Să lucrezi cu oameni cărora le poți citi disperarea pe chip, frica de moarte, oameni care încet, încet pierd lupta cu viața, dar să vezi și multă suferință, nu este visul oricărui medic.
A fi medic oncolog nu este o meserie ușoară, o spune chiar Șerban Negru, fondatorul Asociației OncoHelp din Timișoara, care de mai bine de 15 ani încearcă să-i trateze pe oamenii care au fost diagnosticați cu această maladie incurabilă, cancerul. “E mai mult o meserie de misiune. O meserie pe care nu poți s-o faci doar opt ore pe zi, pentru că nu este una obișnuită. Ca să reușești ca medic oncolog, trebuie să faci totul cu multă pasiune, iar eu am realizat că pot să fac asta”, descrie medicul timișorean meseria de oncolog.
La fel ca majoritatea tinerilor care studiază în acest moment Medicina, lui Șerban Negru îi era teamă să aleagă specializarea Oncologie, din simplul motiv că s-a gândit că nu ar fi suportat să vadă în fiecare zi atât de multă suferință. Peste puțin timp însă. Când cei doi părinți ai săi s-au îmbolnăvit de cancer, a realizat că aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze și nu a regretat nicio secundă că a ales să meargă pe acest drum.
De la un cabinet într-un parter de bloc, la un spital cu 160 de paturi
La început, Șerban Negru a lucrat ca medic oncolog la Spitalul Municipal din Timișoara. După șapte ani de muncă într-un spital de stat, perioadă în care și-ar fi dorit să facă multe pentru a schimba în bine soarta bolnavilor de cancer, dar a reușit prea puține din cauza birocrației, Șerban Negru a decis să își deschidă propriul cabinet privat de oncologie, alături de alți doi medici. “Am deschis un ambulatoriu, în anul 2004, într-un parter de bloc”, își aduce aminte medicul timișorean cum a pășit în sistemul privat.
Profesionalismul medicilor i-a determinat pe tot mai mulți bolnavi de cancer, din toate cele patru județe din vestul țării, să se adreseze cabinetului privat. Pentru că spațiul în care își desfășura activitatea era prea mic, Șerban Negru a realizat că trebuie să se mute într-o altă locație și a cumpărat o casă veche pe strada Ciprian Porumbescu. “Dar visul nostru era să realizăm un spital în spatele casei, unde oamenii să poată fi internați, nu doar să fie consultați și să plece acasă.
Și cum era evident că era imposibil să realizăm un spital cu bani din buzunarul nostru, am început să strângem fonduri”, povestește medicul timișorean.
Așa se face că în doar trei ani, cu sprijinul comunității, s-au strâns aproape 400.000 de euro, bani cu care a fost construit primul spital din vestul țării în care bolnavii de cancer puteau fi internați în saloane de lux, dar fără să plătească nici măcar un leu pentru aceste servicii. La început, spitalul avea 32 de paturi, iar în acest moment numără 160.
Șerban Negru povestește că, în urmă cu cinci ani, nici n-ar fi visat că o să poată să construiască un spital oncologic de asemenea dimensiuni, dar acum știe că acest centru poate ajunge și mai departe.
Mii de bolnavi de cancer beneficiază de servicii gratuite
“Ce am realizat acum consider că este mai puțin de un sfert din ce cred eu că ar trebui să fie ca acest spital să funcționeze cu adevărat la parametrii normali într-un oraș ca Timișoara. Am crescut atât de mult pentru că noi, de fiecare dată când am avut un ban, mai construiam un etaj, mai un nou corp de clădire”, explică fondatorul Asociației OncoHelp.
Șerban Negru are vise mari în ceea ce privește modul în care va arăta spitalul construit cu sprijinul comunității pentru cei care suferă de această boală cruntă și consideră că va deveni, în viitorul apropiat, Institutul Oncologic al Timișoarei. În acest moment, peste 20 de medici au grjiă de aproape 10.000 de bolnavi care suferă de cancer, ce trec, anual, pragul spitalului înființat de Șerban Negru.
Oamenii care au pierdut lupta au parte de condiții decente
Șerban Negru nu i-a uitat nici pe bolnavii de cancer care așteptă să moară pentru că se află în stadii terminale. O secție de îngrijiri paliative cu 15 paturi este mereu neîncăpătoare pentru oamenii nimănui, de care nu are cine să aibă grijă astfel încât să aibă parte de un sfârșit decent.
“Marea problemă a sistemului de stat este că se adaptează greu, nu poate face modificări rapide pentru că este un sistem foarte lent. Eu am lucrat în urmă cu cinci ani pentru proiectul Institutului Oncologic, dar am realizat că nu o să se ajungă niciunde cu el. Sunt atâtea piedici, încât îți vine să-ți iei lumea în cap și își dorești să ieși și să creezi un sistem care să se poată dezvolta fără toate acele piedici. Eu asta am făcut prin Asociația OncoHelp, am creat un spital într-o fundație pentru bolnavii de cancer”, explică Șerban Negru.
Foto: Asociatia Onco Help/Facebook
Tot respectul ! Felicitari ! Sa aveti parte de sanatate si impliniri !
BRAVO, Conf.Dr. Serban Negru ESTE un medic desavarsit, profesionist si sufletist! SARBATORI FERICITE!
tot respectul pentru acest OM…..tatal meu sufera de cancer si datorita domnului doctor il aveam si in ziua de azi printre noi 🙂
ps: sa ii dea D-zeu sanatate si putere de munca si lupta in acest sistem, pacatos, de sanatate.
Acestia sunt oamenii cu care trebuie sa ne mandrim si pe care presa trebuie sa-i promoveze ! Felicitari pt. activitatea dvs. dle doctor !
Felicitari si Press Alert pentru astfel de articole ,felicitari si acestui medic!
felicitari domnului doctor negru pentru clinica pe care a reusit s-o ridice. dar bolnavii trebuie sa plateasca totusi la spital. nu e gratuit integral. e 100 si ceva de lei noaptea. in rest, felicitari!
Intr-adevar, ce au reusit cei de la Oncohelp e o dovada vie a faptului ca omul sfinteste locul! Felicitari intregii echipe!
P.S. E 10 lei pe ziua de spitalizare, care suta!?!…
Felicitari cat timp puteti ajuta niste oameni care isi traiesc viata pe zile fara a mai avea in vocabularul lor cuvantul maine sau viitor. Felicitati doar atata timp cat ajutorul dvs este neconditionat;acestor oameni nu imi mai poti permite sa le pui conditii.respect fata de cei ce se confrunta cu aceasta boala perfida.
Respect dlui doctor….felicitări Pressalert pt aceasta campanie. Timisoara are oameni frumosi, mult prea ocupati sa realizeze lucruri bune…cei mai multi nu au timp sa apara in media. Acum putem sa-i cunoastem. Astept cu nerăbdare sa- i prezentati si pe restul.
Toata admiratia! Sunteti un medic,si un profesor extraordinar! iar pentru pacienti, o raza de soare 🙂
Dl dr. E mult prea ocupat sa participe la tot felul de seminarii prin strainatate ca sa poata avea grija cum se cuvine de pacientii sai. Discutam mai tot timpul cu rezidenta. Atunci cand mama avea durreri groaznice, de nici morfina nu isi mai facea efectul, a refuzat sa o interneze, ne-a spus sa o tinem acasa, ca dansul nu are ce sa ii faca. Aproape niciodata nu isi priveste pacientii in ochi cand le vorbeste, o face parand preocupat sa le citeasca fisa. Nu spun ca e usor ca medic oncolog, sa o faci, dar meseria aceasta nu e, tocmai de aceea, pentru oricine. Se poate si mai rau, dar eu nu l-as recomanda pe dl dr. Nimanui