Chiar este nevoie să bem doi litri de apă pe zi pentru...

Chiar este nevoie să bem doi litri de apă pe zi pentru a avea o viață sănătoasă? Ce spune un specialist timișorean

0
DISTRIBUIȚI

apa

O mulțime de reclame sunt difuzate la televizor în care ni se recomandă să consumăm minimum doi litri de apă pe zi pentru o viață sănătoasă. Ba mai mult, specialiștii spun că aportul insuficient de lichide determină apariția pietrelor la rinichi. Au apărut chiar și o mulțime de controverse legate de această cantitate de lichide recomandă zilnic.

Totuși, Adalbert Schiller, șeful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, atrage atenția că cei doi litri de apă pe zi nu reprezintă neapărat garanția unei vieți cât mai sănătoase.


“Pentru un rinichi normal, fără probleme deosebite, existența unui consum mare de apă nu este neapărat obligatoriu. Sigur, ideal ar fi să avem un consum de apă undeva între 1.500 și 2.000 de mililitri, dar este foarte variabil în funcție de vârstă, de ce patologii există. E limpede că rinichiul îmbătrânește odată cu noi și în aceste condiții o persoană de 70 de ani, de exemplu, nu-și permite luxul de a nu mai consuma lichide pentru că se poate dezechilibra tot timpul”, explică Adalbert Schiller.

Medicul timișorean mai precizează că unele persoane pot dezvolta anumite boli chiar dacă au consumat sau nu doi litri de apă pe zi. Una dintre afecțiuni este piatra la rinichi. “Dacă totul ar fi extrem de simplu, am spune că trăim într-o zonă în care conținutul sărurilor din apa de băut este foarte mare, dar dacă consumăm lichide, prevenim apariția litiazei renale. Dar problema este mult mai complicată, formarea pietrelor la rinichi poate să fie dependent de efecte metabolice sau congenitale în structura rinichiului. Există persoane pierzătoare de calciu și habar nu au de treaba asta și se trezesc că dezvoltă pietre la rinichi sau nu. Există o bază de date a australienilor care nu a reușit să evidențieze faptul că dacă consumăm 2.000 de mililitri de lichide pe zi nu vom dezvolta pietre la rinichi”, mai explică șeful Clinicii de Nefrologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.