Episcopia Romano-Catolică acuză Primăria Timișoara că a eliberat autorizația de construire a...

Episcopia Romano-Catolică acuză Primăria Timișoara că a eliberat autorizația de construire a unei grădinițe private pe baza unor acte false. UPDATE Ce spune primarul Robu

2
DISTRIBUIȚI

securedownload

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara se luptă încă din anul 2005 să intre în posesia unui teren aflat pe strada Aurora, nr. 6-8, în apropierea fostului hipermarket Real. Din cauza mai multor ilegalități care s-au realizat de-a lungul anilor, episcopia nu a reușit nici în acest moment să recupereze terenul care face parte din fostul complexul mănăstiresc “Marienheim”. Mai mult, firma Constructim a cumpărat terenul revendicat de Episcopia Romano-Catolică de la stat anul trecut și a început să construiască o grădiniță privată. Deși reprezentanții episcopiei i-au anunțat pe cei de la municipalitate să nu elibereze niciun aviz sau autorizație pentru acest teren, pentru că terenul este în litigiu, Primăria Timișoara a eliberat o autorizație de construire.

Dagmar Boss, avocata Episcopiei Romano-Catolice, a afirmat, astăzi, că totul a pornit în anul 1949, când au fost naționalizate toate bunurile bisericești  romano-catolice, printre care și mănăstirea “Marienheim” din Timișoara. După 1989, Episcopia Romano-Catolică a inițiat o serie de revendicări pentru a-și recupera bunurile, printre care și terenul de 2.890 de mp de pe strada Aurora, nr. 6-8. “Acest teren nu a putut fi retrocedat episcopiei pentru că a trecut ilegal în proprietatea societății “Servagromec” în baza unor contracte dubioase. Ulterior, terenul a fost trecut pe numele socrilor administratorului societății, administrator care a și fost condamnat pentru aceste ilegalități”, a explicat avocatul Episcopiei Romano-Catolice.

Totuși, după aceste condamnări, terenul nu a ajuns în posesia episcopiei. Și asta pentru că socrii administratorului societății “Servagromec” au garantat cu acest teren datoriile ginerelui față de stat. Cum societatea nu și-a achitat datoriile, ANAF a executat-o silit și a scos la licitație terenul litigios, care a fost cumpărat de către firma Constructim anul trecut.

Tranzacții controversate

De abia în toamna anului trecut, Episcopia Romano-Catolică a aflat despre ce s-a întâmplat cu terenul de pe strada Aurora, când s-au trezit cu utilaje pe teren și gardul spart.


În zadar s-au depus plângeri împotriva noului proprietar și chiar a fost atenționată Direcția de Urbanism a Municipiului Timișoara, dar nimeni nu i-a luat în considerare pe reprezentanții episcopiei. “Primăria Timișoara a eliberat în data de 25 martie 2014 o autorizație de construire pentru realizarea unei grădinițe private, autorizație de construire care are la bază o carte funciară falsificată, neobservată de “vigilența” unora din cadrul primăriei”, a explicat Nicolae Lauș, director al cancelariei episcopale.

Reprezentanții episcopiei au fost și în audiență la primarul Robu, luni, în încercarea de a găsi o soluție pentru a opri lucrările pe acel teren, iar edilul șef a promis că va întocmi un act din care să rezulte că autorizația de construire s-a eliberat pe baza unor acte ilegale. “Credem că acum se tergiversează anularea autorizației de construcție ca să se poată ridica clădirea pentru că am aflat, ieri, că de abia acum s-a realizat o comisie în cadrul Primăriei care să analizeze cine a eliberat autorizația. Mi-e frică să nu se ajungă în situația ca Primăria Timișoara să demoleze pe banii ei clădirea întrucât constructorul se grăbește să finalizeze grădinița, ca s-o poată vinde până în toamnă”, a mai precizat Nicolae Lauș.

Nemulțumiți că autoritățile din țara noastră nu îi sprijină pentru a obține terenul revendicat, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice au trimis o scrisoare și Comisiei Juridice a Uniunii Europene.

“Este trist și păcat că această situație indezirabilă apare într-un oraș cultural care candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană. Deși nu mai trăim în regimul comunist, bisericii nu i se acordă ceea ce i se cuvine, ci i se și ia. Ne-am dori să realizăm o biserică pe acel teren pentru credincioșii noștri”, a mai explicat Nicolae Lauș.

UPDATE Edilul-șef disculpă primăria și spune că dacă documentul incriminat este fals, atunci autorizația de construcție va fi anulată. „CF- urile nu le emite primăria, trebuie să fim puţin atenţi la actul de comunicare. Primăria a emis o autorizaţie de construcţie pe baza unei documentaţii care e conformă cerinţelor. Unul din documente se suspectează că este un fals. Şi mie mi se pare că este un fals, dar nu pot eu să stabilesc asta. Am cerut firmei care efectuează lucrările să le sisteze până de dovedeşte falsul. Am cerut OCPI să ne comunice dacă documentul este un fals sau nu şi dacă documentul este fals vom anula autorizaţia de construcţie. Eu am solicitat direcţiei de Urbanism să ceară sistarea lucrărilor. Dar nu este treaba primăriei să dovedească falsul”, a spus primarul.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.