Cursuri pentru tătici. Ce trebuie să faci pentru a obține zile libere...

Cursuri pentru tătici. Ce trebuie să faci pentru a obține zile libere în plus la nașterea copilului

1
DISTRIBUIȚI

puericultura

Tatăl noului născut poate beneficia de 15 zile de concediu paternal plătit, dacă a obținut un atestat de absolvire a unui curs de puericultură, conform legii nr. 210/1999, aprobată prin H.G. nr. 244/2000. La Timișoara, aceste cursuri sunt ținute în mediul virtual, de către dr. Ioana Vârtosu, în cazul unui proiect al Asociației „Școala Mamei Junior”.

În timpul cursului, viitorul tătic învață despre naștere, despre cum decurge travaliul sau nașterea, care e rolul său în viața noului membru al familiei, igiena bebelușului sau colicile abdominale. Cei interesați au de urmărit cele 11 videoclipuri și tutoriale pentru a se informa, iar la final primesc certificatul de tată pregătit să își crească bebelușul.

”Mai întâi vei putea analiza sub toate aspectele, într-o manieră comprimată, ce înseamnă sarcina și identitatea de părinte, mai apoi mama se va informa prin intermediul unor videoclipuri cateva lucruri nescrise despre sarcina și ce rol are alimentația și sportul în sarcină, ca la final, împreună cu viitorul tătic – prin intermediul unor tutoriale scurte – să afle cele mai importante lucruri legate de apariția și primele săptămâni ale noului membru al familiei”, explică dr.


Ioana Vârtosu.

Opțiune

Cursul e absolut necesar în cazul în care, după venirea pe lume a bebelușului, decizia familiei este ca mama să se întoarcă la serviciu, iar tatăl să rămână acasă cu cel mic. ”Soția mea câștigă mai bine”, spune Cornel. Ea lucrează în domeniul stomatologiei, iar în momentul în care s-a născut copilul, decizia a fost simplă: mama va merge la serviciu, tata va sta cu micuța. Bărbatul povestește că lecțiile deprinse în timpu cursului de puericultură iau fost de un real folos: ”Fără ele nu știu cum mă descurcam”.

Lecții gratuite, online

Cursurile de puericultură dedicate bărbaților organizate de Asociația „Școala Mamei Junior” sunt gratuite și vin să lămurească toate „panicile” prin care ajung să treacă proaspeții tătici. Până acum, peste 1.500 de tătici au absolvit acest curs.

Absolvirea le dă taților dreptul legal la concediul postnatal. Conform legislației, doar părintele cu atestat în puericultură beneficiază de 10 zile suplimentare de concediu postnatal plătit, pe lângă cel legal de 5 zile, la care are dreptul orice bărbat în momentul în care devine tată.

Inițiativă paternă

Inițiativa acestui proiect îi aparține, bineînțeles, unui tătic, Călin Iepure, care a participat fizic în Timișoara la astfel de cursuri. Apoi a înțeles, discutând cu alți prieteni din țară, că și alți tineri tați ar fi interesați și că nu au unde învăța puericultură, iar varianta online a cusrurilor a fost mai atractivă și mai accesibilă.

Această metodă de învățare interactivă a ajutat până acum mii de tineri căsătoriți nu numai să-și dezvolte abilități de părinți, ci și să aștepte cu mult mai mare încredere apariția noul născut în sânul familiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.