Ce metodă a găsit conducerea Spitalului Județean Timișoara pentru a face angajări,...

Ce metodă a găsit conducerea Spitalului Județean Timișoara pentru a face angajări, deși posturile sunt blocate

2
DISTRIBUIȚI

spital-judetean-technocer-640x4261

Nu există secție în cadrul Spitalului Județean Timișoara în care nu fie nevoie de cel puțin câteva infirmiere și asistente. Astfel, cel mai mare spital din vestul țării își desfășoară activitatea în regim de  avarie.


În condițiile în care nu există nicio șansă să se poată face angajări, pentru că posturile vacante sunt blocate de  câțiva ani, conducerea Spitalului Județean Timișoara a găsit o altă soluție prin care să angajeze persoane noi.

Florin Bîrsășteanu, directorul medicul al unității spitalicești, a afirmat că va angaja pe PFA personal medical. “Singura modalitate de a angaja, fără a obține acordul Ministerului de Finanțe, este să angajăm personal pe PFA. Este o soluție la îndemâna conducerii, dar degrevează bugetul de medicamente și materiale sanitare. Doar în acest fel putem rezolva deficitul de personal”, a explicat Florin Bîrsășteanu.

O nevoie acută de asistente și infirmiere este în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, în care pacienții se zbat între viață și moarte, unde s-a reușit, deja, angajarea de personal medical pe PFA.

2 COMENTARII

  1. Mda. Nu e doar spitalul judetean. O multitudine de institutii bugetare apeleaza mai nou la metoda asta. O metoda perfida si nesanatoasa… De ce? Ia sa vedem:
    Blocarea posturilor si interzicerea angajarilor in sistemul bugetar a fost o masura de austeritate luata pentru a limita cheluielile si deficitul economic. Adica sa nu cheltuim mai mult decat producem. Noi ca stat/tara …economie.
    Masura, luata asa global e stupida evident pentru ca blocheaza angajarea unor oameni in posturi cheie , strict necesare. Este o masura care demonstreaza incompetenta guvernantilor si administratiilor de a face taieri si reduceri de personal in locuri neesentiale, la posturi neproductive. Si de fapt ce se intampla:
    Oameni care muncesc..in posturi cheie,…cei care muncesc cel mai mult… pe salarii mediocre, pleaca, pleaca in strainatate sau in sistemul privat. Cei care freaca menta cu succes…birocratiii, si cei aflati in posturi caldute…nu au motive sa plece, se complac…se fac ca muncesc iar salariul nemeritat pe durata nedeterminata.. curge.
    Si astfel ca s-a ajuns la crize de personal in posturile …grele.
    Au gasit solutia „salvatoare” cu PFA-ul. Insa angajand oameni pe ..PFA, acestia pot fi motivati platinduli-se sume mai mari decat unui angajat. Si astfel se ajunge in situatia absurda ca nu se fac economii la buget ci dimpotriva…cheltuielile cresc. Si sa luam in calcul si varianta contractelor civile pe baza de cumetrii pe sume mari si fara ca respectivul PFA sa aiba o activitate real productiva sau necesara.
    Pe de alta parte un PFA nu pateste toate taxele care li se cer unui angajator pentru un angajat… aproape toate dar nu toate, astfel ca se duc mai putini bani spre buget (o forma mascata de evaziune fiscala).
    In plus „angajatul” pe PFA in posturi cheie, unde se cere munca si knowhow, poate fi exploatat mai cu sarg. Acesta fiind „angajat” in baza unui contract civil…nu este protejat de codul muncii, neavand drepturile care deriva din acesta. Este problema sa cum se protejeaza singur… cat munceste daca vrea sa castige un banut sa-si asigure traiul de zi cu zi. Si nu prea are optiuni de a refuza sa fie suprasolicitat…pentru ca nu are de ales. Contractul civil limitat poate fi neprelungit, la discretia angajatorului.
    In concluzie…economii la buget nu se fac, cei care ocupa posturi nemeritate sunt mai mult decat bine mersi, iar cei care muncesc sunt exploatati si nu au drepturi.
    Halal solutii originale si „salvatoare” made in Romanica .
    Un economist ar diseca mai bine ca mine fenomenul…ar trebui ca jurnalistii nostri cu pregatire economica sa analizeze treaba. Dar nu o fac pentru ca multi (marea majoritate) dintre ei sunt si ei PFA sau pe legea 8. Si e un fenomen paralel cu cel bugetar. O forma de evaziune fiscala mascata si legala. Dar nu realizeaza ca fac rau , codul muncii devenind superfluu ne vom intoarce la o epoca de la inceputurile industrializarii in care angajatii nu au drepturi si nimeni nu ii apara si nu ii protejeaza. Iar deficitul economic…creste si ceste…si nu sunt bani pentru medicamente samd. Cerc vicios care ne va duce tot in jos. Dar pentru ca azi e Duminica pastelui…va amintesc, din pacate, sau din feicire, depinde de perspectiva: Nimic nu e batut in cuie. Hamin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.