Corpul de control al primului ministru CONFIRMĂ, după patru ani, dezvăluirile PRESSALERT.ro...

Corpul de control al primului ministru CONFIRMĂ, după patru ani, dezvăluirile PRESSALERT.ro despre licitaţia pentru piaţa de la Lovrin. Vezi cine şi cum a abuzat legea

3
DISTRIBUIȚI

piata lovrin 3

PRESSALERT.ro a dezvăluit, în ianuarie 2010, culmea licitaţiei în România – la Lovrin lucrările la piaţa agroalimentară au fost finalizate în octombrie 2009, deşi câştigătorul licitaţiei, SC Agma Tiucă Construct SRL, a fost stabilit în ianuarie anul următor, după ce înainte Crăciun guvernul Boc a alocat bani din fondul de urgenţă pentru obiectivul din colegiul pedelistului Alin Popoviciu. La vremea respectivă primarul PDL Vasile Graur declara pentru PRESSALERT.ro  ” nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a făcut lobby pentru bani şi de la domnul preşedinte Constantin Ostaficiuc (preşedintele consiliului judeţean şi PD-L Timiş).  Nu s-a lucrat efectiv la piaţă, s-au făcut lucrări de consolidare a terenului. Au fost lucrări mici făcute de AGMA Tiucă. Au zis că dacă le-au făcut pe astea, de ce să nu participe şi la licitaţie”. După patru ani, Corpul de control al primului ministru a confirmat, printr-un raport care a fost trimis inclusiv către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, faptul că în spatele acestei operaţiuni este un lung şir de ilegalităţi, care începe la Primăria Lovrin şi se termină la Guvernul României.

Deşi banii au fost atribuiţi de guvern în procedură de urgenţă, în condiţiile în care efectiv lucrările au fost începute încă din 2008, chiar dacă nu exista la momentul respectiv nicio procedură de atribuire a lucrărilor publice, nu se ştie cum s-a ajuns ca Executivul să dea banii pentru că de la autorităţile locale nu a plecat niciun document oficial către Bucureşti. „Suma de 3.000.000 RON a fost alocată nejustificat comunei Lovrin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin HG 1614-2009, întrucât nu au fost întocmite documente din care să rezulte modalitatea în care s-a stabilit suma alocată pentru realizarea proiectului „Extindere piaţă agroalimentară Lovrin”, precum şi circumstanţele care atribuiau cheltuielilor aferente acestui proiect un caracter urgent sau neprevăzut”, se arată în raport.

În nota de fundamentare care a stat la baza emiterii HG -ului s-a invocat faptul că piaţa din Lovrin „constituie un obiectiv economic de o importanţă deosebită pentru întreaga regiune şi reprezintă totodată o sursă importantă de venit la bugetul local”.


Ulterior deschiderii, piaţa a funcţionat doar în zilele de duminică. Nota de fundamentare a hotărârii de guvern a fost semnată şi de ministrul Administraţiei şi Internelor din perioada respectivă, Vasile Blaga, cel care ulterior a ajuns senator de Sânnicolaul Mare. Ancheta a scos la iveală că „proiectul aferent HG nr.1614/2009 nu a fost gestionat de către structurile de specialitate cu atribuţii în domeniul unităţilor administrativ – teritoriale, respectiv al asistenţei juridice” ale MAI.

În condiţiile în care lucrările la piaţa din Lovrin au fost începute, efectiv, în decembrie 2008, de către cei de la Agma Tiucă Construct SRL primăria condusă de pedelistul Vasile Graur a încercat să dea o aparenţă de legalitate şi a anunţat pe SEAP o procedură de licitaţie deschisă. Corpul de control a constatat că prin atestarea de date nereale în anunţul de licitaţie de către primarul Graur fapta acestuia „poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual”.  Pentru că au fost contestaţii, au fost iniţiate alte două „proceduri” de atribuire pentru a se crea o aparenţă de legalitate. De altfel, recepţia de terminare a lucrărilor s-a efectuat la cinci zile după alocarea banilor de către guvern, iar stabilirea câştigătorului licitaţiei la aproape o lună după acest moment.

Şirul ilegalităţilor nu s-a oprit aici, constatându-se că din banii alocaţi de guvern pentru amenjarea pieţei, o parte din fonduri, peste 50.000 lei, au fost deturnate fiind plătite lucrări care nu aveau legătură cu destinaţia stabilită prin HG. În aprilie 2010, guvernul Boc a mai alocat alţi 150.000 lei din fondul de rezervă după ce primarul de Lovrin a trimis o notă în care susţinea, în mod mincinos, că lucrările la piaţă nu au fost finalizate şi mai trebuie bani pentru parcarea din faţă.

3 COMENTARII

  1. Asa procedau pdl-eii …intai dadeau banii si apoi se facea proiectul ,ca licitatorul ales statea la usa …sa aiba dupa ce lucra!!toate bazele sportive,gradinite, parcuri ,erau ale celor de la pdl si apoi se faceau proiectele de executie ,fiindca in urma cu doi ani ..prin 2008-2009 s-au facut studii de fezabilitate la toate primariile lor …ce au vrut bani pt campania si asa le indeplineau dorintele de cheltuieli …..asa s-au cheltuit aiurea banii de la FMI ….iar acum se descopera marea mizerie cum unii au facut averi desi erau prosti si hoti ,iar toate ….operele lui udrea se distrug cu viteza luminii …..pana sa fie pedepsita se alege iar prin parlament ,ca merita nu??

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.