Cum arată robotul creat pentru serviciile secrete. Sute de studenți se întrec...

Cum arată robotul creat pentru serviciile secrete. Sute de studenți se întrec la Timișoara în competiția RoboTEC

2
DISTRIBUIȚI

IMG_2720

Aproximativ 300 de studenți din România și Macedonia se află, în aceste zile, la Universitatea Politehnica din Timișoara, unde are loc o nouă ediție a concursului RoboTEC. Viitorii ingineri au muncit luni întregi pentru a crea roboți cu totul speciali, care să câștige marele premiu. Nu mai puțin de 16 echipe și-au pus, astăzi, roboții la încercare în patru probe diferite: Labirint, Urmărirea liniei, Sumo și Freestyle.

Printre participanți se numără și doi studenți, îndrumați de un profesor universitar, de la Facultatea de Inginerie din Timișoara, care au obținut anul trecut, la același concurs, premiul întâi. Pentru că își dorește ca și în acest an să fie pe podium, echipa hunedoreană a înscris în concurs șase roboți cu care a participat la toate cele patru probe ale concursului.

Ovidiu Tirian, șef de lucrări în cadrul Facultății de Inginerie din Hunedoara, ne-a povestit că cel mai interesant robot pe care l-au creat este unul foarte util celor care lucrează în serviciile secrete, și anume robotul mobil cu braț articulat. “Acest robot se poate deplasa, pentru că are un sistem de locomoție pe roți, iar cu ajutorul brațului articulat poate să mute un obiect dintr-un punct A într-un punct B. În momentul în care apare o informație că există un colet în care se suspectează că este o bombă, acest robot poate fi trimis, prinde cu brațul acel colet și îl duce într-o zonă mult mai puțin periculoasă, unde bomba poate fi dezamorsată”, explică profesorul universitar.

Un alt robot poartă numele „sortatorul de culori”, și asta pentru că are capacitatea de a recunoaște obiectele în funcție de culori și de a le transporta în depozite corespunzătoare culorii.


“Acest robot este util pe acele benzi unde oamenii trebuie manual să sorteze diferite obiecte”, precizează Ovidiu Tirian. Cei doi roboți au participat la cea de-a patra probă a concursului, cea de Freestyle, adică proba la alegere.

Concursul RoboTec este organizat în cadrul celei de-a șaptea ediții a proiectului iTEC, cel mai important concurs de IT&C din vestul țării, Liga AC fiind principalul organizator. RoboTec este o secțiune specială dedicată studenților pasionați de robotică și inteligență artificială. Festivitatea de premiere va avea loc duminică.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.