Capitala Timișoara – oameni “altfel”, politicieni “la fel”

Capitala Timișoara – oameni “altfel”, politicieni “la fel”

1
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Timișoara a avut mereu un vis. A vrut să fie capitală. Iar acum are și o ocazie. Aceea de a deveni Capitală Culturală Europeană. Are toate premisele necesare. Teatre, operă, instituții de cultură, o suită de scriitori avizați și talentați, în genere, oameni de valoare. Principalul său atu este, însă, că are o populație care mereu a fost “altfel”. De câte ori vin oameni din alte părți ale țării în urbea de Bega, îi auzi spunând: “Măi, în Timișoara oamenii sunt altfel, mai civilizați,  mai respectuoși. Foarte frumos acolo”. Iar asta ne face să fim mândrii. Faptul că orașul nostru impune o formă de respect tuturor celorlalți locuitori ai României este dovada clară că Timișoara și timișorenii sunt “altfel”.

Problema este că politicienii care o conduc sunt la fel. La fel ca întreaga clasă politică din România. Dacă nu se gândesc la propriile interese și la cum să-și umfle conturile, pun orgoliul deasupra unui oraș întreg. Nu am înțeles prea clar cum se va prezenta Timișoara în competiția de capitală culturală europeană, cât vor conta palmierii, zebra și iepurașii la punctajul general. Nu am auzit vorbindu-se de un muzeu al Revoluției, de punerea în valoare a clădirilor monument ale orașului (cu excepția unor inițiative independente de acest proiect) sau de nume mari ale culturii timișorene cum sunt Șerban Foarță, Ștefan Popa Popa’s, Alexander Hausvater, Ioan Holender și mulți, mulți alții care ar fi trebuit să fie ambasadori ai Timișoarei.


Sunt, în schimb, ignorați, performanțele și expertiza le sunt puse în umbra grandorii politicienilor noștri care le știu pe toate și sunt și buni la toate.

Competiția se cheamă, totuși, Capitală Culturală Europeană, iar în campanie nu sunt implicați tocmai cei care au legătură directă cu domeniul cultural, oameni de o valoare incontestabilă în domeniile din care provin, dar net inferioară în raport cu orgoliile politico-fantastice ale politrucilor de astăzi. De ei nu am auzit, nu am văzut nimic scris pe afișele de campanie, am auzit în schimb de supărările unora sau ale altora, de satisfacții și insatisfacții, de firme, de bani, de bugete, de festivaluri și megafestivaluri cu artiști de talie internațională, intergalactică și megafantastică. Mare parte a timișorenilor nu știu cine sunt acești oameni de valoare, simboluri ale orașului, dar și ale României. Sigur că pe oameni de asemenea talie nu îi poți închide într-o cușcă la ZOO sau într-un țarc în centrul orașului pentru a fi admirați și giugiuliți de gloate. Ei au păreri, viziuni, posibil divergente de cele ale celor care vor doar să facă băi de mulțime și au un singur motto: “Spiritul orașului suntem eu”. Când toți acești oameni vor ieși la rampă, timișorenii vor fi acolo să-i susțină. Pentru că spiritul orașului sunt ei, iar noi vom fi mai mult decât fericiți că are, în sfârșit, cine să ne reprezinte.

 “Ghici, ghici, ghici

ce e aia kitsch

– E o chiciură de stele

pe un cer de un albastru

ca un fund de cratiţă,

cu un înger, printre ele,

înotând, în sos albastru,

ca o caracatiţă!”

(Ghici, ghici, ghici – Șerban Foarță)

1 COMENTARIU

  1. capitala europeana CULTURALA? :)))))) cred ca e ironic titlul…Timisoara e subdezvoltata cultural deocamdata…poate peste 50 de ani, dar cum se inchid pe zi ce trece tot mai multe scoli, NICI ATUNCI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.