Cum au reușit liceeni timișoreni să realizeze un minisatelit din cele mai...

Cum au reușit liceeni timișoreni să realizeze un minisatelit din cele mai neașteptate materiale FOTO

27
DISTRIBUIȚI

101. Umfland baloanele cu Heliu

Cei 30 de liceeni de la colegiile timişorene C.D.Loga şi N. Lenau care au petrecut  „Săptămâna Altfel” la cabana Gârbova din Munţii Baiului, aflată la o altitudine de peste 1.300 de metri, s-au achitat cu succes de misiunea pe care şi-au propus-o, aceea de a construi şi lansa un minisatelit CanSat pentru obţinerea mai multor informaţii cu ajutorul unor senzori, şi au reuşit, totodată, să se distreze de minune. După ce au urcat cu telescaunul la cabană şi au putut admira minunata panoramă cu Vârful Omu, Crucea de pe Caraiman, Colţii Morarului sau Platoul Jepilor ,iar a doua zi au făcut o plimbare în împrejurimi şi la Predeal, au trecut la partea ştiinţifică a excursiei.

Minisatelitul, un real succes

Prima acţiune a constat în testarea echipamentelor de transmisie de pe minisatelit, acesta fiind trecut printr-o ştafetă din mână în mână, pe o diferenţă de nivel de aproximativ 400 de metri şi în punerea la punct a eventualelor ecranări ale transmsiei. În dimineaţa zilei următoare, minisatelitul a fost ridicat la o înălţime de aproximativ 200 de metri deasupra platoului cabanei cu ajutorul unui cluster de 20 de baloane umplute cu heliu, care a fost ataşat la capătul unei corzi. Satelitul a fost echipat cu doi senzori de temperatură, un senzor de presiune şi măsurarea altitudinii şi unul pentru măsurarea acceleraţiei în 3D, acestea fiind dotările standard pentru un CanSat. „Componentele minisatelitului placa de bază, procesorul Arduino şi senzorii – au fost primite de la ESA (European Space Agency) iar copiii le-au montat, le-au pus în funcţiune şi au programat procesorul” povesteşte dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la colegiul Loga, care a iniţiat acest cerc ştiinţific, după ce a participat, în Norvegia, la un curs CanSat pentru profesori. Minisatelitul a stat în aer aproape cinci ore. „Pentru simularea unui concurs, satelitul e lansat la înălţime, de unde e lăsat să cadă cu ajutorul unei paraşute,  datele fiind obţinute descendent. Acum am procedat invers, satelitul a fost coborât şi urcat de mai multe ori, pentru a obţine mai multe seturi de date ascendent” a adăugat profesorul Golcea. Toate datele au fost recepţionate pe calculator prin transmisie radio iar la procesarea acestora se va putea determina sensibilitatea senzorilor, dacă există o constantă a datelor obţinute sau dacă senzorii sunt mai rapizi decât viteza de ascensiune a minisatelitului.

Au îmbinat utilul cu plăcutul

La rugămintea proprietarului cabanei Gârbova, Ciprian Peticilă, tinerii cercetători vor determina şi altitudinea exactă la care se află cabana, care nu e cunoscută până acum pe baza unor date ştiinţifice. Din cauza lipsei oricărui curent de aer, intenţia de a ridica CanSat-ul cu autorul zmeelor nu a putut fi materializată. Deoarece activitatea pregătitoare pentru experienţele practice din tabără s-a desfăşurat pe echipe, tot la cabană a avut loc şi o sesiune de două zile în care s-a făcut prezentarea teoretică a întregului proiect, în faţa întregii echipe. „Copiii care s-au ocupat de fizica zborului cu balonul au avut inspiraţia de a scoate şi filmele de la prăbuşirea aerostatului german Hindenburg, dirijabil umplut cu hidrogen care făcea curse transatlantice şi care, în 1937, a luat foc chiar deasupra locului de aterizare” povesteşte prof. Golcea. Vizita preconizată la castelul Peleş a fost compromisă din cauza zăpezii abundente care a căzut peste noapte şi compensată cu o bătaie cu bulgări de zăpadă pe cinste, sub supravegherea unui om de zăpadă care a prins contur în activitatea extra-ştiinţifică a cercetătorilor spaţiali. N-au lipsit nici alte activităţi specifice, precum focul de tabără şi serile muzicale.

Experimentul va ajunge pe simeze

Datele procesate şi numeroasele fotografii făcute în tabără vor fi prezentate la vernisajul expoziţiei, în 24 aprilie, care va închide acest proiect.


În următoarea etapă, se va trece la multiplicarea montajului standard de CanSat şi se vor adăuga noi senzori, pentru determinarea prezenţei radiaţiilor ionizante sau pentru determinarea câmpului magnetic al pământului, astfel încât fiecare echipă să fie individualizată prin senzorii proprii. Lansarea va fi făcută pe data de 1 iunie, într-o tabără la Poiana Mărului, oferită de UVT. Proiectul, în ansamblul său, este sprijinit de dr. Virgiliu Pop, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română şi de prof. dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT. Deocamdată, copiii s-au întors încântaţi din această excursie. „A fost o excursie extraordinară, ne-a plăcut foarte mult partea cu lansarea satelitului, a fost o premieră, mai ales că aşa ceva nu se prea face în <<Săptămâna Altfel>>” mărturiseşte Anca Goldiş, una din elevele participante la acest proiect. „Întreaga echipă a avut parte de experienţe mult mai interesante şi utile faţă de ceea ce facem la şcoală, am putut lucra cu toţii, nu numai să ne limităm să-l urmărim pe domnul profesor. Toţi ne-am simţit minunat, am învăţat lucruri pe care nu le facem la şcoală, mai ales că eram mulţi din clasa de ştiinţele naturii, iar despre sateliţi ştiam mai mult lucruri abstracte” a adăugat Anca.

27 COMENTARII

  1. A fost o experienta extraordinara in care am invatat mai multe decat ne-am asteptat si in orice caz mai mult decat se invata in activitatile clasice din spatamana altfel. Abia asteptam urmatoarele proiecte alaturi de domnul profesor Golcea.

  2. Un proiect foarte interesant pentru saptamana altfel , diferit de vizionarea unor filme si vizitarea facultatilor . Sa speram ca mai multi profesori urmeaza exemplul domnului Golcea.

  3. Foarte special acest proiect…pot zice chiar…unic…nu cred ca s-a mai facut un astfel de proiect in care sa fie implicati liceenii…un model demn de urmat si de generatiile viitoare

  4. După părerea mea această excursie a fost combinatia perfectă intre știință și amuzament!Cea mai plăcută excursie in care am fost până acuma!

  5. Una dintre cele mai faine experiente din anii de liceu .. cu adevarat o scoala altfel, in care invatarea s-a imbinat cu activitati practice pe care sigur nu le voi uita niciodata. Multumesc domnului profesor dr. Sandu Golcea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.