HALUCINANT Şpăgarii din lotul Moraviţa 1, condamnaţi la pedepse mici pentru că...

HALUCINANT Şpăgarii din lotul Moraviţa 1, condamnaţi la pedepse mici pentru că statul a tolerat corupţia o perioadă îndelungată de timp

21
DISTRIBUIȚI

stamora 13 p

Curtea de Apel Timișoara a motivat sentința prin care s-au dat pedepse pentru cei 66 de inculpați din lotul Moravița 1, acuzați de DNA de infracțiuni de aderarare la un grup infracțional organizat, dare sau luare de mita, contrabandă și complicitate la această infracțiune. Vă reamintim că în acest dosar, instanța a dat condamnări cu executare doar pentru opt persoane, doi inculpați au fost achitați, restul primind pedepse cu suspendare. Deși a constatat că există probe în cazul celor condamnați, s-a ținut cont de faptul că unii și-au recunoscut faptele, au copii minori sau sunt în pragul pensionării.

Judecătorul a reţinut faptul că „circumstanţele reale de comitere a faptelor – inculpaţii au acţionat în mod  organizat în cadrul unui grup infracţional care a funcţionat o perioadă  îndelungată de timp, având reguli de operare şi o structură bine determinată – în  scopul săvârşirii unor infracţiuni grave, respectiv, de corupţie, obţinând beneficii  materiale, precum şi caracterul repetat al actelor materiale de dare şi luare de  mită – imprimă faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor un grad de pericol concret  deosebit de grav”, dar tuturor le-a reţinut circumstanţe atenuante, coborând pedepsele sub minimul special. „Există probe la dosar că despre faptele inculpaţilor se ştia cu mult timp în urmă de la monitorizare, cercetări cu privire la acest ,,fenomen infracţional la  graniţa româno-sârbă, fiind demarate încă din anul 2008, în dosar nr. 54/P/2008  al D.N.A., care nu s-a mai finalizat.


Gravitatea acestui cadru infracţional este accentuată şi de numeroasele referiri (rezultate din convorbirile ambientale  aflate la dosar) ale membrilor grupării criminale la perioada anterioară  declanşării cercetărilor în acest dosar, când, aşa cum au evocat interlocutorii, se obţineau din această activitate infracţională sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu (…) Din numeroasele discuţii purtate în mediul ambiental (administrate ca mijloace de probă, conform art. 911 şi urm. din C.p.p.), a reieşit că activitatea infracţională desfăşurată de către lucrătorii vamali şi de poliţiştii de frontieră puşi sub învinuire în prezenta cauză era cunoscută şi tolerată, ei invocând o „protecţie” din partea şefilor ierarhici, până la nivelul structurilor centrale, obţinută în schimbul remiterii unei părţi din acele foloase. De asemenea, pe parcursul monitorizării, chiar colaboratorii au arătat că anumite sume de bani  care erau împărţite, erau puse deoparte spre a fi date şefilor ierarhici (…) Aceste împrejurări trebuie să pledeze ca o circumstanţă reală a săvârşirii  infracţiunilor, în favoarea fiecărui inculpat, pentru că dacă nu s-ar fi simţit  ,,protejaţi” sau dacă autorităţile statului nu ar fi tolerat astfel de activităţi  infracţionale, pe o perioadă întinsă în timp, nu s-ar fi ajuns la asemenea amploare, iar nr. inculpaţilor trimişi în judecată ar fi fost cu mult mai mic. Ca  atare, această atitudine pasivă a statului trebuie sancţionată, considerând că este just să se reţinută circumstanţa atenuantă prev. la art. 74 alin. 2 Cod penal, fiind date împrejurările mai sus menţionate, legate de faptele comise, şi care diminuează periculozitatea tuturor inculpaţilor”, se arată în motivarea Curţii de Apel Timişoara.

Condamnaţilor nu le-a fost interzis dreptul de a vota pe motiv că faptele comise „prin  rezonanţa consecinţelor produse nu sunt de natură a atrage o nedemnitate, cu reflectare asupra dreptului de a alege al inculpaţilor, aceştia având o conduită pozitivă anterioară comiterii infracţiunii, probată prin actele în circumstanţiere depuse la dosarul cauzei, ca fiind persoane educate, care le conferă profilul şi statutul de persoane apte de a aprecia asupra semnificaţiei procesului electoral”. Sentinţa nu este definitivă, decizia finală urmând să fie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

21 COMENTARII

  1. No problem! La regele asfaltului, cornu va fi mai rau. Se pare ca dosarul nici nu va ajunge la instanta, omul si-a rezolvat problema. A fost tinut in brate, dosarul a stat la sertar doi ani, a fost scos acum fluturat pe la nasul idiotilor si bagat inapoi. Halal justitie!

  2. „Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unor fapte determinate cu privire la o persoană, care, dacă ar fi adevărate, ar expune acea persoană la o sancțiune penală,administrativă, disciplinară ori disprețului public, constituie infracțiunea de calomnie”.
    Sursa : http://www.hotararicedo.ro/index.php/news/2013/10/ingerinta-in-dreptul-la-libera-exprimare-consideratii-privind-incriminarea-insultei-si-calomniei-in-dreptul-penal-roman

    • exact ceea ce fac zoaiele antena 3,da’ pe cine intereseaza,atat timp cat in tara prostii sunt majotitari !?

  3. Vorbe,vorbe,vorbe!!!”aceştia având o conduită pozitivă anterioară comiterii infracţiunii,fiind persoane educate”,normal,au lucrat „acoperit”din 1990,iar chestia cu:”s-a ținut cont de faptul că unii și-au recunoscut faptele, au copii minori sau sunt în pragul pensionării”,ma lasa rece,mi se rupe falasul de ei,niste manjiti,care au dus o viata de printi,unii sub nivelul de pregatire a unui elev de a 4-a!De ce atata crementa JUDECATORULE?oricare ai fi TU! AIONESE NADIA – judecator
    AMZOI ADELA ELISABETA – judecator
    BALABAN ANITA CRISTINA – judecator
    Burlacu Nicoleta – judecator
    CEPES MIHAI – judecator
    COMAROMI NICOLAE – judecator
    JEBELEAN MADALINA – judecator
    MARCU DANIEL – judecator
    MIHAILESCU ANDRA ALINA – judecator
    More Zsigmond Gabriella – judecator
    NOR RALUCA – judecator
    RADVANSKI IZABELLA REKA – judecator
    SIPETAN IONUT ADRIAN – judecator
    SIRBU MONICA ELENA – judecator
    SORANDARU ROXANA – judecator
    Tomici Laura Maria – judecator
    TUFIS ROXANA – judecator
    UNGUREANU ION CRISTINEL-judecator

  4. Sectia penala
    BRATIS ELENA LOREDANA – judecator
    GHEORGHISAN SORIN – judecator
    GREMA ADELA – judecator
    POPESCU NICOLETA – judecator

  5. Fostului preşedinte al secţiei penale a curţii i se dusese vestea ca fiind cel mai exigent judecător din Timişoara.

    Cei aflaţi în boxa acuzaţilor se rugau să nu nimerească în completul lui, căci se ştia că fostul magistrat dă condamnări orientate către pedeapsa maximă.

    Într-un interviu acordat, în trecut, cotidianului nostru, Ion Dincă a explicat că se pricepea să citească omul şi că cei condamnaţi de el îşi meritau pe deplin pedepsele.

  6. Curtea de Apel Timișoara a motivat sentința prin care s-au dat pedepse pentru cei 66 de inculpați din lotul Moravița 1, acuzați de DNA de infracțiuni de aderarare la un grup infracțional organizat, dare sau luare de mita, contrabandă și complicitate la această infracțiune. BOGDAN LAURA ANI – presedinte sectie, cu delegatie
    BUGARSKY GHEORGHE – judecator
    COSTEA CONSTANTIN – judecator
    CRETU MIRCEA – judecator
    MARTIN CODRINA IOSANA – judecator
    NACU ANCA – judecator
    POPESCU GRIGORE FLORIN – judecator
    Sandovici Vasilica – judecator
    BACAU MARIA – judecator
    BIDEREA MARIA ANA – judecator
    IONESCU FLAVIUS ADELIN – judecator
    NICA ANA MARIA – judecator
    PARVU FLORENTINA – judecator

  7. no problem daca la timisoara a dato de gard judecatoarea dar la bucuresti o sa fie cu executare la multi muxxx care sunt cu suspendare…cu siguranta ani grei de parnaie pentru jeguri

  8. Cu complicitatea statului??????? Ce mistificare!
    La Naidas totul s-a facut cu complicitatea statului, sub grija sefilor?
    E bine si asa. Au conturi in banca de sute de mii de euro si se bucura de ei in libertate.
    Baragan e happy, cu case, terenuri de sute de mii de euro si bani in banca de nici el nu stie cati are. Pocol, care este de-o varsta cu vama nu are grija batranetilor si a banilor! Halal dreptate!

  9. 23. Inculpata CUMPĂNĂŞOIU ANA a fost trimisă în judecată pentru
    săvârşirea a două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, a
    două infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.

    Activitatea infracţională desfăşurată de inculpata CUMPĂNĂŞOIU ANA a
    fost evidenţiată în capitolele referitoare la evenimentele din 22.09.2010,
    05.11.2010 şi 09.11.2010, la care au participat şi colaboratorii cu nume de cod
    BOGDANOVIC VITOMIR şi MILENCOVIC TOJA, precum şi investigatorul sub
    acoperire UROŞEVIC DRAGAN.Iniţial, inculpata în faza de urmărire penală a recunoscut faptele comise,
    după care şi-a exercitat dreptul de a nu da declaraţii în cauză, iar în faza de
    judecată a revenit, afirmând că a dat declaraţii sub presiunea de a nu fi
    arestată, şi la sugestia procurorului. Instanţa va înlătura aceste susţineri,
    motivele fiind arătate anterior, când s-a făcut aprecieri asupra acestui subiect,
    dar şi pentru că vinovăţia inculpatei rezultă fără niciun fel de dubiu din probele
    strânse la dosarul cauzei. Pe parcursul monitorizării au fost surprinse numeroase situaţii în care
    inculpata pretinde o sumă de bani drept mită de la persoanele care tranzitau
    frontiera Foeni II şi Moraviţa.

    La terminarea programului de lucru, colaboratorul cu nume de cod
    BOGDANOVIC VITOMIR a fost chemat de lucrătorii vamali CUMPĂNĂŞOIU
    ANA şi MARTA MARIUS, ocazie cu care s-au numărat bani primiţi cu titlu de
    mită în ziua respectivă, rezultând suma totală de 1.380 euro, care a fost
    împărţită între vameşi şi poliţişti, în părţi egale de câte 690 euro.

  10. Numele Anei Cumpănăşoiu a mai fost implicat în mai multe scandaluri, în special înainte de 2005. Astfel, în 2004, ea a fost mutată disciplinar din Vama Aeroportului Internaţional Timişoara, după ce pe numele ei s-au făcut mai multe plângeri, în special din partea unor turişti italieni. Aceştia o acuzau pe Cumpănăşoiu că-i „vămuia” la greu la intrarea în ţară. S-a ajuns, la vremea respectivă, chiar la un protest oficial al consulului Italiei la Timişoara, Fracesco Catania. Numele Anei Cumpănăşoiu a fost implicat şi în cazul importurilor din China venite pe aeroportul din Timişoara. Ulterior, ea a fost mutată prin mai multe vămi.

  11. Din 1998, de cate ori soseam la aeroport, d-na Ana cerea spaga. Nu doar in bani-cotrobaia prin valize, a cerut pana si un ursulet de plus pe care-l adusesem fetitei mele.Nu i l-am dat, nu aveam nimic de declarat, dar mi s-a soptit de un hamal ca trebuie sa pun bani in pasaport. Din dorinta de a scapa mai repede dIn aeroport, sacrificam 50 dolari.
    La iesire la fel. Ultima oara, prin 2005, mi s-a spus ca nu am stampila de intrare in tara.Atunci am izbucnit si am spus ca nu este problema mea daca colegii de la intrare nu au pus stampila, vor bani? mai aveam 4 dolari la mine, i-am aruncat pe tejghea, am luat fetita si am plecat.M-am uitat in spate…luase banii de pe tejghea. Iar sefa, d-na Ana, a urmarit de departe scena.Era atat de oblivios ca erau mina-n mina…..S-a spart ulciorul, Ana!

  12. MILITIANULE de la economic nu mai critica pe ANA ca e departe stai si maninca tu pensia aia de militian ca pe unde ai umblat nu ai platit. Le dadeai la arabi carti de vizita semnatr de tine cu rugamint sti tu exact. Stai acolo in comuna ca mai sunt unii care nu au uitat cea ai facut………………….

  13. MILITIANULE de la economic nu mai critica pe ANA ca e departe stai si maninca tu pensia aia de militian ca pe unde ai umblat nu ai platit. Le dadeai la arabi carti de vizita semnate de tine cu rugamint sti tu exact. Stai acolo in comuna ca mai sunt unii care nu au uitat cea ai facut………………….

  14. are dreptate „securitatea „, militiene , nu o mai critica pe ana , ca nici tu nu ai fost mai bun ianosele!!!ai fost un gunoi care ai ras de 100 de ori mai mult ca ana !!!! si nu confundati poltia de frontiera cu vama….auzi ca nu avea viza , pai berbecule , vama nu are nimic cu vizele din documentul de calatorie….In plus daca erau atatea reclamatii , de ce nu s-au concretizat ? Ori pe vorbe nu se fac arestari….probe trebuie , nu barfarai , la care va pricepeti toti….atunci ia-ti fi pupat si mainile sa va lase sa treceti cu tot ce aduceati de afara….toti o cautati pe ani sa va ajute…….sictir gunoaielor !!!!!

  15. judecatorul cepes mihai este cel mai slab judecator pe care il are tribunalul timis si fece de rusine institutia statului pe care o reprezinta..se poate pune totul pe seama lipsei totale de experienta sau ..sau…mani mani mani….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.