CAMPANIE PRESSALERT.ro CÂŞTIGĂTORII Gheorghe Cocian, omul care a dus lumina de la...

CAMPANIE PRESSALERT.ro CÂŞTIGĂTORII Gheorghe Cocian, omul care a dus lumina de la Timişoara prin negura capitalismului sălbatic românesc

0
DISTRIBUIȚI

cocian elba02_resize

15 septembrie 1969. Ziua când proaspătul inginer Gheorghe Cocian a intrat pe poarta fabricii Elba. Şi nu a mai plecat de acolo până astăzi. Chiar dacă au trecut aproape cinci decenii. După 1990, a ajuns să ducă corabia „lumina de la Timişoara”, mândrie a economiei comuniste, prin furtuna economiei capitaliste şi să o facă din nou importantă pe piaţa corpurilor de iluminat.

Revoluţie şi muncă

„În viaţa îţi apar tot felul de întâmplări care-ţi dau, de fapt, drumul în viaţă. Am vrut să dau la Politehnică, dar dosarul meu în loc să ajungă la Cluj Napoca, eu eram din zona Bistriţa, a ajuns la Timişoara. Nu le-am spus nimic părinţilor mei, m-am dus, am dat examenul şi am intrat. Când am ajuns aici m-a surprins acel iz occidental pe care-l avea oraşul. Am venit prima oară ca tehnolog în mase plastice. Atunci, Elba se structura după ce au fost puse împreună toate fabricile private. A fost mult de muncă”, îşi aminteşte Cocian. După revoluţie, a ajuns director „prin concurs după vremurile în care femeia de serviciu dădea jos şeful şi îi spunea ce trebuie să facă. Am ajuns în conducere în partea a doua a anului, după ce conducerea instalată revoluţionar avea două mari probleme pe care nu le rezolva – să asigure de două ori pe lună salariile la miile de oameni şi să lămurească lumea că trebuie lucrat dacă vrei bani. Le-am spus că nu se poate altfel şi împreună cu ei am făcut un regulament intern care, în mare parte, a rămas neschimbat până acum.


Am stabilit, printre primele lucruri, că pleacă cine este prins furând orice”.

Şocurile economiei de piaţă

Primul şoc al economiei de piaţă a fost când „a apărut concurenţa şi ne-am dat seama că nimeni nu te mai ajută să-ţi vinzi produsele ca înainte. Le-am spus că, dacă nu ne trezim, ieşim de pe piaţă şi nimănui nu-i pasă. Un fost ministru din anii 90, Vasile Baltag mi-a spus <<nu te mai uita spre Bucureşti. Ia-ţi soarta în mâini. Nu produci, nu trăieşti>>. A fost primul semnal important”. A urmat apoi şocul când s-a dus la un târg internaţional de corpuri de iluminat, în 1992, la Hanovra. „Când am văzut ce-i acolo, eu, care aveam impresia că Elba este una dintre cele trei balene pe care stă pământul, m-am întors aşa de mic. Le-am spus colegilor că, dacă nu facem investiţii şi nu intrăm în ritmul competiţiei, nu avem nicio şansă”, îşi aminteşte cel care acum este CEO şi preşedinte al consiliului de administraţie al Elba. Un moment cheie a fost privatizarea prin MEBO „metodă în care nici măcar Ion Iliescu nu credea. Toţi cei care lucram am devenit acţionari. În 1995 am decis asta ca să nu ne conducă altcineva. Câştigam sau pierdeam pe mâna noastră. Sunt 2.200 de acţionari. În Elba nu există oameni extrem de săraci, cum nu există oameni extrem de bogaţi”.

Preţul victoriei

Au fost şi momente dureroase, când a trebuit făcută restructurarea, dar şi bucurii. Prima când „Renault ne-a recunoscut ca pe toţi ceilalţi perteneri europeni ai săi. A urmat Skoda, Volkswagen”. Cea mai mare bucurie – „am reuşit să facem ce am promis la privatizare. Am mutat Elba într-o locaţie nouă. E o altă fabrică cu tot ce este modern la această oră”. Deşi Elba este una din puţinele întreprinderi comuniste timişorene care a reuşit să rămână pe picioare şi să facă performanţă şi-n capitalism, Gheorghe Cocian susţine cu modestie că „este un caz normal de firmă care a reuşit. Poate aşa ar fi trebuit să reuşească 50% din firmele mari din România. E muncă şi seriozitate în ce faci”. Totul are un preţ – „sănătatea şi timp răpit din cel alocat familiei. Astea două lucruri sunt suficiente ca preţ”. După 47 de ani de Elba, Gheorge Cocian vrea să se retragă din conducerea executivă, rămânând în consiliul de administraţie. Legat de fabrică mai are o dorinţă „să prind 100 de ani de Elba, în 2021”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.