Elveţia, Vietnam, Cipru şi Franţa. Mai mulţi invitaţi vor veni în România pentru a-şi prezenta producţiile şi se vor întâlni cu publicul român în cele zece zile ale festivalului care se va desfăşura în şase oraşe româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.