CAMPANIE PRESSALERT.ro CÂȘTIGĂTORII Ștefan Popa ”Popa’s”, caricaturistul stăpânilor lumii

CAMPANIE PRESSALERT.ro CÂȘTIGĂTORII Ștefan Popa ”Popa’s”, caricaturistul stăpânilor lumii

5
DISTRIBUIȚI

stefan popa popas 04

Este mai rapid decât computerul, a fost primul român care a intrat în Cartea Recordurilor Guinness, e vizitat de lorzi, ambasadori și de membrii unor delegații oficiale, în timp ce e apropiat de cei mai mulți șefi de stat care contează pe mapamond. Ștefan Popa Popa’s e mult mai mult de atât. E un timișorean care ne face cinste, un patriot adevărat de care țara aproape că uită că există.

Luna trecută, Popa’s a refuzat cazarea într-un hotel de patru stele, la Paris, unde a făcut furori la Salon du Livre. A fost invitat de Institutul Cultural Român și a pus două condiții (având în vedere că drumul până acolo, tot dintr-un patriotism exacerbat, și l-a plătit singur): să nu se arunce banii contribuabilului român pe hotel de lux, el poate sta și într-unul modest, și să expună în Salon d’Or din Palais de Behague – reședința ambasadorului nostru în capitala franceză. Acesta din urmă a cam strâmbat din nas, dar s-a conformat.

”Singurul sprijin l-am primit de la ICR, adică decontarea unei părți din cheltuielile cu deplasarea și cazarea. Am făcut observația că mi s-a rezervat un hotel prea scump, unde camera costa peste 200 de euro pe noapte, și am cerut unul modest. La fel, cu câțiva ani în urmă, am făcut la Berlin, când am făcut parte din delegația României la Târgul de turism. Am fost singurul din delegație care am stat la hotel de două stele, în timp ce restul a stat la cinci stele, și am fost singurul motiv pentru care România, în anul respectiv, a luat un premiu de la organizatori – acela pentru ideea de a mă aduce pe mine să desenez în timpul târgului”, ne povestește maestrul.

”Uzina” de opere de artă de pe strada Zoe

În atelierul maestrului, pe strada Zoe din Timișoara, te simți ca într-o uzină în care se nasc opere de artă. ”Popa’s, fără niciun dubiu, este cel mai mare caricaturist portretist contemporan la nivel mondial. Mă uluiește și viteza lui ( n.r. cu care desenează), care e fulminantă”, afirma Thierry de Montbrial. E ceva când așa ceva o spune unul ca De Montbrial. Adică unul din oamenii care conduc lumea ”pe bune”, membru în comitetul director al Grupului Bilderberg.

Ultimele creații ale lui Popa’s, antroposatire, sunt realizate după o tehnică nouă, super 3D. Maestrul consideră că pastel uscat, tehnică consacrată, nu e de ajuns, și că trebuie să țină mereu pasul cu vremurile. Tehnica nouă, super 3D e obținută prin straturi succesive, folosind și aerografe, ceea ce dă lucrării, în final, o volumetrie aparte.

Putin, ”răsfățatul” lui Popa’s

Criticii de artă spun că noile lucrări semnate de Popa’s sunt ”un absurd umoristic, un absurd dus la un grad mare de esențializare”. În ultimele creații i-a pus la punct pe Putin, Obama și Hollande, fără nicio emoție. ”Putin mi-e prieten, n-o să se supere”, ne spune cu un firesc în fața căruia nu poți reacționa.

Președintele rus este ironizat într-o lucrare care arată că nu are neaparat cea mai bună viziune în problema Crimeei, și totul e pe invers. În alta apare desculț, cerșind. Dar tot el e prezentat, în alt tablou, la adevărata-i importanță, care poate fi periculoasă. La o masă de biliard, mai marii lumii lovesc bilele cu tacurile, singurul care lovește altceva e Putin, el se joacă cu globul pământesc. ”Sper să nu se supere Putin. Suntem prieteni, iar el știe că nu am răutăți. Dar el e singurul șef de state care se joacă cu globul pământesc”, explică maestrul Popa’s.

caricaturi popas

În 2010, Putin avea deja în colecție trei portrete semnate Popa’s. ”Când i l-am dat pe al treilea, mi-a spus că e curios, pentru că în fiecare tablou arată altfel. I-am explicat că oamenii sunt diferiţi, de la un moment la altul”, a mai declarat artistul. O vreme, unul dintre ”preferaţii” lui Popa’s a fost fostul preşedinte francez Francois Mitterand, pe care, împreună cu soţia, i-a caricaturizat de foarte multe ori.

Obama: ”Dear Ștefan, thank you”

Ştefan Popa Popa’s este un cunoscut al evenimentelor internaţionale, și de-a lungul carierei sale artistice a stat față în față cu Dalai Lama, Kofi Anan, și așa mai departe. Cu toţii îi mulţumesc pentru portrete. Chiar și președintele Statelor Unite ale Americii. ”Dear Ştefan, thank you (…) for the caricature (…)” – scrie Barack Obama. Popa’s nu s-a întâlnit cu Obama, caricatura ce i-a făcut-o i-a fost trimisă în plic.

Popa’s a desenat mai toate personalitățile lumii și are acasă fie fotografii în compania celebrelor ”modele”, în timp ce acestea din urmă intră în posesia tabloului, fie de scrisori de mulţumire trimise de acestea. Acum câțiva ani e de notorietate un episod simpatic, petrecut cu ocazia unei percheziții făcute de autorităţi la o importantă personalitate publică de la noi: în biroul personajului s-a găsit o scrisoare de mulţumire din partea lui Madeleine Albright, care îi era adresată maestrului.

Artistul ”de curte” al Vaticanului

Popa’s a fost primul român intrat în Cartea Recordurilor, în 1995, după ce a realizat 131 de caricaturi în două ore. În toamna lui 2009 a fost desemnat de Papa Benedict al XVI-lea printre primii 100 de oameni importanţi ai planetei, apoi, în 2011, a primit, tot la Vatican, premiul Mediterraneo Arte (n.r. – acordat odată la trei ani, acesta i-a recompensat și pe Rita Levi-Montalcini, laureata Premiului Nobel pentru Fizică în 1986 sau pe Luciano Pavarotti).

Acum doi ani, Ştefan Popa Popa’s a devenit oficial artistul de curte al Vaticanului.


El a primit comandă chiar de la Papă să ilustreze două dintre albumele care au intrat în protocolul oficial al Înaltului Scaun. Albumele de lux cu portretele tuturor papilor s-au tipărit în serie limitată, numerotate de la 1 la 99.

benedict tablou (2)

Drept recompensă pentru munca sa, editura Vaticanului a decis să publice, separat de cele două albume, şi un catalog de artă, legat în piele de Cordoba, în care sunt prezente lucrările lui Popa’s alături de cele ale lui Caravaggio.

Popa’s = success

La Paris, Popas le-a ținut românilor (și nu numai) o lecție de patriotism. Ore în șir, în standul României de la Salon du Livre, a desenat fără să aibă timp măcar să se gândească la faptul că i-a obosit mâna. A fost gestul lui de patriotism față de țara noastră care, e convins, are nevoie de reprezentanțe pozitive ”afară”. Zeci de minute, de la simplii vizitatori la înalți diplomați, toți au așteptat în Salon, la coada din fața fotoliului din care desena artistul. ”Am fost întotdeauna un patriot. Poate că termenul e depășit, dar eu mi-am iubit și îmi iubesc țara, chiar dacă ea nu a făcut mai nimic pentru mine”, mai spune Ștefan Popa Popa’s.

Un critic de artă francez scria că dacă s-ar lipi una de alta caricaturile făcute de Popa’s s-ar înconjura Pământul la Ecuator de câteva ori.

5 COMENTARII

    • Prietene, pentru cultura ta generala e bine sa stii ca Popas s-a nascut la Caransebes. Acuma, ori tu stai prost cu geografia, ori cu altceva, nu spun cu ce pentru ca nu vreau sa pornesc polemici cu tine, dar sa plasezi Caransebesul in Oltenia mi se pare prea mult, asa ca iti voi spune totusi ca daca Popas e oltean, tu sigur esti un bou !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.