Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia miercuri activitatea. Până în toamnă...

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia miercuri activitatea. Până în toamnă se doreşte finalizarea proiectului

0
DISTRIBUIȚI

constitutia-romaniei-cronicaromana-ro

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat că miercuri comisia pentru revizuirea Constituţiei îşi reia lucrările, stabilindu-se noi etape, astfel că în 3 săptămâni urmează să se depună noi amendamente, iar textul proiectului să fie finalizat până în toamnă, când se speră că va ajunge la vot în Parlament.

„Am primit în şedinţa Biroului Permanent de azi raportul complet al Curţii Constituţionale, pivind legea de revizuire a Constituţiei. Am discutat cu preşedintele comisiei, Crin Antonescu, am stabilit convocarea comisiei de revizuire, pentru miercuri”, a anunţat Chelaru.

El a precizat că urmează două etape, una, mai lungă, care va fi până în jurul datei de 7 iunie şi care vizează punerea de acord a textului proiectului de lege pentru revizuirea Cosntituţiei în primul rând cu raportul Curţii Constituţionale, unde sunt 26 de aspecte care sunt declarate neconstituţionale care trebuie scoase din acest proiect, precum şi cu opinia pe care Comisia de la Veneţia a transmis-o Parlamentului.

„În perioada aceasta de două luni de zile, am solicitat în Biroul Permanent ca toate grupurile parlamentare să înainteze către comisie amendamente.


Deci, trei săptămâni, începând de miercuri, se vor putea depune în continuare amendamente”, a spus senatorul PSD, precizând că este vorba şi despre amendamente venite din partea societăţii academice, a societăţii civile sau a specialiştilor care au lucrat în comisie.

Potrivit senatorului PSD, de data aceasta „nu mai contează respectarea unui termen, ci calitatea textului, ca el să răspundă cerinţelor unei Constituţii care se doreşte europeană şi să răspundă şi dorinţelor societăţii”.

Ioan Chelaru a mai spus că, după această etapă, urmează ca această comisie să formuleze un raport asupra proiectului de revizuire, care „în toamnă va ajunge în Senat şi mai apoi în Cameră, pentru un vot”.

„Este o muncă extrem de migăloasă, asupra căreia toţi membrii comisiei şi-au propus să lucreze şi vom apela şi la sprijinul unui colectiv de specialişti în drept constituţional şi nu numai, şi administrativ şi în alte domenii. (…) La final, comisia va putea prezenta un proiect care să îndeplinească criteriile solicitate”, a mai spus Chelaru.

Potrivit senatorului PSD, cel mai probabil un referendum pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc în toamna anului viitor.

Foto: cronicaromana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.