Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în ţară: Peste 10.000 de oameni la manifestările...

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în ţară: Peste 10.000 de oameni la manifestările de la Târgu Secuiesc. Vicepremierul Ungariei a defilat călare

2
DISTRIBUIȚI

Semjén-Zsolt-Tamás-Sándor-Tg-Secuiesc-Covasna-15-martie-2013

Peste 10.000 de persoane participă, sâmbătă, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.

Manifestările de 15 Martie au început, la Târgu Secuiesc, cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului.

De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.

Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon.

Potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane participă la manifestări, centrul oraşului fiind decorat cu steaguri secuieşti şi ale Ungariei.

În judeţul Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită aproape în fiecare localitate, pe parcursul întregii zile având loc spectacole, ceremonii religioase şi comemorative la monumentele mai multor eroi.

La Sfântu Gheorghe, manifestările vor începe la ora 14.00, în centrul oraşului, unde în fiecare an se adună mii de oameni.


Partidele maghiare organizează împreună, la Sfântu Gheorghe, sărbătoarea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, invitatul principal în acest an fiind secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt.

Aproximativ o sută de persoane au sărbătorit Ziua Maghiarilor în Piaţa Sfatului din Braşov

Aproximativ o sută de persoane având steaguri ale Ungariei şi steaguri secuieşti s-au adunat, sâmbătă, de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, în Piaţa Sfatului din Braşov, unde au intonat imnul Ungariei şi cântece patriotice de la 1848.

Aproximativ 100 de persoane, unii dintre ei având steaguri ale Ungariei şi ale Ţinutului Secuiesc, s-au adunat în Piaţa Sfatului în jurul orei 11.00 şi au depus coroane de flori la placa comemorativă din centrul oraşului dedicată generalului Józef Bem, comandantul armatei maghiare în timpul Revoluţiei de la 1848.

Participanţii la manifestările organizate de UDMR Braşov au intonat imnul Ungariei şi cântece patriotice, iar preşedintele UDMR Braşov, Kovács Attila, a ţinut un discurs despre importanţa zilei de 15 martie şi i-a îndemnat pe maghiari la solidaritate.

Acţiunea a fost supravegheată de câţiva jandarmi, însă s-a desfăşurat fără incidente.

După depunerea de coroane din Piaţa Sfatului, o parte dintre participanţi au plecat spre Cimitirul din Budila, unde de la ora 12.30 are loc un ceremonial de depunere de coroane, iar la ora 14.00 momentul se va repeta la monumentul de la Timişul de Jos. La ora 15.00, oficialii UDMR vor ajunge la Săcele, unde, la statuia poetului revoluţionarilor maghiari Petofi Sandor va avea loc, de asemenea, un eveniment comemorativ.

Sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, au loc manifestări în toate judeţele din Transilvania.

Foto: Baranyi Ildikó / MTI

2 COMENTARII

  1. Pe 15 martie, maghiarii nu se aduna sa manance colac secuiesc (kurtoskalacs) si sa danseze csardas, ci au un scop anume si acela stim cu totii care e: blestemata de autonomie. De mai bine de 15 ani, dar cu precadere in ultimii 2-3 ani, aici in Transilvania se duce o lupta privind discriminarea negativa, in plan local, populatia romaneasca din cele doua judete (Covasna si Harghita) este discriminata negativ in mass media si in politica UDMR. Cand in presa locala ti se spune zilnic :Revista Európai Idõ (Covasna) despre pasii luptei ARMATE pentru autonomia maghiara: ”infiintarea Bancii Secuiesti independente”, ”refuzarea achitarii impozitelor catre statul roman” si ”varsare de sange”. Cotidianul de limba maghiară Szekely Hirmondo (Covasna): ”Autonomia trebuie obţinuta cu forta”
    ,, Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, insa noua, secuilor cu cutitul nationalismului roman la gat, nu ne-a mai ramas timp sa asteptam, adica prin obtinerea cu forta a autonomiei teritoriale trebuie sa ne luam in mana dirijarea propriului destin, pana cand nu e prea tarziu”.
    Presedinti de Consilii Judetene care incită la violente si ura interetnica impotriva romanilor din cauza asa-zisului drapel al asa-zisului tinut secuiesc, dar noi de ziua nationala daca dorim sa arboram steagul national, trebuie sa avem autorizatie de constructie.
    Presedinti de Consilii Judetene care refuza public sa se delimiteze de extremistii din HVIM care militeaza pentru alipirea Transilvaniei la UNGARIA si promoveaza insemne FASCISTE.
    Primari, presedinti de CJ si presedinte si membri UDMR care spun ca ar fi bine daca limba maghiara, prin Constitutie, ar primi un statut regional, iar condiţia cunoaşterii limbii maghiare e justificata si legala.
    Cand primarul Antal Arpad se si vede guvernatorul „Ţinutului secuiesc”, cand vin in tara ta, politicieni, vicepremierul si presedintele Ungariei si fac tot felul de declaratii extremiste, cand un roman este bătut în centrul municipiului Sf. Gheorghe pentru că nu stie limba maghiara, cand un roman este amendat de Politia Locala din Sf. Gheorghe pentru că a scandat ”La multi ani, Romania!” de Ziua Nationala , NU-TI VINE SA SPUI?: GATA! PANA AICI! NOI ROMANII NE-AM SATURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
    Nu mai toleram abuzurile, respingerea, nu mai vrem sa facem compromisuri, daca am permis nu inseamna ca vrem sa fim si suprimati.
    REFUZAM SA NE MAI ADAPTAM LA CERINTELE VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRA, CROINDU-VA DRUM DUPA BUNUL VOSTRU PLAC LA PROPRIILE DORINTE, AJUNGAND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FII TOLERANTI LA DISCRIMINARI BAZATE PE APARTENENTA NATIONALA, ETNIE, OPTIUNE POLITICA, RELIGIE, ETC.

  2. Vai, vai roman minoritar in secuime, daca e asa de greu de trait printre secui de ce mai locuiesti acolo? Cine te opreste sa mergi in alta parte, de exemplu acolo unde s-au nascut strabunicii tai? Eu cred ca tu esti un propagandist platit care scrie numai aberatii. Cred ca-ti stiu si numele si sunt ferm convins ca locul tau este intr-un ospiciu. Nesimtirea tupeului este ca romanul minoritar din secuime traieste in afara granitelor acestei tari dar zilnic se ocupa cu denigrarea etnicilor maghiari ! Esti un gandac care trebuie strivit. Maghiarii solicita dreptul de a trai in liniste pe pamantul lor natal nimic altceva! De cateva zile asistam la o denigrare a maghiarilo ceea ce nu este acceptabil ! Nu terbuia sa intrati in EUROPA ! Voi doar acuzati fara sa aveti probe ! ROMANIA ESTE RUSINEA EUROPEI NU MAGHIARII! VOI ati DEVENIT EXTREMISTI pentru ca nu ne acceptati ! (si aici fac o paranteza) Mai sunt si romani care gândesc altfel dar foarte putini! Asta e realitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.