Alpiniști bănățeni, prinși de o AVALANȘĂ, au fost salvați cu elicopterul de...

Alpiniști bănățeni, prinși de o AVALANȘĂ, au fost salvați cu elicopterul de pe unul dintre cele mai înalte vârfuri de munte din lume. Cum au ajuns în pericol de moarte VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

annapurna-interventie-elicopter-1

Doi alpiniștii români care au plecat la finele lunii martie într-o expediție pe Vârful Annapurna  din Himalaya au fost salvați de la o moarte cruntă, prin îngheț, cu elicopterul. Zsolt Torok și George Porancia, au fost recuperaţi dintre taberele de la 5.700 m și 6.500 m, cu ajutorul unui elicopter.

„Duminică dimineața, a venit primul apel de la Zsolt, în care își exprima îngrijorarea cu privire la comportamentul lui George. Apoi, după-masa, în jurul orei 17 (ora României), ora 20:00 la ei, a sunat din nou și mi-a zis că George se simte foarte rău, abia mai poate să facă doi pași și în continuare dorește doar să urce. Zsolt m-a rugat să contactăm agenția, compania de asigurări și tot ce e nevoie, pentru a fi scoși cu elicopterul de dimineață. La ora la care m-a sunat, ei erau încă în peretele de gheață, iar Zsolt a zis că revine cu un telefon peste câteva ore, urmând ca el să încerce să coboare cumva cu George până la locul de bivuac, unde aveau și un depozit de echipament, între cele două tabere. Erau singuri pe acest traseu. Din păcate, Zsolt nu a mai reușit să sune, însă noi cei de acasă, am reușit să rezolvăm evacuarea lor și așteptăm totuși un telefon de la ei.


Nu am știut dacă au rămas fără baterie, dacă nu au semnal, sau dacă e problemă cu starea lor. Dimineață la ora 4 (ora României), spre bucuria noastră, a sunat Zsolt și a zis că au reușit să ajungă la locul de bivuac și sunt ok. I-am dat detalii despre evacuare și apoi au așteptat să sosească elicopterul”, a scris Minerva Vincze, soția lui Zsolt, pe blogul expediției.

George a fost lovit la cap zilele trecute, în timpul unei avalanşe care l-a surprins fără cască de protecție.

Expediția din Annapurna are în componență patru români, fiind pentru prima oară când se va încerca o atacare a vârfului în formulă compusă exclusiv din români. Arădeanul Zsolt Torok – liderul expediției, și-a început cariera de alpinist de la vârsta de 16 ani, are numeroase performanțe atât în alpinismul de mare altitudine cât și în cel tehnic. George Porancea – este alpinist și meteorog la Stația Omu, din Masivul Bucegi. Este printre puțini oameni obișnuiți să respire la 7000 m. Timișoreanul Cristian Tzecu – alpinist și fotograf, a participat cu succes la multe expediții în Himalaya, și militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Nu în ultimul rând Cătălin Neacșu – este primul român care reușește să ajungă pe un vârf de 8.200 de metri pe Cho Oyu, la prima ieșire din țară.

Potrivit Minervei Vincze, care ține blogul expediției, în acest moment  Zsolt este în tabara de bază, alături de Cristian Tzecu și Cătălin Neacșu, iar George Porancia a fost dus direct în Kathmandu la spital.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.