EXCLUSIV Timișoara are, în premieră, un film documentar al unei clădiri monument....

EXCLUSIV Timișoara are, în premieră, un film documentar al unei clădiri monument. Vezi istoria Castelului Huniade în imagini VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

castelulhuniade1

Castelul Huniade nu este numai cea mai veche construcție din Timișoara care are încă utilitate publică. De azi, Castelul Huniade este și singura clădire-monument din oraș care are propriul film de prezentare. Acesta are durata de 19 minute și a fost realizat de Asociația Culturală ”Salvați Patrimoniul Timișoarei” (ACSPT).

Castelul Huniade, care actualmente găzduiește Muzeul Banatului (istorie și științe naturale) a fost edificat în secolul al XIV-lea și a suferit ulterior diverse modificări și reparații. Filmul spune întreaga poveste a castelului, povestită de specialiștii care lucrează în  Muzeu și care au ajuns să cunoască în detaliu urme ale istoriei stabilimentului odată cu începerea lucrărilor de reabilitare și executarea săpăturilor pentru descărcarea de sarcină arheologică.


Clădirea cunoscută azi de timișoreni datează dins ecolul al XVIII-a, cazarma fiind construită după cucerirea austriacă, pe ruinele vechiului castel medieval al Timișoarei. Tot ce e datat din Evul Mediu se găsește sub pământ, în curtea interioară. Mai întâi a fost construit donjonul, apoi zidul de apărare, și abia ulterior palatal castelului ( o clădire dreptunghiulară cu mai multe încăperi).

Actuala fațadă e în stil romantic, eclectic, care amintește de castelul de odinuoară. ” Acesta este primul film din proiectul inițiat de ACSPT  în care dorim să scoatem în evidență, pentru început, patrimoniul imobil al orașului. Castelul e clădirea în jurul căreia practic s-a constrit Timișoara, de aceea am crezut că e un bun subiect pentru a începe și, deopotrivă, un loc a cărui poveste trebuie cunoscută”, a declarat Ilie Sârbu, unul din reprezentanții ACSPT. Ajutat de Titus Bălan, a lucrat la film încă de anii trecuți, iar numai montajul a durat opt luni.

”Proiectul nostru va cuprinde în final mai multe monografii ale principalelor clădiri din cetatea istorică a Timișoarei, urmând să abordăm și monografii ale unor personalități sau instituții care au contribuit la renumele acestui oraș”, a declarat Titus Bălan, reprezentant al ACSPT.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.